Ako Kosovo dobije stolicu u Savetu Evrope, Srbija bi svoju mogla da ostavi praznu i da zatvori vrata članstvu u ovoj međunarodnoj organizaciji. Takav scenario najavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, čime bi Srbija uz Belorusiju bila jedina zemlja koja nije deo evropske porodice naroda pri SE. I konačno, nije jasno zbog čega se pojavio ovoliko revolt kod srpskog rukovodstvo jer se Vučić u Briselu i Ohridu 2023. godine obavezao da Beograd neće blokirati članstvo Prištine u međunarodnim organizacijama, što se odnosi i na Savet Evrope.

Najava da bi Kosovo moglo da postane članica Saveta Evrope proizvelo je burnu reakciju Beograda. Iako je ona mogućnost pominjala godinama unazad, sada smo čuli od državnog vrha Srbije da bi stolica za Kosovo mogla da znači i da će Srbija svoju stolicu ostaviti upražnjenu.

Gostujući u petak, 22. marta na televiziji Prva, predsednik Aleksandar Vučić vrlo jasno je rekao da ćemo videti da li će se Srbija ostati članica ove organizacije.

Aleksandar Vučić Foto: TANJUG/ RADE PRELIĆ

„Vi idite sa tim pa ćemo onda videti da li će Srbija da ostaje ili ne u Savetu Evrope. Videćemo možda će vam se više svideti da imate Prištinu u Savetu Evrope nego da imate Beograd i Srbiju“, rekao je Vučić nakon što je ta organizacija potvrdila da će o članstvu Kosovo raspravljati krajem marta.

Za Vučića to bilo de facto izbacivanje Srbije iz članstva, iako nije jasno na osnovu čega je konstruisao takav stav. Prošle godine, u februaru i martu, nakon što se saglasio sa sporazumima iz Brisela i Ohrida, Vučić je prihvatio i tačku 4 u kojoj se jasno navodi da Srbija neće blokirati članstvo Kosova ni u jednoj međunarodnoj organizaciji.

Aleksandar Vučić, Žozep Borelj, Miroslav Lajčak i Aljbin Kurti Foto:European Union

U više navrata smo čuli da je „crvena linija“ Beograda članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama (UN), ali o Savetu Evrope nije bilo reči kao provokaciji preko kojeg Beograd neće moći da pređe. Dakle, Beograd se obavezao, što je potvrdio i visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozeo Borelj.

Prećutnim prihvatanjem sporazuma sa Prištinom, budući da niko nije ni tražio da se stavi potpis na sporazum izuzev kosovskog premijera Aljbina Kurtija, Beograd je prihvatio pravila igre. Sada ih krši, a odlukom da napusti SE zatvorio bi i vrata ulasku u EU i doveo Srbiju na korak do potpune izolacije.

Domaći i strani političari tvrde da Srbija neće napustiti SE

Najavu da bi Srbija mogla da napusti Savet Evrope prokomentarisala je izvestiteljka za Kosovo u Evropskom parlamentu Viola fon Kramon i istakla da „Srbija neće napustiti Savet Evrope“.

„Srbija, naravno, neće otići. Ta izjava ne bi trebalo nikoga da impresionira. Članice SE će same odlučiti koga će prihvatiti. Ne znam šta on priča protiv članstva Kosova“, napisala je Viola fon Kramon na društvenoj mreži Iks.

Viola fon Kramon Viola von Cramon
Viola fon Kramon Foto:BETAPHOTO/European Parliament/Jan VAN DE VEL

Borko Stefanović, zamenik predsednika Stranke slobode i pravde (SSP) bio je jasan i rekao da Srbija neće napustiti SE i da Vučić samo „zamajava građane“.

Borko Stefanović Foto:FoNet/Milica Vučković

„Vučić na ovaj način, kroz očigledno zamajavanje građana, protestuje zbog mogućeg članstva Kosova u ovoj organizaciji“, naveo je u saopštenju Stefanović, prenela je SSP.

Dr Dijana Vukomanović iz stranke Srbija centar (SRCE) navela je da je Srbiji mesto u ovoj organizaciji, te da blef nije ozbiljna politika.

„Srbiji nije mesto u Savetu Evrope. Uvek je bolje biti prisutan tamo gde je Srbija predmet razgovora. Setimo se izveštaja Dika Martija. Blef nije ozbiljna politika“, rekla je ona.

Napuštanje Saveta Evrope – potez bez presedana

Nakon sankcija kojima je Beograd bio izložen tokom devedesetih godina, posle petooktobarskih promena Srbija je uspela da se vrati u Savet Evrope. Izuzev Belorusije ne postoji nijedna država u Evropi koja nije njena članica.

PROČITAJTE JOŠ:

Potpisnice i članice ove organizacije prihvatile su da će štititei ljudska prava, demokratiju i vladavinu prava, zbog čega je odustajanje da budete u ovoj društvo signal da ste krenuli potpuno drugim putem. Osim toga, članstvo u EU nemoguće je ako niste članica Saveta Evrope, pa bi eventualna odluka oko izlaska iz SE imala dalekosežne posledice.

Strahinja Subotić iz Centra za evropske politike objašnjava da Srbija nema luksuz da napusti ovu organizaciju.

„Savet Evrope je krucijalna institucija na nivou cele Evrope i članstvo je test da li se radi o modernoj demokratskoj državi ili ne. To je ključan benefit koji donosi članstvo. Mislim da Srbija nema taj luksuz da dozvoli da izgubi ove epitete koje sam nabrojao“, kaže on u razgovoru za Nova.rs.

Na pitanje šta je predsednik hteo da poruči tom izjavom, Subotić ističe:

Strahinja Subotic
Strahinja Subotić Foto:FoNet/Zoran Mrdja

„To je podizanje uloga da se pokaže da Srbija neće tolerisati nešto što je protiv njenog ustava iako međunarodni posmatrači kažu da je Srbija zapravo na članstvo tzv. Kosova u međunarodnim institucijama pristala Ohridskim sporazumom.“

Subotić navodi i da bi povlačenje tog poteza bilo izuzetno neodgovorno.

„Činjenica jeste da je ovo novi test izdržljivosti politike Srbije i pretnja da će Srbija potencijano izaći iz Saveta Evrope takođe je bez presedana. Mi smo postali članica 2003. godine i to nam je otvorilo vrata u međunarodnu integraciju. Bez članstva u Savetu Evrope ne može biti članstva u Evropskoj Uniji. To je potez o kojem visi o koncu cela budućnost ove države i bilo bi neodgovorno povlačiti taj potez, čak i kada je reč o potencijalnom prijemu Kosova u Savet Evrope“, zaključuje Subotić.

BONUS VIDEO: Vučić o napadu u Moskvi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare