Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs, Privatna arhiva

Sve je više signala da Rio Tinto nije ‘‘zakopao‘‘ svoje planove da u dolini Jadra otvori rudnik litijuma. Naprotiv, postali su aktivniji, a to najbolje znaju ‘‘ljudi sa terena‘‘, koji nam potvrđuju da se i dalje otkupljuje zemlja, da su njihovi predstavnici često prisutni, te da kancelarije u Gornjim Nedeljicama, ne da nisu zatvorene, već kako kažu proširene. Takođe, ekološke organizcije došle su do zvaničnih podataka, da u Ministarstvu rudarstva i energetike, još uvek nije povučen zahtev za eksploataciono polje, što celu priču o iskopavanju litijuma ponovo vraća na početak.

U januaru ove godine, vlasti su obnarodovale da je ‘‘stavljena tačka‘‘ na Rio Tinto u Srbiji, a premijerka Ana Brnabić izjavila da je ‘‘Prostorni plan ukinut‘‘, te da su samim tim “poništeni svi akti koji su u vezi sa Rio Tintom“.

Međutim, u praksi situacija nije onakva, kao što vlast želi da mislimo.

‘‘Sve je to bio predizborni trik, ali mi smo za to znali i zbog toga ne odustajemo‘‘, kaže za Nova.rs Marijana Petković iz Udruženja ‘‘Ne damo Jadar‘‘.

Ona navodi, da se od januara ove godine, kada je ukinut Prostorni plan, ništa nije promenilo, a Nova.rs objavljuje pet ‘‘sigurnih signala‘‘, koji potvrđuju da Rio Tinto i Vlada Sbije ne odustaju od iskopavanja litijuma.

Otkupljuju parcele u Gornjim Nedeljicama

Prema tvrdnjama Marijane Petković iz Gornjih Nedeljica, pre dve nedelje otkupljeno je jedno domaćinstvo, koje se nalazi na trasi predviđenoj za pristupne saobraćajnice za povezivanje rudnika sa brzom saobraćajnicom.

Ona kaže da je to ‘‘čist dokaz‘‘ da projekat nije stopiran, te da Rio Tinto, otkupljene parcele ‘‘uredno knjiži na svoje ime‘‘.

Dodaje i da se, ranije postavljene cevi, još uvek nalaze u poljima, kao i da nijedan od zahteva koje su izneli tokom višemesečnih blokada nije ispunjen.

Kancelarije Rio Tinta ‘‘rastu‘‘

Suprotno očekivanjima da će posle ukidanja Prostornog plana, koje je premijerka Ana Brnabić, najavila početkom ove godine, Rio Tinto zatvoriti svoje kancelarije u dolini Jadra, to se ipak nije desilo.

Predstavnici kompanije su nastavili da rade u svojim kancelarijama, a Marijana Petković za naš portal tvrdi da su njihovi radovi postali čak i intenzivniji.

Gornje Nedeljice
Gornje Nedeljice Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

‘‘Oni nijedno svoje predstavništvo nisu otkazali, čak su ih i proširili. Imaju tri u gradu i tri u selu. To je dokaz da stvar ide dalje, mi vidimo da oni ne odustaju, ali ne odustajemo ni mi, pa ćemo videti čija će biti zadnja‘‘, kaže aktivistkinja Petković .

Eksploataciono polje i dalje otvoreno

U otvorenom pismu, koje su Udruženje ‘‘Marš sa Drine‘‘ i Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS) juče uputili premijerki, naveli su, da su zvaničnim putem došli do saznjanja da je još uvek aktivno odobrenje za eksploataciono polje u dolini Jadra.

„Postupajući po zahtevu za pristup informacijama od javnog značaja, Ministarstvo rudarstva i energetike dalo je zvaničnu informaciju da je Sava Exploration Beograd podnelo jedan zahtev za odobrenje eksploatacionog polja br.3, od 6. januara i da je taj postupak ‘još uvek u toku‘. Polje br. 3 je površina celog rudnika‘‘, navele su ove organizacije u otvorenom pismu i upitale premijerku, ‘‘kako može da bude u toku postupak za izdavanje odobrenja za eksploataciono polje danas, ako je ceo projekat stavljen van snage još u januaru“.

Meštanima stižu krivične prijave

Naša sagovornica navodi, da meštanima Gornjih Nedeljica i danas stižu prijave zbog učešća u blokadi puteva, te smatra da je to jedan od pritisaka na njih.

Ona takođe tvrdi i da su predstavnici kompanije ‘‘Behtel‘‘, koja je, kako kaže, predviđena da projektuje rudnik, ovog leta bili na terenu, a na teren je izlazio i rudarski inspektor.

Gornje Nedeljice
Gornje Nedeljice Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

‘‘Mi o tim posetama uopšte nismo bili obavešteni. Iako smo tražili da na teren izađe rudarska inspekcija, došli su nenajavljeno, a kada smo ih zatekli na imanju porodice Kokanović, nama su usledile krivične prijave i tužbe. Dobili smo posebne tužbe i od rudarskog inspektora i od Ministarstva, navodno da mi sprečavamo službeno lice da radi na terenu. Sve je to pritisak. Davali smo izjave i sad čekamo kakav ćemo odgovor da dobijemo iz tužilaštva‘‘, kaže Marijana za naš portal.

‘‘Rio Sava‘‘ raspisala oglase za posao

Još jedan od signala da Rio Tinto ne odustaje od iskopavanja litijuma u najplodnijem delu Srbije, su i oglsi za posao koje je raspilala kompanija ‘‘Rio Sava‘‘, inače ćerka firma međunardne korporacija Rio Tinto.

Ekološke organizacije su u otvorenom pismu upzućenom premijerki Ani Brnibać, postavile i ovo pitanje.

Oni su naveli da je ‘‘ove nedelje‘‘, Rio Tinto objavio oglas za četiri nova radna mesta, a kako su istakli, jedno od tih mesta je za administraciju putovanja i koje bi trebalo da traje do kraja realizacije projekta.

Nedeljice, Rio Tinto
Foto: Goran Srdanov/Nova.rs/Promo

Naša sagovornica na kraju kaže i da predstavnici vlasti insistiraju na rušenju otkupljenih i napuštenih objekata u Gornjim Nedeljicama, te da je za odlaganje otpada od srušenih kuća predviđena parcela koja se vodi kao poljoprivredno zemljište.

Ona kaže, da su meštani privremeno sprečili rušenje napuštenih kuća, kao i da sada očekuju odgovor poljoprivredne inspekcije, kojoj su prijavili da je na poljprivrednom zemljištu planirano stvaranje deponije šuta i građevinskog otpada.

BONUS VIDEO: Rio Tinto sklopio ugovor sa Poljoprivrednim fakultetom

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram