Prorežimski mediji započeli su seriju napada na Socijalističku partiju Srbije i Ivicu Dačića, optužujući ih da “namiguju opoziciji” i praktično spremaju “prevaru”, sličnu onoj iz 2008, kad su “prodali” tadašnjeg radikala Aleksandra Vučića i u Beogradu formirali vlast s DS. Ovog puta ulog bi mogao da bude veći, jer je vrlo verovatno da naprednjaci neći moći da formiraju vladu bez SPS. Ipak, prema rečima sagovornika Nova.rs, SNS manje strahuje od Dačićevog neverstva, a više od novog odliva birača ka socijalistima i njihovom lideru.

Red prozivki iz režimskih medija na račun SPS, red napada funkcionera SNS, zatim ograđivanje socijalista od opozicije i na kraju oglašavanje Vučića… Ovo je formula po kojoj funkcionišu naprednjaci pred svake izbore, pa tako i pred naredne.

Pojedini tabloidi bliski vlasti ovih dana krenuli su u napad na socijaliste, optužujući ih da namiguju opoziciji i podsećaju na sve “izdaje” SPS.

PROČITAJTE JOŠ:

Tako optužuju tu stranku da se zvaukla u “mišiju rupu” i pustila SNS da “prima sve udarce i brani vladajuću koaliciju i njen rezultate”. Navode da su socijalisti poslednji put izigrali SNS na sednici Skupštine Srbije o Kosovu i Metohiji u februaru ove godine, kada je Vučić, kako su naveli, doživeo “brutalne napade opozicije”, a “Dačićevi socijalisti su ćutke sedeli i posmatrali nemile scene”.

U gotovo svim tekstovima ističe se “najveća politička prevara” Dačića i SPS-a, koju su “priredili” 2008. Iako je prethodno bilo dogovoreno formiranje vlasti u prestonici, socijalisti su napravili novi dogovor – formirali vlast sa DS.om, te su otpisali dogovor sa radikalima. Oni potom podsećaju da se nakon četiri godine situacija potpuno okrenula, pa je SPS 2012. formirao vlast sa SNS i zabio nož u leđa dojučerašnjim partnerima – demokratama.

Komemoracija, Milutin Mrkonjić, Skupština Srbije
Ivica Dačić i Aleksandar Vučić Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Da bi scenario bio potpuno, navode i da su neki lideri opozicije na sastanku Dačića označili kao potencijalnog partnera i šansu posle izbora.

I kako to obično biva, na ovu temu oglasili su se pojedini funkcioneri SPS kako bi odagnali sumnje. Navodeći da je u medijima objavljena informacija da bi socijalisti mogla napraviti koaliciju sa „kvazievropejcima ili kvazipatriotama“, član Predsedništva te partije Đorđe Milićević izjavio je da je doneta odluka da apsolutno neće biti postizbornih koalicijama sa njima.

„Očekujem da će građani na izborima svakako dobro prepoznati šta su prave vrednosti, rezultati i da će poverenje svakako dati strankama vladajuće koalicije. Opozicija misli da građani pate od amnezije“, naveo je Milićević.

Nervoza SNS i mogući odliv glasova ka SPS

Đorđe Vukadinović, urednik Nove srpske političke misli, navodi za “Novu” da prisustvujemo jednom filmu i predstavi, koja se ponavlja, ako ne iz godine u godinu, onda iz izbornog ciklusa u izborni ciklus. On kaže da to naziva tradicionalnim izbornim orezivanjem SPS-a, koje se ponavlja od strane njihovih većih koalicionih partnera. Sada, kako ističe, misli da ima nešto više od toga.

Foto: Nova

“Pretpostavljam da su toga svesni i u samom SPS-u. U svim ranijim ciklusima, od 2014, SNS je u suštini samostalno dobijao izbore i bez obzira što im je SPS bio koristan koalicioni partner mogli su su i bez njih da formiraju vladu. Međutim, ovog puta po svim i našim procenama i istraživanjima, a ja verujem da Vučić im slične nalaze, vrlo je verovatno, gotovo izvesno da se ovog puta većina za Vladu neće moći formirati bez SPS”, ističe Vukadinović.

On dodaje da ulazak SPS u vladajuću većinu više neće biti stvar milosti i dobre volje naprednjaka već nužda, zbog čega je povećana nervoza SNS.

“Ta sumnjičenja da bi SPS mogao da promeni stranu, mislim da nisu mnogo realna, ali pokazuju nervozu naprednjaka, ali i nameru SNS da takvim optužbama i sumnjama spreči da SPS eventualno poraste u biračkom telu i jača na uštrb naprednjačkih glasača. Dakle, manji je strah od Dačićevog neverstva, ali veći strah od postepnog odliva glasača od sns ka SPS i Dačiću”, zaključuje Vukadinović.

BONUS VIDEO SPS je ubeđen da za slavlje ima razloga: Dačić slavi i ne zna ništa o Vulinovim potezima 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare