Pavle Grbović Foto: N1

Aleksandar Vučić delovao je u ponedeljak kao osoba koja je delimično lišena političke sposobnosti, zatočen između dva straha, kaže lider Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović, komentarišući konferenciju za novinare predsednika Srbije. Kaže da o tom predlogu za normalizaciju odnosa sa Kosovom treba da se izjasne svi, ali onda kada ga budu i videli. Grbović, međutim, pretpostavlja da on ne donosi ništa pozitivno za Srbiju.

„Ukoliko su kontrausluge Prištine formiranje ZSO, to onda nije dobar dogovor, to je obaveza iz Briselskog sporazuma. Ako je kontrausluga da nam neće uvesti sankcije, onda Vučić mora da snosi političku odgovornost, ali ne da pobegne“, kaže on za N1.

Iako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče održao konferenciju za medije, javnost nije saznala detalje plana za Kosovo iz takozvanog francusko-nemačkog sporazuma.

„Meni je vest ipak izostanak određenih pitanja. Meni je sinoć Vučić delovao kao osoba koja je delimično lišena političke sposobnosti, zatočen između dva straha – straha od donošenja teških odluka, za koje očigledno dolazi vreme, a sa druge strane, straha od posledica nedonošenja takvih odluka“, kazao je Grbović u emisiji Iza vesti.

Prema njegovim rečima, Vučić je delovao kao neko „ko želi da iskoči iz svoje kože“. „I da ode na neku daleku destinaciju, što naravno ne može“, dodao je.

Pitanje koje niko nije postavio na konferenciji za novinare u ponedeljak je, prema Grboviću:

„Uvodno obraćanje Vučićevo je počelo da Evropa neće trpeti iskakanja, da niko ne gleda blagonaklono na našu neutralnu poziciju po pitanju ruske agresije na Ukrajinu, da smo u težoj poziciji nego što smo bili… Niko nije postavio pitanje Vučiću kako on kao genije nije mogao to da predvidi, kako to da smo svi koji smo na to upozoravali, bili proglašavani izdajnicima i neznalicama“.

Grbović je rekao da Vučić snosi najveću odgovornost.

„Šta se desilo sa vukom samotnjakom u Davosu i sa Obeliskom jednog malog naroda, ko snosi odgovornost što smo umesto da budemo deo nekog procesa, došli do toga da nam je neko ispostavio neki papir i rekao – ako ne prihvatite, snosite posledice“, kazao je lider PSG.

Na pitanje da li opozicija treba da deli odgovornost za nacrt sporazuma o Kosovu, Grbović kaže da ne treba.

„Mi ne možemo da delimo odgovornost u nečemu u čemu nismo učestvovali kao kreatori, a još važnije, ni kao kreatori okolnosti koje su dovele do tog sporazuma, što ne znači da mi kao politički akteri nemamo obavezu da se u jednom trenutku izjasnimo o tome“, naglasio je.

Aktuelni sporazum neće biti prijatan ni po koga, dodao je.

„Taj dokument neće toliko pozitivan po Srbiju, ali ni po Kosovo, i biće to teška odluka“, kazao je.

A šta je teška odluka?

„Svođenje računa od pre 20 i više godina, sve ono o čemu se spekuliše da je deo tog sporazuma, ne možete reći da je to pozitivno po Srbiju. Ovo nije palo sa neba, nije se desilo juče, mi smo ratovali, izgubili smo, potpisali smo Kumanovski sporazum, pa je proglašena nezavisnost Kosova, pa smo potpisali Briselski sporazum, pa je bio Vašingtonski sporazum… Ovo je logičan ishod tih procesa“, rekao je Grbović.

Opširnije pročitajte na sajtu N1.

BONUS VIDEO: Vučić: Spremni smo da prihvatimo sporazum o Kosovu

Komentari

Svi komentari (1)