Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je da su pregovori sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem bili neuspešni i da Priština nije želela da napravi kompromis. On je dodao će se o svemu oglasiti Evropska unija, koja će, kako je najavio, izneti više detalja.

„Imali smo razgovore i mislim da su oni neuspešno završeni u smislu pronalaženja jasnog puta ka normalizaciji odnosa. Svi imaju svoje predloge. Mi smo prihvatili kompromisni predlog EU, Kurti nije hteo, pa je sastanak okončan. Bilo je mnogo neprijatnih stvari, ali logično – svi se bore za svoje. Jasno je da Kurti prosto izbegava da formira ZSO. Srbija ne beži od svojih obaveza, ali smo rekli kakav je hodogram i kako stvari moraju da se odvijaju. Tako njihov predlog, uprkos tome što nije lak za nas, mi smo prihvatili, Kurti je odbio i tako je završeno sve. Mislim da ćete uskoro dobiti potvrdu i od zvaničnika EU“, rekao je Vučić.

PROČITAJTE JOŠ....

Vučić je rekao da su poslednja 2 meseca desila 50 odsto više incidenata pod Kurtijem nego ikada. Govoreći o kompromisnom predlogu, on je rekao da je Srbija najpre htela da razgovara o Zajednici srpskih opština.

„Očigledno je da nije lako vreme pred nama, ali Srbija se trudila i bila veoma konstruktivna. Hteli smo da najpre razgovaramo o ZSO, da vidimo da li ima kredibilnog procesa ili ne, ukoliko bismo ustanovili da je taj proces kredibilan, paralelno bismo mi nastavili da radimo na onom što su naše obaveze. Međutim, druga strana to nije prihvatila. Razgovarali smo i o situaciji na severu KiM. Ovde nije šta vi volite ili ne, već šta ste prihvatili i potpisali. EU je rekla da napravimo kompromis, ja sam rekao da možemo da razgovaramo, ali Kurti je to odbio. Nas ovo samo vodi u veće probleme“, naveo je Vučić.

On je dodao da uspostavljanje racionalnih odnosa ometa svakodnevno šikaniranje Srba.

„Pokrenuli smo pitanje eksproprijacije i esljavanja Srba iz njihovih institucija. Ne verujem da je tu postignut bilo kakav napredak, osim što će Kurti morati da odgovori na tzv. „beli papir“ koji će dobiti od EU vezano za eksproprijaciju. A što se izbacivanja Srba tiče – ne verujem“, istakao je Vučić.

Govoreći o izborima na severu Kosova, Vučić je rekao da rekao da bi dao sve od sebe da Srbi učestvuju na izborima ukoliko bi ostavke podneli albanski gradonačelnici.

„Ja ne mogu da obećam u njihovo ime, ali sam rekao da bih dao sve od sebe. On je dobio odgovor i od gospodina Eskobara (Gabrijel Eskobar prim. aut) da je najbolje da idu na ostavke. Međutim, Kurti je rekao da mu ne pada na pamet da se odrekne svojih gradonačelnika“, rekao je predsednik Srbije.

Na pitanje da li predlog, koji je Vučić opisao kao kompromisno rešenje, ima neke rokove, Vučić je rekao da on podrazumeva da prvo ide ZSO.

„Suština je u tome da oni ne žele, kad pitate Kurtija, samo mi potvrdi da li ćeš da prihvatiš formiranje ZSO, vi nikada ne dobijete pozitivan odgovor. On vam onda kaže da hoće ako ne važe 21 od 22 principa koji je tzv. Ustavni sud Kosova odbacio i ako nema izvršnih ovlašćenja i ako je u skladu sa uvodnim tekstom koji su pisali Derek Šole i Gabrijel Eskobar. Zamislite, nama izvor prava postaje nešto što su u novinama pisali Eskobar i Šole“, ispričao je Vučić.

On je najavio da će EU izaći sa još jasniji stavom nego što je njegov.

„Nadam se da ćemo u budućnosti moći da pronađemo neka rešenja, jer ovako idemo u nešto što je nepoznato, a kad idete u nešto nepoznato, nažalost, niste sigurni gde će to završi. Ponavljam, naš najveći interes, i jednog i drugog naroda, je očuvanje mira. Mi u ovih pet sati razgovara ne možemo da razgovaramo o svemu“, dodaje on.

On je naveo da će uvek morati da razgovaraju i da je siguran da će se čuti odgovor ko je zaslužan, a ko je odgovoran.

Upitan da li je EU pominjala neke mere, on je rekao da on nije Aljbin Kurti koji je rekao da treba upotrebiti bič protiv Srbije.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare