Foto: M.K./ATAImages, Nenad Mihajlović/Nova.rs

Izjava ministra privrede Radeta Baste, kojom je poručio da Srbija treba da uvede sankcije Rusiji, izazvala je veliku buru među vladajućom koalicijom. Od izjave Baste ogradili su se gotovo svi, čak i lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma. On je poručio da je to Bastin lični stav, čime je njihov lični animozitet dobio nastavak koji je sada javno prisutan. Njihov sukob počeo je još od kada je Basta postao ministar, zbog čega njih dvojica nemaju komunikaciju na nivou koji je bio prisutan pre odluke naprednjaka da njihov „pik“ za ministra privrede bude Rade Basta. Razočaran odlukom da on bude ministar, Marković je počeo „tihi“ rat sa Bastom.

Sukob, odnosno nesuglasice između Markovića i Baste izbili su na površinu još +uoči formiranja poslednje Vlade. Naime, za poznavaoce i pratioce prilika bilo je potpuno iznenađenje što je tadašnji direktor “Beogradskih elektrana” Rada Basta seo u fotelju ministra privrede. Pominjala su se druga imena, ali je izbor pao na Bastu.

Iako je član Jedinstvene Srbije, čiji je lider Palma, ovakvo rešenje za mesto ministra privrede nije se dopalo Markoviću. Kako Nova saznaje, Palma je očekivao da će on dobiti mesto, te da je Basta nepravedno zaobišao partijsku hijerarhiju i postao ministar.

Odluka da Basta bude ministar bila je isključiva želja vrha Srpske napredne stranke, što je dodatno uticalo da se probudi jaz na relaciji Palma-Basta. Da je njihov odnos ozbiljno narušen potvrđuju i izvori Nove koji napominju da je komunikacija dva političara od tada na minimalnom nivou.

Rade Basta Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Premda je sukob u stranci postao vidljiv nakon što je Basta postao ministar, razlike između Baste i Markovića bile su i ranije prisutne, ali daleko od očiju javnosti. Nije tajna da je Marković bliži ruskom krilu, dok je Basta u spoljnoj politici bliži SAD.

Upravo zbog toga treba i staviti u kontekst Bastinu izjavu u vezi sa neophodnošću da se uvede sankcije Rusiji.

Dragan Marković Palma Foto:BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC

Podsetimo, ministar privrede, visoki funkcioner Jedinstvene Srbije i nekadašnji direktor „Beogradskih elektrana“ Rade Basta „podigao je prašinu“ u javnosti nakon svoje izjave da je potrebno uvesti sankcije Rusiji.

„“Naša zemlja već plaća veliku cenu zbog neuvođenja sankcija Rusiji i to postaje neizdrživo. Ja kao ministar privrede da gledam koliki se pritisak vrši na predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a da mi ćutimo, to ne mogu da prihvatim. Zato sam za uvođenje sankcija Rusiji, stojim uz predsednika Vučića u odbrani državnih i nacionalnih interesa i imam apsolutno poverenje u njega. Zato od Vlade Srbije i svih ministara tražim da se izjasne po ovom pitanju”, poručio je ministar Basta.

Bastina izjava dovela je da brojnih reakcija u njegovoj stranci, ali i vladajućoj koaliciji, imajući u vidu da je državni vrh protiv toga da se uvedu sankcije Rusiji. Prošle godine, na sastanku Saveta za nacionalnu bezbednost doneti su zaključci na osnovu kojih se Srbija opredelila da osudi narušavanje teritorijalnog integriteta Ukrajine, ali da neće uvesti sankcije Rusiji. Do danas, Srbija nije uvela sankcije, iako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić naglasio da „ ne može da se zakune da Srbija neće uvoditi sankcije“.

Nakon izjave Baste, oglasio se i predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić, koji je u koaliciji sa Bastom, te poručio da Srbija nije za uvođenje sankcija Rusiji.

„Tu politiku koju javno iznosi i vodi predsednik Aleksandar Vučić, Socijalisticka partija Srbije čvrsto podržava, poštujući da je nacionalni interes Srbije i njena budućnost naš prioritet“, rekao je Dačić.

Od izjave Baste ogradio se i ministar i visoki funkcioner SPS Đorđe Milićević, dok se o celom slučaju oglasila i bivša ministarka energetike Zorana Mihajlović.

Bonus video: Palmina diplomatija koja je skupo koštala Srbiju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar