Poslanica Narodne stranke Ivana Parlić rekla je danas u Skupštini Srbije da je vlast dovela Dubravku Đedović Negre za novu ministarku energetike s jasnim ciljem da završi projekat Rio Tinto. “Doveli ste Dubravku Negre, pravo uz Evropske investicione banke, koja je najveći litijumski investitor. Gospođa je i specijalac propagande, ona je CNN-ov izvestilac za vreme bombaradovanja”, navela je Parlić.

Na današnjoj sednici Skupštine Srbije na kojoj se raspravlja o predlogu nove vlade, Parlić je govoreći o tome da projekat Rio Tinto u Srbiji očigledno nije gotov rekla da tome svedoči izbor nove ministarke, koja će doći na mesto Zorane Mihajlović.

Foto:BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC

“Doveli ste novu ministarku, ali je agenda stara. Doveli ste Dubravku Negre, pravo uz Evropske investicione banke, koja je najveći litijumski investitor. Gospođa je i specijalac propagande, ona je CNN-ov izvestilac za vreme bombaradovanja. Rio Tint sada upravo to i treba, njima treba propaganda, ona će nam uskoro sasvim sigurno početi da priča zelenu priču, litijumsku priču, litujumske baterije, električni automobili itd. Ali narod Srbije mora da zna da se u srcu te litijumske priče nalazi propast za građane Srbije. Narod treba da zna šta sve treba da žrtvuje da bi litijumska agenda zaživela u Srbiji. Znači, treba da predamo dolinu Jadra, Drinu, Savu, Mačvu, Cer, Valjevo, Mionicu, Kolubaru, Suvoborsku gredu i tako redom celu Srbiju. Vazduh, vodu, zemlju, živi svet… Sve gospođo Brnabić na 11 procenata naše teritorije. Znam tačno da ćete vi početi da pričate ko je doveo Rio Tinto, ali da budem potpuno precizna ko god da je doveo Rio Tinto iz bilo koje stranke treba da bude predmet detaljne istrage i da krivično odgovara , uključujući i predsednika republike koji sve to zna“, rekla je Parlić.

Podsetila je i na skandaloznu rečenicu predsednika države, kojom je svojevremeno obrazložio odustajanje od projekta Rio Tinto.

“Njegov šef kabineta Ivica Kojić u srži je ovog lobiranja za Rio Tinto i predsednik sve to dobro zna. Predsednik je rekao da „nemamo pravo da uništimo više života nego što je planirano. Gospođo Brnabić nemate pravo da uništite nijedan život. Ako to nije izdaja gospođo Brnabić, ako to nije ubistvo šta je? A sve se to dešava uz saglasnost EU, Srbija je dovoljno žrtava dala. Gospođo Brnabić rekli ste da ste emotivni, i ja sam, kad sam gledala suze jedne starice iz okoline Loznice kad je shvatila da je svoj glas dala vama. Vi ste je prevarili da da svoju zemlju Rio Tintu. Građani vam za to nisu dali svoj glas”, rekla je Parlić i zaključila:

“I još samo da kažem nešto gospođi Negre direktno, jer znam da će vrlo brzo početi s propagandom. Hoću da joj prenesem poruku probuđenog naroda Srbije. Nema te propagande koja može da našminka ubistvo Srbije, vreme da Rio Tinto ode kući je sad. Rudnika neće biti, molim vas razumite to danas”.

BONUS VIDEO: Rio Tinto ne miruje – tvrde ekološki aktivisti

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar