Aleksandar Jovanović Ćuta Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Šef poslaničke grupe Ekološki ustanak Aleksandar Jovanović izjavio je danas da je taj pokret uputio dopise bivšem američkom izaslaniku za Balkan Ričardu Grenelu i biznismenu Džerardu Kušneru, sa zahtevom da dostave dokumentaciju o projektu renoviranja zgrade Generalštaba, jer institucije Srbije to ne žele da urade.

Jovanović je rekao na konferenciji za novinare da je ministar građevine u tehničkom mandatu Goran Vesić tvrdio da ne postoji bilo kakav potpisani dokument o tome, niti plan šta će biti na mestu Generalštaba, ali su ga Amerikanci sutradan demantovali, jer su obelodanili kako će izgledati planirani objekat – hotel s pet zvezdica.

„To je mesto gde samo može biti spomenik žrtvama NATO bombardovanja. Na tom mestu gde su stradali ljudi 1999. godine praviti hotel sa đakuzijem i pet zvezdica nije rušenje Generalštaba, već je rušenje države. Ova vlast nema nameru da ruši Generalštab, nego da sruši srpsku državu, o tome se samo radi“, konstatovao je Jovanović.

Aleksandar Jovanović Ćuta Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Jovanović je rekao da od Grenela i Kušnera očekuju da dostave šta su se dogovorili i kako će to da izgleda.

Čuli smo od Grenela da je projekat vredan pola milijarde evra, a da će Srbiji pripasti 22 odsto od toga, rekao je Jovanović i dodao da to sigurno nije poslednji projekat koji su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i njegovi saradnici dogovorili narodu iza leđa, jer su „planirali sve i svašta“.

Pročitajte još

„Bolje ti je Vučiću da odmah kažeš šta si dogovorio i sa kim, gde planiraš da gradiš, da pokloniš našu zemlju, da mi ne bi dolazili do ovakvih dokumenata. Nemoj da priješ više od naroda ono što si se dogovorio sa of-šor kompanijama“, poručio je Jovanović.

Poslanik Ekološkog ustanka Goran Petković, pukovnik u penziji, naveo je da je još 2003. godine, kada je bilo razmatrano šta da se radi sa tim objektom, tadašnji načelnik Generalštaba Branko Krga jasno i precizno rekao da bilo kakva izgradnja na tom prostoru ne dolazi u obzir.

Konferencija za štampu Ekološkog ustanka Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

„Šta se nalazi ispod, koje instalacije – to je već u domenu neke tajne. Ali očigledno je da je vojska znala šta kaže i šta da ne da. Ovaj put nismo čuli nikoga iz Vojske, ni starešine Ministarstva odbrane na visokim pozicijama da se izjasne o tom pitanju“, istakao je Petković.

Petković je upozorio da stari Generalštab mora da se sačuva, jer ćemo „posle Beograda na vodi imati Beograd na padini“. Dodao je da se ne može znati da li je sledeći Beograd na Avali, „ili ko zna na kojoj drugoj lokaciji“.

BONUS VIDEO „Beograd na bombi“: Zgrada Generalštaba sve izvesnije ide u ruke američke kompanije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare