Vladimir Orlić i Aleksandar Bocan Harčenko Foto:TANJUG/ RADE PRELIC, TANJUG/ JADRANKA ILIC/ nr

Vladimir Orlić, predsednik Skupštine Srbije, nije prihvatio poziv da učestvuje na samitu Krimska platforma u Zagrebu, događaju koji je organizovan u znak podrške Ukrajini. On je odluku doneo nakon razgovora sa ruskim ambasadorom Aleksandrom Bocan - Harčenkom, koji je preporučio Orliću da na tom skupu ne učestvuje srpska delegacija.

Na samitu u Zagrebu, na kom je učestvovalo više od 40 parlamentarnih delegacija iz 32 države, nije bilo predstavnika Srbije. Poziv je upućen Vladimiru Orliću, koji je doneo odluku da na njega ne ode.

U javnost je isplivala Zabeleška o razgovoru Orlića i Bocan – Harčenk, iz koje se vidi da je upravo ruski ambasador zamolio Orlića da Srbija ne učestvuje na skupu u Zagrebu.

“Amabasador Rusije je informisao (Orlića) da se očekuje uspostavljanje parlamentarne dimenzije Krimske paltforme, te da bi domaćin prvog samita trebalo da bude Hrvatska i u tom smislu izrazio očekivanje da delegacija Narodne skupštine neće učestvovati na pomenutom samitu”, piše u dokumentu o sastanku Harčenka i Orlića, održanom još 16. septembra.

Foto: N1

Borko Stefanović, predsednik parlamentarnog Odbora za spoljne poslove i potpredsednik Skupštine iz redova SSP, navodi za “Novu” da svi pozivi koji dođu na Odbor prolaze kroz proceduru, ali da poziv za Krimsku platformu nije stigao.

Borko Stefanović, Marinika Tepić, Dragana Rakić, Skupština Srbije Foto:FoNet/Aleksandar Barda

“To znači da je stigao na ime predsednika Skupštine. Nisu retke situacije kada se zove neko lično, na ime, a ovo je jedna od tih situacija. U takvim slučajevima, Odbor ne dobija taj poziv i samim tim Odbor za spoljne poslove ne može biti upoznat sa tim”, kaže Stefanović i dodaje da Zabelešku razgovora Orlića i Harčenka još nisu dobili.

Ko upravlja spoljnom politikom Srbije?

Đorđe Miketić, poslanik stranke Zajedno i član Odbora za spoljne poslova, navodi da je postavio zvanično pitanje predsedniku parlamenta još pre sedam dana, da li je Skupština Srbije dobila poziv za Krimsku platformu. On kaže da još nije dobio zvaničan odgovor.

“Zahtevao sam od Odbora za spoljnu politiku koji bi morao da bude obavešten o ovom pozivu, da mi da odgovor zašto toga nema u našim dokumentima i naravno zašto niko nije otišao na ovaj značajan međunarodni skup. Dobio sam odgovor da je predsednik Skupštine zaista dobio poziv, ali u pitanju je lični poziv te nije morao da o tome obavesti Odbor”, kaže Miketić za “Novu”.

Đorđe Miketić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

On ističe da je najgore što je preporuku da ne ide na ovaj skup Orlić dobio od ambasadora Rusije direktno.

“Pošto je Orlić poslušao Harčenka i na ovaj samit nije otišao, a poziv čak i sakrio od nadležnog odbora – postavlja se pitanje ko upravlja spoljnom politikom Srbije, Moskva ili Beograd”, dodaje Miketić.

Krimska platforma je međunarodna diplomatska inicijativa koja je nedavno održana u Zagrebu, kao vid podrške Ukrajini. Platforma je uspostavljena kako bi se povećao međunarodni pritisak na Rusiju, a Hrvatska je odabrana za domaćina zbog velike vojne i novčane pomoći koju je uputila Ukrajini.

Pozivi za učešće su upućeni svim državama članicama Evropske unije (EU) i NATO saveza, a jedan od glavnih govornika bila je predsedavajuća Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi.

BONUS VIDEO Problemi za Orlića u Skupštini Srbije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare