Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić pozvala je opoziciju i predstavnike nevladinog sektora na još jednu rundu pregovora po pitanju implementacije preporuka ODIHR, a sastanak je zakazan za sutra u devet časova. Ni ovog puta koalicija NADA neće otići na dijalog, dok predstavnici Srbije protiv nasilja još uvek nisu doneli odluku.

Dijalog između vlasti i opozicije koji je započet pre nešto više od dve nedelje, nastavlja se sutra. Opipljivog pomaka u razgovorima još uvek nema, jer su se obe strane „zakopala u svoje rovove“ i niko ne želi da popousti.

Opozicija i dalje insistira na zahtevu da se beogradski i redovni lokalni izbori spoje, dok vlast ne želi na to da pristane pod argumentom da to ne bi bilo u skladu sa demokratskim princima.

Bez obzira na sve predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić koja formalno organizuje i rukovodi procesom dijaloga pozvala je na još jedan, četvrti po redu sastanak, na kom bi se diskutovalo o konkretnim zahtevima i njihovoj implementaciji.

PROČITAJTE JOŠ:

Koalicija NADA ni ovog puta neće prisustvovati dijalogu, to je za Novu potvrdio predsednik Novog DSS Miloš Jovanović.

„Nećemo ići, ovo sve postaje neozbiljno u najmanju ruku, da ne kažem da prerasta u ruganje opoziciji i demokratskom procesu. Izbori su odavno raspisani, vlast je predala svoju listu, dakle ona tri elementarna zahteva nisu prihvaćena. I da su prihvaćeni, ne znam da li bi bilo dovoljno vremena da se ispune. Sada kada nisu, ovo postaje besmislena situacija i ne vidimo zbog čega bismo davali legitimitet nečemu što legitimitet ne može imati nikako“, kaže Jovanović.

Miloš Jovanović gost u emisij Utisak nedelje na televiziji Nova Foto:Ivan Dinić/Nova

Pitali smo i predstavnike koalicije Srbija protiv nasilja da li će se odazvati pozivu, potpredsenica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić i predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac rekli su za novu da će se u toku dana ova koalicija dogovoriti o tome kako će postupati. S druge strane predsednik Narodnog pokreta Srbije Miroslav Aleksić i kopredsednik Zeleno levog frona Radomir Lazović nisu dali nikakav odgovor, do objavljivanja ovog teksta.

Takođe, upitali smo ih i kako ocenjuju jučerašnji odgovor Ane Brnabić na njihove zahteve i da li su oni prihvatljivi za nastavak dijaloga, ali niko osim Zorana Lutovca nije odgovorio na ovo pitanje.

On je za Novu rekao da Brnabić sve vreme govori o tome da prihvata njihove zahteve, a da u stvari ništa nije prihvaćeno.

„Ništa nije prihvaćeno onako kako je traženo, nego samo načelno, o čemu je tek potrebno razgovarati. Kada razgovarati? Kad se završe izbori? Raspisali su izbore, uveliko vode kampanju, a nas zamajavaju baš kao i građane Srbije i međunarodnu zajednicu“, rekao je Lutovac.

Zoran Lutovac predsednik Demokratske stranke Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Podsećamo, predsednica Narodne skupštine odgovorila je u ponedeljak uveče svim učesnicima dijaloga na dostavljene zahteve o konkretnim koracima koje je neophodno preduzeti kako bi se poboljšali izborni uslovi.

Brnabić je prihvata zahteve vezane za formiranje Komisije od strane Narodne skupštine koja će pratiti implementaciju preporuka ODIHR-a, takođe, formiranje Komisije za vršenje uvida, revizije i kontrole biračkog spiska.

Prihvaćen je i zahtev da se promena birališta kod građana evidentira u biračkom spisku tek naknadno, predlog opozicije je da se evidentira nakon 12 meseci dok je predlog Cesida da se evidentira posle šest meseci, u odgovoru Brnabić je predložila da se na narednom sastanku dogovore koji je od ova dva predložena roka prihvatljiviji.

Ono što nije prihvatila jeste zahtev da se obustave predizborne radnje započete za predstojeće beogradske izbore koji su raspisani za 2. jun.

Predsednica Skupštine u odgovoru izrazila je spremnost da se u narodnom periodu razgovara o zahtevu SDA i PDD da se svi redovni lokalni izbori odže u periodu između 29. septembra i 13. oktobra 2024. godine.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare