Dragana Rakić Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

Dobro je da predstavnici režima počinju da se navikavaju na sankcije, jer će uskoro svi biti sankcionisani pred Specijalnim sudom za organizovani kriminal u Beogradu, kaže u intervjuu za Nova.rs zamenica predsednika i poslanica Demokratske stranke, govoreći o tome što se direktor BIA Aleksandar Vulin našao na crnoj listi SAD, a vlast tu činjenicu u potpunosti ignoriše.

Demokratska stranka već izvesno vreme sarađuje sa Zeleno-levim frontom Ne davimo Beograd, Zdravkom Ponošem i strankom Zajedno. Da li to može biti jedna koalicija na nekim budućim izborima?

Što se tiče mogućih koalicija, Demokratska stranka će se ponašati integrativno kao i do sada i pokušavati da nađe najmanji zajednički sadržalac oko koga možemo svi da se okupimo – a to je javni interes, interes građana, a ne nas pojedinačno. Nakon prošlih izbora mi u Demokratskoj stranci doneli smo dve deklaracije koje definišu naše političko delovanje: deklaraciju o posvećenosti evropskim integracijama i deklaraciju o oštrom opozicionom delovanju. Dakle, pravićemo koalicije sa proevropskim političkim organizacijama i onima koji su prava opozicija režimu Aleksandra Vučića i koji ne kalkulišu.

Dragana Rakić Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

Uz pobrojane stranke i pokrete, tu su i SSP, PSG, Pokret za preokret, Narodna stranka koji se nalaze u organizaciji protesta. Nedavno je urađeno istraživanje čiji rezultati kažu da bi koalicija ovih stranaka u ovom trenutku mogla da pobedi na izborima u Beogradu. Da li je moguće da na sledećim beogradskim izborima imamo koaliciju “Srbija protiv nasilja”?

Mi u Demokratskoj stranci za sada ne razmišljamo ni o kakvim izborima po izbornim pravilima koje diktira mafija na vlasti, a preko svog političkog krila, u narodu poznatog kao Srpska napredna stranka. Ovo čemu sada svedočimo nije borba za vlast i podelu fotelja i funkcija, ovo je borba za slobodu, za opstanak našeg društva i očuvanje javnog i građanskog morala. Kada za protivnika imate političku stranku, onda možete razmišljati o izborima, a kada za protivnika imate mafiju onda morate prvo razmišljati kako da kriminal istisnete iz političkog života i da probudite svest građana o alarmantnom stepenu ugroženosti našeg društva. Zato je sada fokus Demokratske stranke na ispunjenju zahteva protesta „Srbija protiv nasilja“.

Demokratska stranka je od svog osnivanja bila stožer okupljana opozicije, ali i stožer oko koga se formirala Vlada. Jer programska i vrednosna načela DS-a prihvatljiva su ne samo učesnicima u političkom životu već svim građankama i građanima koji Srbiju vide kao modernu, evropsku državu u kojoj se poštuju građanske slobode i ljudska prava i u kojima zakon važi podjednako za sve. Zato verujem da će svi kojima je pružena ruka Demokratske stranke prihvatiti da zajedno učestvujemo u borbi za slobodu i transformaciju našeg društva. A mi poziv za saradnju upućujemo ne samo političkim strankama, nego i sindikatima, pokretima, udruženjima, javnim ličnostima i svim građanima željnim pravde i normalnog života.

Kad mislite da bi ti izbori, zajedno sa vanrednim parlamentarnim, mogli da se dese? Očekujete li ih na jesen ili na proleće sledeće godine ili mislite da ih ni tad neće biti?

Režim stalno preti nekim izborima, ali ih Vučić sigurno neće raspisati ako nije 100 posto siguran da će uspeti da ih pokrade i tako dobije. U junu je sazvao konferenciju za štampu sa Anom Brnabić kako bi pompezno najavio da je Anina ostavka na stolu i da je samo pitanje dana kada će biti vanredni izbori. I to više nijednom nisu spomenuli, niti je u međuvremenu pronađen sto na kome leži Anina ostavka. Zato su poslanici Demokratske stranke na poslednjoj sednici Narodne skupštine ponovo napisali tekst ostavke i pozvali Anu Brnabić da je odmah potpiše, ako je toliko sigurna u snagu SNS-a i njihovu pobedu na izborima.

Međutim, političkim kukavicama iz SNS-a predvođenim Aleksandrom Vučićem, ostavka i razrešenje je samo pretnja neposlušnim, nelojalnim i onima u čiju se odanost sumnja. Apsolutno sam uverena da u ovom trenutku režim ne sme na izbore. Rejting i Aleksandra Vučića i SNS-a je u strmoglavom padu i na to nam ukazuje istraživanje javnog mnjenja koje se sprovodi svake subote u 20 h na ulicama Beograda, a tokom ostalih dana i u drugim gradovima Srbije.

Protiv Aleksandra Vulina SAD su uvele sankcije, međutim, vlast to ignoriše, kao i zahtev za njegovu smenu. Očekujete li da Vulin ostane na mestu direktora BIA?

Neodrživo je da Aleksandar Vulin i dalje rukovodi Bezbednosno informativnom agencijom ili bilo kojim drugim sektorom bezbednosti ili bilo kojim javnim poslom. Podsetiću vas da ga SAD optužuju da je uključen u trgovinu narkoticima i oružjem i da je zloupotrebio javne funkcije, a to su najteža krivična dela. Njegov šef i zaštitnik Aleksandar Vučić pozvao je SAD da dostave dokaze o navedenim krivičnim delima što je ruganje ne samo jednoj od svetskih sila nego i srpskom pravosuđu koje je posle afere „tetke iz Kanade“ pred tri pravosudne institucije oslobodilo optužbi Aleksandra Vulina da je nezakonito pribavio novac u iznosu od 244.620 evra za kupovinu stana u Beogradu. Međutim, suština je u sledećem: ove sankcije su poruka Aleksandru Vučiću da on vrlo lako može biti sledeći, jer neko sada vrlo pažljivo prati kriminalne aktivnosti režima u Srbiji, koji s jedne strane tlači svoje građane, a sa druge ne isporučuje ono što je obećao. Upravo to obećanje mu je bilo alibi zbog koga mu se gledalo kroz prste svih ovih godina za ono što radi na domaćem terenu u Srbiji: gašenje medijskih sloboda, kršenje ljudskih prava, krađa na izborima, targetiranje političkih neistomišjenika, enormno bogaćenje i mnogobrojne kriminalne aktivnosti u kojima učestvuju ljudi iz vrha vlasti. Dobro je da predstavnici režima počinju da se navikavaju na sankcije, jer će uskoro svi biti sankcionisani pred Specijalnim sudom za organizovani kriminal u Beogradu.

BONUS VIDEO: Anketni odbor usvojio samo dnevni red, opstrukcije odmah na početku 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar