Boško Obradović Foto: Ivan Dinić/Nova S

"Ja sam kandidat naroda a ne vlasti ili stranaca. Očekujem podršku naroda i u prvom i u drugom krugu. Vučića može da pobedi samo dokazani patriota, kao i u slučaju Slobodana Miloševića. Zato je prirodno da dobijem podršku drugih opozicionih stranaka kao Koštunica u svoje vreme", rekao je kandidat Patriotskog bloka za predsednika Srbije i predsednik Dveri Boško Obradović.

Poslednjih dana mnoge je iznenadila vest da ćete na izbore izaći u koaliciji sa delom Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) koju predvodi Žika Gojković. Otkud koalicija sa ovom strankom, budući da je Gojković povezivan sa aktuelnom vlašću?

Ko sve nije povezivan sa ovom vlašću: od Đilasa, preko raznih Zelenih do raznih lažnih desničara. Postalo je malo dosadno tvrditi da su svi Vučićevi. Mi smo veoma zadovoljni što se Patriotski blok širi. To je inače inicijativa grupe istaknutih srpskih intelektualaca na čelu sa prof. dr Milošem Kovićem da se ujedinimo svi mi koji smo bili protiv promena Ustava i koji smo za očuvanje Kosova i Metohije u sastavu Srbije. U ovom slučaju donosimo i još jednu važnu političku ideju, a to je obnova Kraljevine Srbije. Mi ćemo biti jedina monarhistička izborna lista, dok su sve druge republikanske, i verujem da ćemo dobiti podršku svih monarhista u Srbiji.

Na koji način ćete na nivou programa i ideologije pokušati da objasnite svojim biračima da na izbore idete sa opcijom koja se zalaže za obnavljanje monarhije, a vi se kandidujete za predsednika koja je republikanska funkcija?

Ideološko-programska koncepcija Dveri, od samog osnivanja Pokreta, jeste vraćanje srpskom narodu svih vrednosti koje su oduzete revolucionarnim nasiljem i uzurpacijom od strane Komunističke partije. Jedna od njih je i Kraljevina. Još pre 15 godina objavili smo specijalan temat časopisa „Dveri srpske“ posvećen monarhiji kao principu vlasti i prednostima u odnosu na republiku. Moja predsednička kandidatura prilika je da srpska javnost dobije mogućnost da posle 76 godina čuje ovu zabranjenu priču, sa ciljem da budem poslednji predsednik Srbije, a da posle toga na izborima biramo predsednika Kraljevske Vlade. Jedina prava promena sistema koja bi označila konačni raskid sa komunizmom bila bi upravo restitucija kompletnog ustavno-institucionalnog poretka i obnova parlamentarne monarhije, na čelu sa Kraljevskim Domom Karađorđevića. Nije dovoljno samo vraćanje oduzete privatne imovine posle 1945, već i okupirane i otete srpske države. Srbijom pre Josipa Broza Tita nikada nisu vladali stranci, jer smo imali svoje narodne dinastije, što je retkost u Evropi kojom bi trebalo da se ponosimo. U tom smislu, posebno pozdravljam povratak Princa Filipa Karađorđevića u Srbiju da ovde živi sa porodicom i pomogne svome narodu i državi.

Videli smo da je profesor Slobodan Samardžić napustio koaliciju. Kako komentarišete njegovu odluku da više ne sarađujete?

Profesor Samardžić je naš dugogodišnji prijatelj i saborac. Nema sumnje da će tako biti i ubuduće jer nas čeka još mnogo zajedničkih borbi za očuvanje Kosova i Metohije u sastavu Srbije. A to je veća i važnija tema od bilo kakvih izbora i koalicija.

Izborna kampanja će zvanično krenuti kroz nekoliko dana, budući da su u utorak raspisani lokalni i parlamentarni izbori. U kom pravcu ćete usmeriti kampanju i šta ćete targetirati kao ključne teme?

Izlazimo sa najboljim i najkonkretnijim programom: studentima ćemo obezbediti besplatne školarine, svakoga ko stupi u brak čeka smanjenje poreza na zaradu, a sa dobijanjem dece i smanjenje poreza na imovinu i podrška države za rešavanje stambenog pitanja, nedelja će biti neradan dan i u privatnom sektoru, penzionerima će biti vraćen iznos za koji su im četiri godine bile smanjene penzije, državne subvencije će umesto stranim kompanijama ubuduće biti preusmerene na domaćeg preduzetnika čiji smo mi politički zaštitnici, poljoprivrednici će imati regresirano gorivo, a svi građani Srbije manju akcizu na gorivo, zabranićemo dalje istraživanje, eksploataciju i preradu litijuma u Srbiji i građanima obezbediti zdravu zemlju, hranu, vodu i vazduh, a oštećeni bankarski klijenti, radnici oštećeni u pljačkaškim privatizacijama i ratni vojni veterani konačno će dočekati pravdu i namirenje za sve što im duguju banke, preduzeća i država.

Sve je više istraživanja javnog mnjenja koje mere popularnost stranaka i kandidata pred izbore. Prema vašim saznanjima, kako trenutno stojite među biračkim telom, odnosno koliko procenata podrške imate?

Mi smo potpuno uvereni da su Dveri i naš Patriotski blok upravo treći put koji nedostaje našem političkom sistemu, koji je zarobljen u nametnutu dilemu izbora između bivšeg i sadašnjeg režima. Mi smo novi ljudi koji nikada nisu bili na vlasti. Nikad izdali, nikad pljačkali ovaj narod. Mi možemo da pogledamo u oči birače jer se ne stidimo svoje prošlosti. Predstavljamo preko potrebnu smenu političkih generacija u Srbiji i zalažemo se ne samo za smenu Vučićeve vlasti već i kompletnog korumpiranog političkog i pravosudnog sistema koji se ovde nije menjao više od tri decenije, a neko će reći od 1945. Takva politička pozicija stoji veoma dobro među građanima Srbije koji žele da na vlasti konačno vide nekog novog i nekompromitovanog.

Bosko Obradovic
Boško Obradović Foto:BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC

Kakav je vaš odnos prema drugim opozicionim kolonama, najpre koalicijom „Ujedinjena Srbija“ i koalicijom „Moramo“. Da li ćete imati neke dogovore oko eventualnog nenapadanja ili potencijalne saradnje?

Srpski pokret Dveri je uvek pouzdan partner svim istinskim borcima za naciju i demokratiju. Dveri nisu nikada bile prepreka saradnji. Upravo suprotno. To može da posvedoči svako ko je ikada sarađivao sa Dverima. Naš protivnik nije opozicija već vlast i toga ćemo se držati u kampanji, uz najveći akcenat na predstavljanju svoga programa. Nije više dovoljno biti protiv Vučića, već pokazati i šta je alternativa.

Za sada je nekoliko kandidata iskazalo zainteresovanost da se kandiduje na izborima. Među njima je i general u penziji i nekadašnji načelnik generalštaba Zdravko Ponoš? Kakav je vaš odnos sa generalom Ponošem i da li biste ga podržali ukoliko uđe u drugi krug izbora?

Bosko Obradovic
Boško Obradović Foto:TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Poštujem sve predsedničke protivkandidate, voleo bih da vidim njihov program i viziju Srbije, i spreman sam za javnu debatu.

Sa druge strane, ukoliko biste Vi ušli u drugi krug da li mislite da bi vas on podržao na mestu predsedničkog kandidata?

Ja sam kandidat naroda a ne vlasti ili stranaca. Očekujem podršku naroda i u prvom i u drugom krugu. To je glavna podrška koja me zanima. I mislim da je zaslužujem kao apsolutno najaktivniji borac protiv Vučićeve vlasti u poslednjih 10 godina, kako u Narodnoj skupštini tako i u vanparlamentarnoj borbi na raznim protestima i demonstracijama.

Da su sutra izbori, da li mislite da biste ušli u drugi krug predsedničkih izbora. Takođe, da li biste očekivali podršku svih drugih stranaka opozicije?

Verujem u sebe i verujem u Srbiju. Vučića može da pobedi samo dokazani patriota, kao i u slučaju Slobodana Miloševića. Zato je prirodno da dobijem podršku drugih opozicionih stranaka kao Koštunica u svoje vreme.

Boško Obradović Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Za kraj jedno pitanje koje mnogi postavljaju u poslednje vreme: da li bi i pod kojim uslovima Boško Obradović ušao u koaliciju sa Srpskom naprednom strankom? Da li biste ikada sarađivali sa Aleksandrom Vučićem?

Vučić je na zalasku političke karijere, umoran i potrošen, iako se to možda ne vidi na prvi pogled. Sledi njegovo povlačenje sa mesta predsednika SNS, pa povlačenje iz politike. Vreme je da počnemo da razgovaramo o Srbiji posle Vučićevog pada. Ta budućnost je nezamisliva bez Dveri i ideje modernog srpskog patriotizma koji pored poštovanja naše i tuđe vere, jezika, pisma, istorije i porodičnih vrednosti podrazumeva i ekonomski i ekološki patriotizam. A ništa nije tako jako kao ideja za koju je došlo vreme. Koliko Vučićevo vreme prolazi, toliko vreme političkih ideja Dveri dolazi – to je istorijsko kretanje čije obrise već počinjemo da naslućujemo. A sada posle toliko godina konačno imamo i ujedinjenje ustavobranitelja, patriota i monarhista u jedan zajednički opozicioni Patriotski blok. Što znači da je sazrelilo, sviće.

Bonus video: Prvi duel predsedničkih kandidata – gosti Boško Obradović i Srđan Škoro

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare