Udruženje za građanski aktivizam Foto:Promo

Šumadijski centar za građanski aktivizam "Res Publika" pozvao je sve građane koji su lično izloženi pritiscima ili poznaju osobe koje imaju takav problem u toku predizborne kampanje, da im se jave i potraže pomoć.

Iz ovog udruženja građanskih aktivista, koji se zalažu za pravo na slobodno informisanje, navode da svim građanima koji odluče da prijave političke pritiske garantuju anonimnost i zaštitu podataka, kao i da nude savetodavnu pomoć.

Oni ih pozivaju da se osnaže i prijave svaku vrstu političkih i stranačkih pritisaka.

“Prvi korak da se kao društvo suprotstavimo ovim pojavama je da građani i građanke koji trpe pretnje i ucene, izađu iz začaranog kruga straha i ćutanja, da budu dobro informisani kako bi prepoznali različite vrste pritisaka i ohrabreni da svaki takav slučaj prijave”, naveli su iz Res Publice u svom sapštenju.

Ističu, da se u predizbornim kampanjama pritisci uglavnom definišu kao različite vrste uslovljavanja, ucena, pretnji, naređenja, podmićivanja ili pak usluge i neke koristi, koje se obećavaju onima koji postupe kako im se preporučuje ili od njih zahteva.

S druge strane, navodi ovo Udruženje, “neposlušni“ se suočavaju sa sankcijama, koje ponekad podrazumevaju i gubitak posla.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

“Pritiscima su najviše izloženi zaposleni u javnom sektoru i to pre svega oni koji su angažovani na određeno vreme i na privremenim i povremenim poslovima, kao i korisnici socijalne pomoći, nezaposleni, samohrani roditelji, pripadnici romske zajednice. Pored toga, sa raznim vrstama pritisaka, a često i verbalnih i fizičkih napada, suočeni su kritičari vlasti, članovi opozicionoh stranaka, aktivisti, novinari… Kako se pritisci već godinama dešavaju, u našem društvu su na neki način normalizovani i javnost ih neretko doživljava kao uobičajene stranačke aktivnosti i deo domaće političke kulture, iako je vrlo često reč o krivičnim delima koja bi morala da budu zakonski sankcionisana”, ukazali su iz Res Publice.

Građane koji se ohrabre da prijave pritiske, Res Publica pozva da svaku vrstu političkog ucenjivanja dostave pisanim putem na mejl adresu [email protected] ili pozivom na broj 061/1036776.

BONUS VIDEO: Seoba birača pred izbore: SNS prijavljuje ljude tamo gde bi moglo biti neizvesno 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar