Foot:Filip Krainčanić/Nova.rs; Tanjug Zoran Žestić ; Ivan Dinić/Nova S

Podrška zvučnih imena iz sveta kulture, zdravstva, sporta koja godinama unazad stiže na listu Srpske napredne stranke, sudeći prema daljem razvoju događaja obično nije besplatna. To se, uostalom, može jasno zaključiti i iz izjava predsednika SNS Aleksandra Vučića i samih poznatih ličnosti koje će se i u ovom krugu izbora sopstvenim imenom založiti za pobedu. Na drugom kraju štapa koji se zove poziv za podršku, obično se nalazi šargarepa, u vidu unosnih poslova, postavljenja ili obećanja. Da je ova veza očigledna smatra i socijalni psiholog Dragan Popadić, koji u razgovoru za novine Nova kaže da je sasvim sigurno da u ovoj igri postoji obostrani interes.

Nedavno je predsednik Srbije, a ujedno i Srpske napredne stranke, Aleksandar Vučić objavio da će se na listi SNS ponovo naći mnoge poznate ličnosti.

“Na listi okupljenoj oko Srpske napredne stranke biće mnogo sportista, privrednika, naučnika i ljudi koji su napravili čudo u našoj zemlji. Sa nama će biti profesorka Danica Grujičić, Lazar Ristovski i još mnogo ljudi”, rekao je Vučić.

Doktorka Grujičić je novo pojačanje SNS, a javnosti je vrlo dobro poznati stručnjak, neurohirurg i direktor Instistuta za onkologiju i radiologiju Srbije.

Danica Grujučić Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

„Ona se nije dvoumila i odmah je prihvatila jer želi da bude sa nama u predstavljanju naših rezultata. Ima ideju da se istraži sve o NATO bombardovanju i uticaju osiromašenog uranijuma na onkološke bolesnike, da napravimo najveći onkološki institut koji bi vredeo oko 300 miliona evra, što bi bilo nešto ogromno što ćemo ostaviti generacijama koje dolaze“, rekao je Vučić.

Samim tim otkrio je i “šargarepu” – istraživanje i onkološki institut.

Milioni za filmove i mesto upravnika

Što se tiče glumca Laze Ristovskog, njegova podrška vladajućoj stranci i predsedniku Aleksandru Vučiću traje već nekoliko godina.

Foto;N1

„Danas sam ovde da izrazim svoj ljudski i građanski stav. Došao sam da javno kažem da ću glasati za Aleksandra Vučića. Danas smo svi ovde da dokažemo da postoji samo jedna, a ne pet Srbija. Nema građanske, bez seljačke Srbije, ima samo jedna Srbija, čiji će predsednik biti Aleksandar Vučić“, rekao je Ristovski 2017.

Od tad do danas njegova i producentska kuća njegovog sina, iz godine u godinu, na konkursima dobijaju više desetina miliona dinara za svoje projekte, što se može videti i na sajtu Filmskog centra Srbije.

Još jedan glumac koji je svojim imenom stao iza Srpske napredne stranke jeste Svetislav Bule Goncić, koji je svojevremeno rekao da želi da podrži „jednog od najvećih vizionara novije srpske istorije“.

Foto: printscreen N1

„Ovo je jedna slobodna, demokratska zemlja u kojoj svako ima pravo na svoj izbor, a ja sam svoj izbor napravio. Ovaj izbor sam napravio i pružio podršku gospodinu Aleksandru Vučiću i Srpskoj naprednoj stranci upravo iz tog razloga što smatram da je vizija koju on ima, a koju narod, narod Srbije, vrlo jasno i vrlo dobro prepoznaje“, objasnio je Goncić razloge svoje podrške.

Obećanje na dugom štapu

Govoreći o razlozima da se nađe na listi SNS, aktuelni gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić rekao je da je to bio dogovor o izgradnji Tiršove 2.

“Ponosan sam na Tiršovu 2 i mislim da tog projekta ne bi bilo da nisam na funkciji gradonačelnika. Ne moram da budem zapamćen zbog toga, nemam tu ambiciju, što je moja prednost. Najvažnije je da će se izgradnjom nove bolnice stvoriti bolji uslovi za lečenje dece i rad lekara“, rekao je Radojičić.

Tiršova 2 još nije izgrađena, ako je verovati Radojičiću, biće do 2024. godine.

U tom trenutku Goncić verovatno nije imao viziju da će samo nekoliko godina kasnije sesti u fotelju v.d. upravnika Narodnog pozorišta.

Gradonačelniku bolnica, košarkašu Arena

Srpsku naprednu stranku podržao je i bivši košarkaš Goran Grbović, a ubrzo potom imenovan je za vršioca dužnosti direktora Štark Arene.

Svojevremeno je veliko iznenađenje bilo i ime doktora Zorana Radojičića na listi Srpske napredne stranke. Radojičić je tada bio direktor Univerzitetske dečje klinike “Tiršova”, a sad je na funkciji gradonačelnika Beograda. Kada je objašnjavao svoju odluku da podrži SNS, rekao je da je tokom pregovora sa Vučićem i njegovim timom „odmah razgovarao o Tiršovoj 2“.

Dobrodošlo propagandno oružje

Socijalni psiholog i profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu Dragan Popadić za novine Nova kaže da je veza očigledna, te da je reč o obostranoj koristi.

Dragan Popadić. VUCIC RETORIKA, Vučić i
Dragan Popadić Foto: Nova S

“Veza je očigledna. Pravljenje lista u kojima se nalaze poznate ličnosti i stručnjaci jeste vrlo dobrodošlo propagandno oružje. Ta lista treba da pokaže podršku intelektualne i kulturne elite, koju stranka ima. Svakoj stranci, pa i SNS je to dobrodošlo. Oni žele da imaju tu vrstu podrške. A oni koji podršku potpisuju svakako na umu imaju šargarepu, a sigurno postoji i štap za one koji se u prvi mah protive”, kaže Popadić i dodaje:

“Niko od njih zasigurno još neko vreme neće pričati o tome, ali je sasvim sigurno da postoji interes u vezi potpisivanja tih lista”.

BONUS VIDEO: Javne ličnosti na listi SNS: Formula za (lični) uspeh

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare