Posle obračuna sa kadrovima koje je postavljao prvi predsednik SNS Tomislav Nikolić, njegov naslednik i politički najmoćniji naprednjak Aleksandar Vučić nastavio je sa novim rezovima unutar partije. Sada tinja nezadovoljstvo na relaciji Gašić-Vučević, a predsednik je javno kritikovao i rad direktora Pošte Zorana Đorđevića. U pokrajinskoj vlasti neće biti mesta za bivšeg premijera Vojvodine Igora Mirovića, a problemi među naprednjacima svakodnevno izlaze u javnost. Sve govori da nas do kraja godine očekuju novi talas puštanja naprednjaka "niz vodu", od kojih će pojedini možda dobiti "zlatni padobran", a neki će samo biti zaboravljeni i potrošeni.

Vučić je očigledno ušao u drugi krug „seče“ naprednjaka, koji je počeo obračunom sa Zoranom Mihajlović i Nebojšom Stefanovićem, a moguće je da će biti zapečaćen i puštanjem „niz vodu“ Gašića.

U javnosti se već uveliko pominje da je Bratislav Gašić nezadovoljan svojom pozicijom unutar SNS, te da predstavlja struju koja nije bila saglasna sa ocenom Vučića da na čelo naprednjaka dođe Miloš Vučević.

Miloš Vučević Sednica Glavnog odbora SNS Foto:TANJUG/FOTO SNS

Time se rasplamsao veliki talas nezadovoljstva unutar naprednjačkog jata, koje preti da dalje eskalira. Vučić je i u vreme dok je bio predsednik SNS imao naviku da podmlađuje tim i osvežava kadrovsku infrastrukturu, pa je tako na mesto potpredsednice SNS postavljena Nevena Đurić.

Marko Đurić, Aleksandar Šapić, Nevena Đurić i Darko Glišić Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Sa Akademije mladih lidera SNS i tek nešto više od 20 godina starosti, stigla je do najbitnijih funkcija u partiji.

Pored Gašića, čija će politička sudbina posle 17. decembra očigledno biti neizvesna, relativno čvrsta partijska disciplina naprednjaka ozbiljno je popustila na još dve bitne pozicije. Prva je u Vojvodini. Dugogodišnji pokrajinski premijer Igor Mirović nije na listi kandidata za pokrajinski parlament, što se u javnosti tumači kao odluka prvog čoveka SNS Miloša Vučevića.

Foto:TANJUG / VLADA AP VOJVODINA/ ANDREJ PAP

Između njih godinama traje nezadovoljstvo, a kada je Vučević dobio odrešene ruke za deo odluka od Vučića, Mirović je dobio jasan signal šta struja oko Vučevića misli o njemu.

Druga pozicija na kojoj će potencijalno biti promena jeste mesto prvog čoveka Pošte, Zorana Đorđevića. Naprednjački izbor za „prvog“ poštara Srbije poslednjih dana trpi ozbiljnije kritike od predsednika države zato što nije želeo da sasluša poštare koji su danima protestovali i paralisali državu.

„Imamo problem sa direktorom tog preduzeća, jer se pitamo šta je radio i zašto nije čuo te ljude, te odgovorne i ozbiljne ljude. Zašto ih nije saslušao? Zašto se nije više pažnje posvetilo njihovim problemima“, rekao je Vučić.

Vučić je prst kritike uperio prema Đorđeviću, koji se nalazi u velikom problemu jer neće biti ambasador u Sloveniji, što mu je SNS ranije namenio.

Foto: TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

Sve što se dešava sugeriše da je Vučić u saradnji sa Vučevićem ušao u proces zamene starih kadrova, koji su vedrili i oblačili na raznim funkcijama u državi i stranci.

I izjave Vučića govore da sve ide u smeru „čišćenja dvorišta“ u kojem će mnogi ostati kratkih rukava i evidentno praznih novčanika.

„Previranja u SNS žeštoka, ceh će platiti mnogi“

Nekadašnji direktor VBA i bivši član SNS Momir Stojanović kaže za Novu da se Vučić uoči izbora opredelio d žrtvuje određene kadrove i time pokaže javnosti kako je odlučan da zavede red u stranci.

„Vučić želi da pokaže kako nema nedodirljivih. Verujem da će još biti nekih lica do izbora o kojima ćemo govoriti da su ražalovani od strane Vučića. On time šalje poruku javnosti da striktno drži do integriteta stranke, a one koji su urušili ugled treba skloniti. Ceh će platiti mnogi, ali je nesumnjivo da je mašinerija SNS uzdrmana“, pojašnjava Stojanović.

Momir Stojanović Foto: Ivan Dinić/Nova S

Sagovornik Nove napominje da je izbor Vučevića za prvog čoveka stranke uneo veliki razdor među naprednjake, što se reflektuje i na jedina personalna rešenja.

„Očigledno je da je imenovanje Vučevića unutar SNS izazvalo veće proteste nego što se to na prvi pogled vidi u javnosti. Potresi u SNS traju, najpre tu mislim na očekivanja Bratislava Gašića da bi on trebalo da bude predsednik stranke. Određene informacije govore da je Gašić zbog toga izrazito ljut. Sa druge strane, Mirović je držao distancu od Vučića i to je poznato u SNS. Poznat je njegov sukob sa Vučevićem, zbog čega su se ovoga puta opredelili da sklone Mirovića. Očigledno su ukupna previranja zeštoka“, podvlači Stojanović.

Vučićev manir i lični pečat – obračun sa neistomišljenicima i tihi „nestanak“ kadrova

Najnoviji talas obračuna i sukoba unutar SNS podsetio je na praksu koja je počela pre gotovo jednu deceniju. Praktično u danu kada je Tomislav Nikolić podneo ostavku na čelo stranke, Vučić je preuzeo potpunu kontrolu i krenuo u rokadu kadrova.

Tomislav Nikolić Foto:Antonio Ahel/ATAImages

Čelne pozicije preuzeli su ljudi bliski njemu, dok su kadrovi Tomislava Nikolića „sklanjani“.

Takav primer su Milan Bačević i Oliver Antić, kadrovi bliski Nikoliću koji su posle dolaska Vučića na čelo SNS dobili „zlatni padobran“ u ambasadama, ali su sklonjeni sa bitnih funkcija. Ni sin Tomislava Nikolića, Radomir, posle odlaska sa mesta prvog čoveka Kragujevca nije dobio značajnija političku funkciju.

Radomir Nikolić Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Na „ledu“ je i bivša ministarka Jadranka Joksimović koja je javno kritikovala pojedine naprednjake i posle odluke da ne prihvati ministarsku poziciju i dalje čeka novo angažovanja. I Joksimović je prešla u SNS iz Srpske radikalne stranke (SRS) i predstavlja staro jezgro stranke.

Sada su na potezu Vučević i Vučić, naprednjaci koji u potpunosti kontrolišu stranačke procese. Ipak, ni stari naprednjaci neće samo pognute glave pratiti eventualni raskol u SNS. Disciplina je popustila, nezadovoljstvo je eskaliralo, a skladan brak naprednjaka sada očigledno ide ka tome da se svode računi.

BONUS VIDEO: Zašto se SNS odrekao brojnih zvezda?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare