Boško Obradović Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Lider Dveri Boško Obradović govorio je za Novu o političkoj krizi između Beograda i Prištine, kao i tome da li su Srbi na severu Kosova prepušteni sami sebi. Osim toga, Obradović je pričao o odnosima Dveri sa drugim opozicionim partijama, te razlozima zbog kojih nije podržao izbor Marinike Tepić za predsednicu Anketnog odbora. Naglasio je sa kojim strankama vidi saradnju na izborima i poručio da budućnost protesta "Srbija protiv nasilja" vidi u široj akciji građanske neposlušnosti.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govorio je za vikend o krizi na Kosovu, pominjao je Kurtija, oblaćenje vojne uniforme i tenzije Beograda i Prištine. Kako vi gledate na krizu na Kosovu, hoće li se sve rešiti do kraja godine?

Vidi se nervoza u zapadnim centrima moći koji bi što pre do kraja ove godine da sprovedu francusko-nemački sporazum o priznanju lažne države Kosovo, jer ih sledeće godine čekaju američki i evropski izbori, a može doći i do okončanja ratnog sukoba u Ukrajini koji bi vodio ka novoj novoj raspodeli moći i novoj geopolitičkoj karti sveta.

U zavisnosti od epiloga ovde dve stvari Zapad može izgubiti dosadašnji uticaj na region Balkana, pa žure da pre toga završe nezavršene poslove na KiM i u RS. Ključno pitanje je da li će Vučićeva vlast podleći ovom završnom pritisku svojih zapadnih mentora koji su ih doveli na vlast i koji ih održavaju na vlasti sve ove godine, prelazeći preko svih dokaza nedemokratičnosti, kriminala i korupcije vladajućeg režima u Srbiji, a sve zarad Vučićeve kooperativnosti po pitanju povlačenja države Srbije iz naše južne pokrajine i garancija Dejtonskog sporazuma.

Boško Obradović Foto: FoNet/Ana Paunković

Kurti nastavlja da hapsi Srbe, dok Beograd poručuje da neće dopustiti nikakav egzodus stanovništva. Da li su građani na severu Kosova, ipak, prepušteni sami sebi?

Aktuelnoj vlasti u Beogradu se posle svega ništa više ne može verovati. Upravo je Dačićev i Vučićev režim od 2012. godine ukinuo srpske državne institucije na severu KiM, nad kojima pre toga prištinski separatisti nisu imali nikakvu vlast, dok su svoju političku ćerku-firmu Srpsku listu utopili u institucije lažne države Kosovo. Plašim se da je to plan za rasplet i ove sadašnje krize na severu KiM – da se Srpska lista vrati u sistem separatističkih vlasti u Prištini i nastavi sa priznavanjem lažne države Kosovo i saučestvovanjem u pravljenju Velike Albanije, dok će srpski narod upravo biti prepušten sam sebi i nastaviti sa iseljavanjem sa KiM. Voleo bih da nisam u pravu i svim snagama ću se boriti protiv ovog NATO scenarija.

Dveri su se protivile ideji da Marinika Tepić bude na čelu Anketnog odbora u Skupštini Srbiji. Sa druge strane, deo javnosti je to protumačio kao „nož u leđa“ opoziciji. Zbog čega ste bili protiv te odluke?

Foto:Amir Hamzagic/ATAImages

Nož u leđa opoziciji je privatni susret Vučić-Đilas bez svedoka posle prošlogodišnjih izbora. Sećam se dobro da nakon toga u novom sazivu Narodne skupštine niko od kolega iz opozicije više nije računao SSP u opoziciju niti je sa njima sarađivao, a i oni više nisu nastupali kao opozicija. Na prvom sastanku kompletne parlamentarne opozicije, koji sam organizovao u poslaničkom klubu Dveri, i u našim dogovorima kako da se zajedničkim snagama izborimo sa Orlićevim kršenjem Poslovnika, jedino nije bio prisutan SSP. Šta se u međuvremenu promenilo, pa su ih ponovo primili u opoziciju – ne znam. Ali znam da je Marinika Tepić postala predsednik Anketnog odbora glasovima SNS, jer bez tih glasova ne bi bila izabrana. Kao što znam i da je umesto sednice Anketnog odbora održala ličnu konferenciju za medije i od tada više ne pominje rad Anketnog odbora koji za 20 dana mora da podnese izveštaj ili će izgubiti smisao formiranja.

Zato sam bio protiv njenog izbora za predsednika Anketnog odbora, jer sam video pozadinu ove saradnje između SNS i SSP koja traje više od godinu dana i koja stoji iza ovog gašenja rada Anketnog odbora. Podsećam da se roditelji tragično ubijene dece iz sela Malo Orašje i Dubona nisu protivili radu Anketnog dobra i da bi trebalo da smo u stalnom zasedanju u vezi sa ovim slučajem. Ali, to nekome očito nije u interesu i na ovaj način se štite odgovorni koji su mnogo ranije trebalo da procesuiraju mladenovačkog masovnog ubicu pa do tragedije ne bi ni došlo.

Kako sada izgleda saradnja Dveri i SSP, ali i drugih opozicionih partija? Da li su odnosi narušeni?

Nikada nije ni bilo saradnje između Dveri i SSP. Kada sam upoznao Đilasa kroz formiranje Saveza za Srbiju on nije imao stranku. Tek kasnije ju je pribavio od svog nekadašnjeg potpredsednika i sadašnjeg najvećeg ljubitelja vlasti Dejana Bulatovića. Nemoguće je da sarađujemo sa nekim ko je za uvođenje sankcija Rusiji i priznanje izmišljenog genocida u Srebrenici. Što se tiče ostalih kolega iz opozicije, sa svima imamo korektne odnose čak i kad se ideološki ne slažemo, jer nam je zajednički cilj smena ove nedemokratske i korumpirane vlasti.

Birače na proleće ocekuju lokalni izbori, a pominje se i mogućnost vanrednih parlamentarnih i beogradskih izbora. Sa kim će Dveri ići u koaliciju, da li ste razmišljali o saradnji sa nekom strankom?

Lično sam zagovornik ukrupnjavanja svih evroskeptičnih i suverenističkih patriotskih političkih stranaka, udruženja i intelektualaca. Verujem da ako svi zajednički stanemo na jednu izbornu listu ujedinjenih patriota možemo osvojiti preko 20% glasova i postati druga najjača politička snaga u Srbiji. Kao što verujem da će sledeća Vlada Srbije biti upravo konzervativna, jer je to trend u savremenoj Evropi – od Švedske i Italije do Poljske i Mađarske. Vreme političkih ideja Dveri tek dolazi, jer smo mi danas najmodernija evropska politika u Srbiji.

Da li vam je prihvatljiva saradnja sa strankama koje organizuju protest „Srbija protiv nasilja“?

Ako je u pitanju tehnički dogovor o borbi za smenu aktuelne vlasti ili odbrani izbornih rezultata – svakako da, a što se tiče izbora zalažem se za crnogorski model i dve ili tri jasno ideološki profilisane opozicione kolone, pa neka građani odluče u kom pravcu treba da ide Srbija posle Vučića. Kao što sam protiv sadašnje vlasti, isto tako sam i protiv povratka na bivši režim. Vreme je za nešto novo i drugačije.

U javnosti se pojavila informacija da ste zaposleni u firmi koja gradi Novi Sad na vodi. Da li je tačna ova informacija i ukoliko jeste, otkud Vi u ovom poslu?

Zaista ste me dobro nasmejali. Ne znam ni šta je „Novi Sad na vodi”, pa tek ne mogu biti zaposlen u nekoj takvoj firmi ako ona uopšte postoji. Inače, živim u Čačku, bavim se politikom a ne građevinom, a lako je proverljivo da sam zaposlen u Narodnoj skupštini kao narodni poslanik i predsednik poslaničke grupe Srpski pokret Dveri – Patriotski blok.

Ukoliko se protesti radikalizuju od septembra, hoćete li uzeti aktivnije učešće u organizaciji? I konačno, očekujete li da će vlast konačno prihvatiti zahteve građane. Ukoliko ne, šta je onda rešenje?

Delim osećanje i razmišljanje velikog broja građana koji idu na proteste ali koji nisu za beskrajne šetnje i proteste radi protesta. Ako vlast ni posle tri meseca ne želi da ispuni zahteve sa protesta, jedino rešenje je definitivno oročiti te zahteve i ukoliko vlast i dalje to ignoriše, pozvati nezadovoljne građane na opštu građansku neposlušnost, što bi podrazumevalo blokade svih saobraćajnica u Srbiji i svih ključnih državnih institucija. Sa tom ključnom razlikom od dosadašnjih protesta – da nema prekida demonstracija i razilaženja dok zahtevi ne budu ispunjeni ili dok vlast ne padne. To je samo moje lično mišljenje posle 10 godina organizacije protesta protiv ove vlasti koje nikoga drugoga ne obavezuje.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar