Foto:Nova S, TANJUG/ JADRANKA ILIC, BIRN Srbija, Nova S

Dok se, nadamo se, utvrđuje da li je gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić zaista prijavio vlasništvo nad vilom u Trstu, koja je vredna više od 800.000 evra, na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije objavljenja je njegova nova imovinska karta. Sudeći po tim podacima, ali i onom što je prikazano u Katastru nepokretnosti, površina Šapićeve vile na Bežanijskoj kosi, koja je nedavno renovirana i ozakonjena, i više je nego duplirana - uvećana je sa 149 na 340 kvadrata.

Aleksandar Šapić u proseku bar jednom godišnje prijavljuje promene u imovini – kupuje nekretnine ili ih prodaje. Ovog puta prijavio je da je površina njegove vile na Bežanijskoj kosi uvećana.

Reč je objektu, za koji on tvrdi da je stan, a koji je nedavno renoviran.

Kada je otkriveno da je Šapić kupio tu vilu, Šapić je prijavio Agenciji za sprečavanje korupcije da je reč o objektu koji ima površinu 98 kvadrata. Međutim, u junu prošle godine, kako je objavila Nova.rs, na sajtu Katastra nepokretnosti pisalo je da je reč o vili od 149 m2.

Prema podacima na sajtu Agencije, koji su ažurirani 30. januara ove godine, taj objekat sada ima površinu od 340 kvadrata. Isto piše i u Katastru nepokretnosti.

Ispada, da je gradonačelnik Beograda uvećao njenu površinu za više nego duplo. Kako je došlo do ovih promena, pitali smo Aleksandra Šapića, ali on nije želeo da konkretno odgovori na naša pitanja.

„Pa vi sa Nove ste stvarno genijalci… Niste u stanju da zapamtite ni ono što ste sami pisali i prepisivali od drugih i optužili me. Svaka vam čast, ja sam vas ipak precenio“, napisao je Šapić u SMS poruci.

Nelegalno sagrađena i dograđena

Šapićeva vila na Bežanijskoj kosi u trenutku gradnje, a pre nego što je on postao njen vlasnik, nije imala građevinsku dozvolu. Tada je na sajtu Katastra bilo naznačeno da je pokrenut postupak za legalizaciju.

Međutim, i renoviranje tog objekta našlo se pod lupom javnosti. Naime, pojedine komšije pozivale su inspekciju, navodeći da aktuelni gradonačelnik nelegalno dograđuje objekat i da za to nema građevinsku dozvolu.

Foto: BIRN Srbija

BIRN je potom objavio da je Opština Novi Beograd nezakonito legalizovala nelegalno dograđeni objekat u vlasništvu gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića na Bežanijskoj kosi, iako nisu bili ispunjeni zakonski uslovi da se taj objekat ozakoni.

BIRN je takođe ukazao na razliku u prvobitno objavljenoj površini i onoj koja je legalizovana.

Vila u Trstu

Podsećamo, BIRN je objavio i da je Šapić 2018. kupio kuću u blizini Trsta površine od oko 387 kvadrata, garažu/pomoćnu prostoriju od oko 127m2, pristupni put od 4m2 i 4,35% šume ukupne površine od oko 6.200 m2.

Ništa od toga se nije nalazilo na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije.

Zbog velikog interesovanja javnosti, Agencija je saopštila da je Šapić u Izveštaju o imovini i prihodima koji je podneo Agenciji 22.01.2019. godine, prijavio da je tokom 2018. godine kupio stan u Trstu na adresi Strada Nuova Per Opicina.

U saopštenju je takođe navedeno da „kako je Aleksandar Šapić Agenciji dostavio saglasnost za objavljivanje podataka o predmetnoj nepokretnosti koji nisu javno dostupni, ovim putem preciziramo podatke iz Izveštaja Aleksandra Šapića iz 2019. godine“.

Iz svega ovog može se izvrući zaključak da podaci o nekretnini u Trstu nisu morali da budu javno dostupni, te da je dozvolu za njihovo objavljivanje morao da da sam Šapić.

Aleksandar Šapić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Portal Nova.rs pitao je Agenciju na osnovu kog člana Zakona o Agenciji za sprečavanje korupcije Agencija na svom sajtu nije objavila podatak o kući u Trstu i zašto su BIRN-u odgovorili da su svi podaci o njegovoj imovini obrađeni i objavljeni na njihovoj internet stranici.

Takođe, prema podacima BIRN-a, Šapić je kupio i deo šume, garažu i prilaz, što Agencija u svom saopštenju nije objavila.

Pitanja Agenciji su upućena još 30. januara, ali odgovore do danas nismo dobili.

Inače, osim vile na Bežanijskoj kosi, u njegovoj imovinskoj karti piše i da ima dvoetažni sta od 150 m2, kao i dva automobila marki “BMW X5” (2004. godište) i “audi A6” (2013. godište).

Kao gradonačelnik mesečno zarađuje 138.979 dinara, a prima i nacionalnu penziju u iznosu od 128.712 dinara.

BONUS VIDEO Hoće li tema Šapićeve vile u Trstu proći k’o i raniji slični slučajevi