Foto:TANJUG/ MINISTARSTVO PRIVREDE/ ZORAN VUJASINOVIC/

Ministar privrede Rade Basta traži da se Vlada Srbije hitno izjasni o uvođenju sankcija Ruskoj Federaciji zbog agresije na Ukrajinu. Da li ovo nagoveštava zaokret u politici Srbije prema zvaničnoj Moskvi ostaje da vidimo, ali svakako je interesantno da je ovaj Bastin predlog podržao i ministar bez portfelja i potpredsednik Socijalističke partije Srbije Đorđe Milićević.

“Naša zemlja već plaća veliku cenu zbog neuvođenja sankcija Rusiji i to postaje neizdrživo. Ja kao ministar privrede da gledam koliki se pritisak vrši na predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a da mi ćutimo, to ne mogu da prihvatim. Zato sam za uvođenje sankcija Rusiji, stojim uz predsednika Vučića u odbrani državnih i nacionalnih interesa i imam apsolutno poverenje u njega. Zato od Vlade Srbije i svih ministara tražim da se izjasne po ovom pitanju”, poručio je ministar Basta.

Basta, Dačić

Istakao je i da kao zemlja koja je i sama kroz istoriju bila suočena sa sankcijama i čiji je narod trpeo teške ekonomske posledice, nismo doneli tu odluku jer smo se nadali da će se sukobi okončati, da će prevladati razum i da će dve strane konačno sesti za pregovarački sto.

“Nažalost, sa protokom vremena suočeni smo sa jednom novom realnošću. Sukobu se ne vidi kraj, a razuma kao da je ponestalo. U sukobu velikih uvek stradaju male države i usled globalnih previranja Srbija je suočena sa strahovitim pritiscima”, upozorava Basta.

Prema njegovim rečima, potrebno je da Vlada Srbije donese jedinstven stav o tome u kom pravcu će zemlja dalje ići.

“Od početka rata osuđujemo rusku agresiju na Ukrajinu, ali istovremeno štitimo nacionalne interese u odnosima sa Ruskom Federacijom. Zbog toga se u prvi mah nismo pridružili velikom broju zemalja koje su uvele sankcije zemlji agresoru. Ipak, situacija se svakim danom sve više komplikuje, a zapadne zemlje oštro zameraju Srbiji zbog toga što se nije priključila sankcijama”, dodaje Basta.

Uveren je i da će rukovodstvo Srbije na čelu sa predsednikom Vučićem učiniti sve da sačuva mir i stabilnost.

“Ekonomija je ključna za Srbiju i zato kao ministar privrede ukazujem da i pored teške spoljnopolitičke situacije moramo da sačuvamo privredni rast i da se borimo da naši građani bolje žive. Srbija ima svoju ozbiljnu, odgovornu i samostalnu politiku i nastaviće da štiti svoje građane”, zaključio je Basta.

Rade Basta Đorđr Milićević

Interesantno je da je ovaj poziv Vladi Srbije da uvede sankcije Rusiji podržao i ministar bez portfelja iz redova SPS Đorđe Milićević.

Iako je ova stranka na čelu sa liderom Ivicom Dačićem od početka sukoba u Ukrajini propagirala stav da Rusiji ne treba uvoditi sankcije.

BONUS VIDEO: Ambasadori u Beogradu neće o sankcijama koje je Vučić pominjao, ali hoće o sankcijama Rusiji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare