Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Kosovska ambasada u Briselu uputila je danas "verbalnu notu" stalnim predstavnicima 27 zemalja EU, u kojoj iznosi ozbiljne zamerke i kritike na račun specijalnog izaslanika Unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslava Lajčaka, tvrdeći da je pristrasan i da se razgovor pretvorio u "dijalog između Kosova i Lajčaka", prenosi Kosovo onlajn.

U noti mu zameraju da nije reagovao na „kršenje sporazuma od strane Srbije“, jer se Srbija nije suočila sa bilo kakvim posledicama EU za „tako očigledno kršenje sporazuma“.

Dodaju da je Kosovo u potpunosti angažovano i posvećeno procesu normalizacije i da je Kurti, preko glavnog pregovarača Besnika Bisljimija, podneo “tri konstruktivna predloga” za plan implementacije i komentarisao sve nacrte koje je predložio Lajčak, dok Srbija “nije podnela nijedan”.

“Naša stalna briga je, međutim, to što je Lajčak odbio da u plan uključi članove koji nameću obaveze Srbije, koje su bile presudne za pristanak Kosova na sporazum. Krajnje je nepravedno insistirati da Kosovo ispuni svoj deo pogodbe, bez insistiranja da Srbija ispunjava svoj, pogotovo što se predsednik Srbije više puta zaklinje da to neće učiniti”, stoji u kosovskoj noti.

Navode i da je posrednik u dijalogu “generalno prihvatio stavove Srbije”, koja je “odbacila uravnotežen pristup”.

“Ovaj neuravnotežen pristup remeti fer nagodbu u središtu francusko-nemačkog predloga i stoga bi ugasio svaku nadu u normalizaciju odnosa Kosova i Srbije. Pristup Lajčaka je bio da se u potpunosti uskladi sa insistiranjem Srbije da ne ispuni nikakve obaveze po članovima 1–5. Osnovnog sporazuma, koji obuhvataju najvažnije elemente onoga što bi bile evropske vrednosti dobrosusedskih odnosa, mirnih rešavanje sporova i međusobno priznavanje teritorijalnog integriteta”, navodi se u noti Prištine.

Za njih je “neobjašnjivo” da je Lajčak insistirao da ti članovi ostanu van Plana implementacije.

Ističu i da je od 18. marta samo Kosovo bilo angažovano na donošenju konkretnih predloga o Planu implementacije sporazuma, dok je Srbija insistirala na ZSO. I umesto da Srbija donosi kontrapredloge, to je, tvrde, činio Lajčak, koji je podneo sopstveni predlog “protiv predloga Kosova”.

“Na ovaj način, dijalog Kosova i Srbije pretvorio se u dijalog Kosova i Lajčaka. Posrednik se čak upustio u lažne tvrdnje da su ovaj dokument delili sa Kosovom u prošlosti”, stoji u noti.

Dodaje se i da postaje očigledno da Srbija i Lajčak “dele istu logiku” – prvo ZSO, a zatim obaveze Srbije za sprovođenje sporazuma.

“Došli smo do tužne spoznaje da je evropski posrednik prihvatio stav Srbije. To podrazumeva prećutno odustajanje od Osnovnog sporazuma i to će prirodno izbrisati sve što smo postigli tokom prošle godine”, dodaje se u dokumentu.

Prema Prištini, EU ne treba da podržava delimično i neuravnoteženo tumačenje sporazuma, već da se otvoreno zapita “da li se Srbija drži sporazuma u ​​celini ili ne”.

“Ukoliko bude uspeha u dobijanju potvrde od Lajčaka i Srbije da imamo neupitan sporazum, koji treba primeniti u celini, Kosovo ostaje spremno da počne razgovore o samoupravljanju kosovskih Srba kao deo procesa implementacije, u kome se i Srbija obavezuje da će ispuniti svoje obaveze“, zaključuje se u noti poslatoj na adresu svih stalnih predstavnika u Briselu.

Ovo nije jedino pismo sa primedbama koje je iz Prištine poslato stranim predstavnicima. Kurti je ranije danas, na pres konferenciji u Prištini, rekao da je poslao pismo sa obrazloženjem nemačkom kancelaru Olafu Šolcu, francuskom predsedniku Emanuelu Makronu, italijanskoj premijerki Đorđi Meloni i američkom državnom sekretaru Antoniju Blinkenu, u kojem je naveo da Lačak ne vodi proces kako treba.