Foto:M.K./ATAImages; shutterstock Hadrian; shutterstock olrat;shutterstock Alexandros Michailidis

Sednica Odbora za politička pitanja i demokratiju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope(SE) održava se danas, a tema sastanka biće članstvo Kosova u SE. Iako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić domaćoj javnosti to predstavio kao praktično rešenu stvar, odnosno da će Kosovo dobiti status člana te međunarodne organizacije, istraživač Centra za evropske politike Marko Todorović kaže za Nova.rs da je i dalje sve neizvesno.

Dora Bakojanis izvestilac za prijem Kosova u Savet Evrope danas će na sednici Odbora za politička pitanja i demokratiju izneti statutarno mišljenje o zahtevu Prištine da postane članica te međunarodne organizacije.

Danima unazad predstavnici vlasti, u prvom redu predsednik Aleksandar Vučić, govore o toj temi kao da je već rešena stvar i da će Kosovo odmah postati punopravni član Saveta Evrope.

Međutim, neće, jer postoji tačno utvrđena procedura kako Kosovo može doći do tog statusa.

Istraživač Centra za evropske politike Marko Todorović objašnjava za Nova.rs čitav postupak.

“U aprilu 2023. godine Kosovo je dobilo potrebnu dvotrećinsku većinu u Komitetu ministara SE, čime je zahtev za prijem Kosova prosleđen Parlamentarnoj skupštini na dalje razmatranje. Tada je Parlamentarna skupština imenovala izvestiteljku Doru Bakojanis sa zadatkom da sačini Izveštaj o Kosovu, koji potom ide na plenarnu sednicu Skupštine” pojašnjava Todorović.

Privatna arhiva/Marko Todorović

Ali pre nego što dođe na dnevni red Skupštine, izveštaj se predstavlja na Odboru za politička pitanja i demokratiju.

“Za sada znamo da taj izveštaj preporučuje pozitivan ishod aplikacije Kosova, ali danas ćemo videti da li će izveštaj biti usvojen od strane skupštinskog Odbora za politička pitanja i demokratiju. Ukoliko do toga dođe, uslediće još jedno glasanje u narednom periodu, i to na plenarnoj sednici Parlamentarne skupštine, gde će Kosovu biti potrebno dve trećine glasova prisutnih poslanika”, dodaje Todorović.

PROČITAJTE JOŠ:

On napominje da je konačan ishod veoma neizvesan i da će članstvo Kosova u Savetu Evrope zavisiti od političkih uverenja parlamentaraca.

“Trebalo bi naglasiti da parlamentarci SE nisu deo izvršnih vlasti svojih država, te da glasaju po sopstvenom političkom uverenju. Stoga je vrlo moguće da će neki parlamentarci iz država koje ne priznaju Kosovo glasati pozitivno za članstvo Kosova, a moguć je i obrnut slučaj. Ovo će svakako doprineti neizvesnosti konačnog ishoda” zaključuje Todorović.

Ministar spoljnih poslova u tehničkom mandatu Ivica Dačić rekao je u ponedeljak da očekuje da će mišljenje izvestioca Bakojanis naići na odobravanje.

Ivica Dačić Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

“Nakon toga u aprilu bi verovatno išli na Parlamentarnu skupštinu Saveta Evrope. Znači, očekuje nas jedan težak period i, naravno, period kada vi zaista bi trebalo da preispitujete koji su to principi uopšte na kojima sve to počiva. Mi ozbiljno razmišljamo kako da se ponašamo u jednoj situaciji kad se grubo krše međunarodni principi“, poručio je Dačić iz Njujorka.

Jednu od opcija, kako bi Srbija mogla da se ponaša u slučaju da Savet Evrope primi Kosovo u članstvo, izneo je predsednik Srbije Aleksandar Vučić prošle nedelje.

On je najavio mogućnost da Srbija mogla izađe iz Saveta Evrope.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare