Miroslav Lajčak Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Specijalni izaslanik za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak izjavio je večeras novinarima u Prištini da je u procesu normalizacije odnosa ostvaren malo napredak, te najavio da će kosovska vlada sutra saopštiti informaciju u vezi uredbe Centralne banke, koja predviđa supenziju dinara.

Posle susreta sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, a na pitanje da li je kosovska vlada spremna da odloži odluku u vezi supenzije dinara, Lajčak je rekao da će o tome sutra biti saopštena informacija.

„Pomenuli smo pitanje odluke Centralne banke Kosova. Ali, neću da budem portparol kosovske vlade. Biće informacija koja će vam sutra biti saopštena“, rekao je Lajčak.

Podsetio je da u junu slede izbori za Evropski parlament, a krajem godine i predsedenički izbori u SAD, što znači da će pažnja javnosti kasnije biti usmerena na te procese, zbog čega je juče i danas boravio u Beogradu i Prištini, kako bi razgovarao o procesu normalizacije Srbije i Kosova, prenosi Kosovo onlajn.

„Da razmotrimo gde smo i da razgovaramo koliko možemo napredovati dok EU ne uđe u izborni proces. Zahvaljujući dijalogu ostavrili smo važne rezultate krajem prošle godine, poput sporazuma o energentima, registracijama. Ostvarili smo konkretne i vidljive rezultate. Bilo je malo napretka u normalizaciji odnosa“, rekao je Lajčak.

On je ukazao da sporazumi iz februara i marta prošle godine ne znače da ne treba više da se postavlja pitanje šta treba da se radi, i da nije pitanje kako, već kada će se ono što je potrebno uraditi.

„Ako mene pitate, mora se bez odlaganja, što pre ući u implementaciju“, naglasio je Lajčak.

Preneo je da je sa Kurtijem, i njegovim zamenikom Besnikom Bisljimijem, imao dugu diskusiju, te da će sada analizirati sve što je čuo danas u Prištini i juče u Beogradu.

„Infromisaću članice i lidere EU i pripremićemo naredne korake u ovom procesu. Želimo da se nastavi proces normalizacije, jer donosi benefite svim građanima koji žive ovde. Razgovori su bili korisni i potrebni“, rekao je Lajčak.

Na pitanje u vezi sa slučajem Banjska, te da li je tome razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, odgovorio je da je to pitanje uvek tema svih sastanaka, pa i jučerašnjeg u Beogradu, jer zemlje članice EU žele da odgovorni budu pribvedeni pravdi.

„Kada je reč o istrazi, nema istrage koju vodi EU, već pojedine zemlje koje su je vodile i koje je vode. To mora doći od njih. EU ne vodi istragu već dobijamo informacije od članica i partnera“, naveo je Lajčak.

Upitan da li očekuje konkretne korake posle ovog sastanka i da li bi smatrao neuspehom izostanak pune implementacije do juna, Lajčak je odgovorio da će sigurno biti konkretnih koraka, te da će pripremiti set preporuka Evropskoj uniji i zemljama članicama.

„Odluke o narednim koracima biće donete u narednim nedeljama. Ne želim da govorim o neuspehu, ali bismo mogli da propustimo priliku da proces napreduje. To ne želim, i daću sve od sebe da proces napreduje“, zaključio je Lajčak.

***

BONUS VIDEO – Newsnight: Ko brine o kosovskim Srbima?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar