Kurti sa Varhejijem u Londonu Foto: Twitter/Albin Kurti

Premijer Kosova Aljbin Kurti razgovarao je danas u Londonu sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varhejijem o situaciji u Istočnoj Evropi, evrointegracijama, reformama i infrastrukturnim projektima.

Na sastanku sa Varhejijem, na marginama Samita Evropske banke za obnovu i razvoj, Kurti je „osudio okupaciju i vojnu agresiju“ Rusije na Ukrajinu, navodeći da su nedavni dogadjaji u Istočnoj Evropi „jasno pokazali potrebu za većim angažmanom sa Kosovom, u smislu međunarodne saradnje i koordinacije i evropske integracije“, saopštila je vlada u Prištini.

Kada je reč o infrastrukturnim projektima i vrednosti povezivanja, Kurti je posebno izdvojio autoput Prizren-Tetovo, železničku prugu Priština-Drač i onu do Leška, navodi se.

Kurti je govorio i o radu na izradi Energetske strategije, ciljevima za nesmetanu energetsku tranziciju, planovima za povećanje proizvodnih kapaciteta kroz obnovljive izvore i projektima za povećanje energetske efikasnosti, piše u saopštenju.

Na sastanku je, kako se navodi, bilo reči i o reformi pravosuđa i o nedavnim potezima vlasti sa ciljem uvođenja dualnog sistema obrazovanja koji povezuje tržište rada sa obrazovnim sistemom.

Varheji je pružio podršku i spremnost za saradnju u zajedničkim oblastima i projektima, navodi se u saopštenju.

Na otvaranju samita, Kurti je govorio o želji Kosova za što širom regionalnom saradnjom, u skladu sa vrednostima EU.

„To povezivanje, bilo u poslovnom, energetskom ili infrastrukturnom smislu, pomoći će nam, praveći talas koji gura sve ka integraciji i članstvu u EU. Naša vlada će proaktivno nastojati da sarađuje sa susednim zemljama, poštujući demokratske principe međusobnog poštovanja, uspostavljene prilikom formiranja i razvoja EU“, rekao je Varheji.

BONUS VIDEO: Ukrajinci povratili kontrolu nad Harkovom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar