Aljbin Kurti Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je danas da bi kaznene mere Evropske unije prema Kosovu trebalo da budu povučene što pre, zbog toga što opstrukcija sporazuma koji je potpisan u Briselu 27. februara ne dolazi iz Prištine.

Posle sporazuma u Briselu, u Ohridskom sporazumu od 18. marta priložili smo Aneks za njegovu implementaciju od 12 tačaka, ali je to prekšio zvanični Beograd, tamošnji predsednik, iako smo mu rekli da to sprovede u potpunosti bez uslova i što pre, rekao je Kurti u intervjuu za TV Koha iz Tetova.

Zato smatra da nije ni logično, ni racionalno insistirati na merama protiv Kosova.

„Moramo prihvatiti da se deeskalacija na severu Kosova već dogodila u znatnoj meri. Dva puta smo smanjili prisustvo naše policije u zgradama u tri severne opštine za 25 odsto i izrazili smo spremnost za održavanje prevremenih izbora“, naveo je Kurti, prenosi Kosovo onlajn.

Prema njegovim rečima, trebalo bi poboljšati pristup Kosovu, a pooštriti ga prema Srbiji.

U tom smislu navodi da je pismo koje je potpisalo više od 50 parlamentaraca iz više zemalja, upućeno SAD, Velikoj Britaniji i EU, „korak u pravom smeru“.

Naveo je da je Srbija agresivna i da se ne ograđuje ni od nekadašnjeg predsednika SR Jugoslavije Slobodana Miloševića, ni od ruskog predsednika Vladimira Putina.
***
BONUS VIDEO – Amerika i Kurti partner ili problem: Da li je nasilje na Kosovu zaustavljeno ili je samo na pauzi?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar