Foto: Nova.rs

“Neće se divlja gradnja više tolerisati na Košutnjaku, Adi Ciganliji, Zvezdarskoj, ni Bojčinskoj šumi…”, poručio je nedavno gradonačelnik Aleksandar Šapić prilikom rušenja nelegalnih objekata na Avali. Međutim, kad je u pitanju jedan objekat na Bežanijskoj kosi ili onaj drugi u blizini Partizanovog stadiona, gde odlučni nam gradonačelnik ima svoje nelegalno podignute objekte može i da se progleda kroz prste. Ako smo dobro razumeli…

Ovaj tekst trebalo bi početi prepoznatljivom rečenicom advokata i bivšeg poverenika za informacije od javnog značaja Rodoljuba Šabića, kojom na Tviteru komentariše sve neobjašnjive situacije koje živimo bukvalno svakog dana u Srbiji – “koja država, a nije Nedođija”…

Dakle, u kojoj državi a da to nije Nedođija, gradonačelnik glavnog grada najavljuje bespoštednu borbu protiv divlje gradnje, a da sam ima dva objekta koje su klasičan primer ove protivzakonite radnje?

Država je Srbija, grad je Beograd, a gradonačelnik je Aleksandar Šapić.

Krajem avgusta mediji su pisali da “ni kiša ni vetar nisu sprečili gradonačelnika Beograda da prisustvuje rušenju nelegalnog objekta na Avali, koji je sazidan 2020. godine”

Aleksandar Šapić najavio je tom prilikom da će nastaviti borbu protiv divlje gradnje, ali da ne zna tačan broj objekata kojima preti uklanjanje.

Foto:TANJUG/ VLADIMIR SPORCIC

Za nedeljnik NIN rekao je da je svestan da je reč o višegodišnjem problemu.

“Poslednjih godina nicali su čitavi blokovi bez ikakvog urbanističkog obzira i papira, pa se pribegavalo retroaktivnoj legalizaciji. Ovih dana ćemo početi da uklanjamo neke od tih objekata i time ćemo poslati jasnu poruku da to više nećemo tolerisati“, izjavio je Šapić.

Slična obećanja imao je i ranije, pre nego što je postao gradonačelnik, a dok je vodio opštinu Novi Beograd.

Foto: Nova.rs

Tako je još 2017. godine Šapić rešio da se uhvati ukoštac s divljom gradnjom i najavio da kreće bagerom. On je tada rekao da nijedan nelegalno sagrađen objekat na javnoj površini u Novom Beogradu neće opstati “jer nema zaštićenih“, pa makar to bili i “sinovi predsednika“. Šapić je to rekao aludirajući na nelegalne vikedice bivšeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića i njegovog sina na Savi.

Nikolićevi obejekti su, naravno, ostali netaknuti.

Kao i oni koje je nelegalno podigao Aleksandar Šapić, najljući borac protiv divlje gradnje u Beogradu.

Nezakonit objekat na Bežanijskoj kosi

BIRN je nedavno do detalja opisao kako je gradonačelnik Beograda legalizovao nelegalno dograđeni objekat na Bežanijskoj kosi, koji je da je rađeno po zakonu trebalo da bude srušen, dok je Šapić morao da platinovčanu kaznu, a pretila mu je i kazna zatvora.

Opština Novi Beograd nezakonito je ozakonila (legalizovala) nelegalno dograđeni objekat u vlasništvu gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića na Bežanijskoj kosi, iako nisu bili ispunjeni zakonski uslovi da se taj objekat ozakoni, pokazuju dokumenta koja je prikupio BIRN.

Foto: BIRN Srbija

“Krajem jula ove godine, nešto više od mesec dana nakon što je postao gradonačelnik Beograda (20. juna 2022), Aleksandar Šapić je dobio rešenje opštine Novi Beograd kojim se ozakonjuje objekat na Bežanijskoj kosi – sedmosobni stan od 340 kvadrata korisne površine (odnosno, 403 kvadrata bruto razvijene građevinske površine). Opština je donela ovo rešenje uprkos činjenici da objekat kojeg je ozakonila, u ovom obliku i ovim gabaritima nije postojao na satelitskom snimku Republičkog geodetskog zavoda iz 2015. godine, što je osnovni preduslov da nelegalno izgrađeni objekti uopšte uđu u proceduru za ozakonjenje, prema Zakonu o ozakonjenju objekata”, piše BIRN.

Kako dalje navode, prema zvaničnoj dokumentaciji i javno dostupnim satelitskim snimcima, investitor, odnosno vlasnik objekta Aleksandar Šapić je najpre tokom 2021. godine bez građevinske dozvole dogradio već postojeći stan na tri nivoa, tako što je od kosog krova na prvom spratu i potkrovlju napravio “kockicu”, a u nivou prizemlja je sagradio i novi, jednoetažni deo objekta, sa krovom u staklu.

“Gradska građevinska inspekcija je Šapiću u julu 2021. naložila da odmah obustavi radove i pribavi građevinsku dozvolu, međutim on to nije učinio, već je uložio žalbu Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. U trenutku kada je ministarstvo Tomislava Momirovića poništilo rešenje gradske inspekcije i vratilo postupak na početak – u oktobru 2021. godine – satelitski snimci pokazuju da su radovi na Šapićevom spornom objektu već bili pri kraju”, piše BIRN i dalje navodi:

“Do momenta kada je gradska inspekcija ponovo izašla na teren – u avgustu 2022. godine – opština Novi Beograd, čiji je Šapić bio predsednik neprekidno tokom 10 godina, od juna 2012. do juna 2022. – ozakonila je ovaj objekat, te je građevinski inspektor zaključio da su se stekli uslovi za obustavu postupka.

Pregradio ulicu kapijom

Nešto slično uradio je Šapić i u Ulici Laze Lazarevića, u blizini Zvečanske, gde je izgradio vilu od 672 kvadrata, bez građevinske dozvole. Prve komšije, porodica Pejić, već tad su se žalili inspekciji na ogradu visine šest metara koju je podigao na metar od njihove kuće.

Te iste godine Sekretarijat za imovinu doneo je rešenje po kome se pet manjih placeva u Ulici Laze Lazarević, ispod Partizanovog stadiona, dodeljuje Šapiću na upotrebu. Parcele su dodeljene bez konkursa i javnog oglašavanja. Rešenje je potpisao tadašnji sekretar Petar Živanović, a izdato je na Šapićev zahtev. Tih pet placeva je ukupne površine 1.884 kvadrata, a vrednost zemljišta je, prema nekim procenama, iznosila dva miliona evra.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Da stvar bude bizarnija, Šapić je do tada regularnu ulicu pregradio metalnom kapijom visokom šest metara, a na mestu pomenutih parcela podigao je brojne objekte, kao i bazen, sportske terene i prateće objekte. Prekršio je zakon koji govori da bilo kakav objekat ne sme biti bliži od 25 metara od najisturenije ose železničkog koloseka.

Ulica više nije prohodna za saobraćaj, a ukoliko pokušate da je pronađete na bilo kojoj mapi, nećete uspeti.

Inače, po Krivičnom zakoniku, za građenje bez građevinske dozvole predviđena je kazna zatvorom od tri meseca do tri godine, kao i novčana kazna, a ukoliko nakon rešenja o obustavi radova investitor nastavi započetu gradnju, kazna zatvora se kreće od jedne d o osam godina, takođe sa novčanom kaznom.

BONUS VIDEO: Šapić u raljama nelegalne gradnje

Komentari

Svi komentari (5)