Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

"Srbija je mala zemlja sa velikim šefom. U svakoj komunikaciji se, što bi Kesić rekao, spominje jedan čovek", rekao je urednik ekonomije u nedeljniku "Radar" Milan Ćulibrk, komentarišući audio snimak razgovora ministra finansija Siniše Malog i Nebojše Šurlana, tadašnjeg direktora Građevinske direkcije Srbije, a aktuelnog direktora Infrastruktura železnice, koji je objavio Radar. Govoreći o Generalštabu i nameri da se on pokloni Džaredu Kušneru, Ćulibrk pita da li zaista mislimo da će ga Kušner dobiti za džabe, a da se nikome za to neće zahvaliti.

Javnost je saznala da vlast planira da kompleks Generalštaba u Kneza Miloša, čije zgrade su oštećene u NATO bombardovanju 1999. godine, preda Džaredu Kušneru, kako bi se na tom mestu gradili luksuzni stanovi i hoteli. Ćulibrk je u emisiji „Studio lajv“ na N1 to uporedio s projektom Beograda na vodi i dodaje da će to biti „Beograd pored vode“.

Ističe da je Srbija od Beograda na vodi za sve ove godine dobila deo dobiti u vrednosti „u najboljem slučaju dva stana u Beogradu na vodi“.

„Je li to realna naknada za destine hekatara građevinskog zemljišta koje je najskuplje zemljište na Balkanu? Neko je zaslužio zatvorsku kaznu jer je neko naštetio zemlji. Država je prodajom placeva mogla da prihoduje milijarde, pa da posle uslovljava kako da se gradi. Šta je dobila, par miliona evra? Neko je odgovoran za to, a nije u pitanju samo neznanje. Istraga bi pokazala da neko ima mnogo veće koristi od dividende“, kazao je Ćulibrk.

PROČITAJTE JOŠ:

Osvrnuo se i na izjavu Ivice Dačića u parlamentu, koji je rekao da je bivša vlast u kojoj je i sam bio, prodala zgradu Maršalata oštećenu u NATO bombarodvanju, na čijem mestu je napravljena američka ambasada. Sagovornik N1 ističe bitnu razliku, bivša vlast je prodala a ne poklonila.

„Nije dala džabe Trampovom zetu u direktnom dogovoru u kojem je posredovao (Ričard) Grenel sa kojim su u jeku pandemije lumpovali Brnabić i Vučić na splavovima“, kazao je on.

Foto: Shutterstock/Baloncici

Potvrđuje da je odluka o sudbini Generalštaba političko pitanje, ali navodi i da tu ima i ekonomske priče, to jest biće novca za pojedince.

„Stvarno mislite da će se dati Kušneru besplatno i da se on neće nikome zahvaliti“, upitao je Ćulibrk.

Veliki šef, mali šef

Radar je objavio audio snimak razgovora ministra finansija Siniše Malog i Nebojše Šurlana. Ćulibrk kaže da se čak i u ovom razgovoru vidi da nije u pitanju novac, već da je samo bilo potrebno da se dobije „neka vrsta saglasnosti da li šef zna i da li je on to odbrio“.

„Glavni šef će uvek da kaže pomozi i evo na šta se svodi država. Što je najgore, novac za rekonstrukciju stadione je dala UEFA što znači da je neko potrošio neke pare i pitanje je gde su te pare završile“, kazao je Ćulibrk.

Siniša Mali zvanični razgovori predstavnika Srbije sa misijom Medunarodnog monetarnog fonda (MMF) Foto:TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

On pojašnjava da se iz snimka vidi kako stvari u zemlji funkcionišu i podsetio na sve one situacije kada predsednik Aleksandar Vučić obilazi Srbiju, pa iz nekog sela telefonom okrene Sinišu Malog i pita da li ima 400 miliona za neki put ili gasovod.

Upitan da li očekuje reakciju tužilaštva, odgovara da bi se frapirao da se pojavi Zagorka Dolovac kao „glavni šef tužilaštva“ i zainteresuje se za ovaj slučaj.

„Nadležni bi morali da ispitaju sve te navode da se zna ko je Oskar, da li je to predsednik države ili ga opozicja neosnovano optužuje. Ali ne može ovako da ostane fluidno. Ne pominjemo glavnog šefa vi i ja, pominju ga njegovi najbliži saradnici. Ana Brnabić kuka kako niko nije pomislio da je ona Oskar, možda dobije ‚oskara‘ za sporednu ulogu“, kazao je urednik u Radaru.

PROČITAJTE JOŠ:

Za Brnabić kaže da će biti više nego dostojna zamena dosadašnjem predsedniku Narodne Skupštine Vladimiru Orliću.

„Za predsednika Skupštine se ranije znalo bez pežorativnog smisla da je ‚spiker‘, daje i uzima reč u skladu sa pravilima koja su utvrđena. Na žalost, predsednici Skupštine Srbije nisu to, oni su mali šefovi u odnosu na velikog, ali kroje načn na koji će se odvijati rasprava. Čak i u ovom videu smo videli jednu predigru da opozicija nije imala priliku da dobije reč i ako su prozivani“, kazao je Ćulibrk.

Upitan po čemu će se pamtiti premijerski mandati Ane Brnabić, urednik u Nedeljniku kaže: „Po tome što je predsednika oslovljavala sa šefe“.

BONUS VIDEO: Studio live: Milan Ćulibrk

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar