Bivši predsednik Srpske liste i doskorašnji ministar u Vladi Kosova Goran Rakić rekao je da nikad nije bio poslanik u Skupštini Kosova. I da on nije Kurtijev ministar. Na taj način pokušao je da demantuje da je polagao zakletvu državi Kosovo. Bezuspešno.

U nastavku konstitutivne sednice Skupštine Srbije, šef poslaničke grupe Ekološki ustanak Aleksandar Jovanović Ćuta govorio je na temu “izdajnika” i tim povodom se obratio Goranu Rakiću, sada poslaniku SNS u republičkom parlamentu.

Aleksandar Jovanović Ćuta Foto: Printscreen RTS

“Evo malo na temu ko je izdajnik, ko je patriota“, rekao je Jovanović, a zatim se obratio bivšem predsedniku Srpske liste.

„Gospodine Rakiću, vi ste do juče bili predsednik Srpske liste. Drago mi je da ste ovde. Ja ću vam ovde pročitati zakletvu državi Kosovo, koju ste vi položili“, rekao je Jovanović i zatim pročitao zakletvu.

„Ko se zakleo Kurtiju na nezavisnu državu Kosovo? Vi Ili Ja? Šta me gledate, šta nije jasno?“, pitao je Jovanović.

U njoj piše:

„Ja, član parlamenta Republike Kosovo, zaklinjem se da ću časno i verno ispunjavati svoju dužnost i da ću predstavljati narod sa dostojanstvom i da ću raditi u interesu Kosova i svih građana. Da ću se obavezati na zaštitu i poštovanje ustavnosti i vladavine prava, na zaštitu teritorijalnog integriteta i institucionalnog integriteta Kosova, garanciju sloboda i ljudskih prava u skladu sa zakonima zemlje“.

Rakić mu je odgovorio ovako:

Goran Rakić Skupština

„Sram te bilo gospodine poslaniče, jer pročitavši tu zakletvu prosuli ste kofu punu da ne kažem čega ovde u Skupštini. Očigledno imate dijareju, mentalnu dijareju gospodine Ćuta. Ja nikad nisam bio poslanik u Skupštini Kosova. Polagao sam zakletvu pred srpskim narodom, pred poslanicima Srpske liste i vi odlično znate da me nikad Kurti nije birao za ministra. Taj ministar nije Rakić, nego Rašić i to je vaš čovek“.

Šta je istina? Samo činjenice…

Druženja na jahti, aplauz Haradinaja i ulazak u Vladu

U oktobru 2019. godine istraživački portal KRIK objavio je fotografiju nastalu 2017. na jednoj jahti u Crnoj Gori, na kojoj se nalaze Rakić, Milan Radoičić i tadašnji kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli.

Foto:Krik

“Fotografija je nastala u vreme pregovora o formiranju vlade Ramuša Haradinaja. KRIK navodi da je do sastanka na jahti došlo u leto 2017. u Budvi, a Pacoli je ubrzo posle toga napustio dotadašnje političke partnere, pridružio se koaliciji Ramuša Haradinaja i postao ministar spoljnih poslova“, pisao je Krik.

Zatim je do javnosti došao i snimak na kojem Haradinaj traži aplauz za Rakića i zahvaljuje mu se što je došao na jedan događaj.

Onda, 2020. godine Skupština Kosova bira novu Vladu, na čije čelu dolazi Avdulah Hoti iz Demokratskog saveza Kosova. Vladu je podržala i Srpska lista, koja je dobila dva ministarska i mesto zamenika premijera.

Dalibor Jevtić je ostao na čelu ministarstva za zajednice i povratak, a Goran Rakić je izabran za ministra administracije lokalne samouprave i zamenika premijera Kosova.

Pre nego što su članovi nove Vlade Kosova položili zakletvu (onu koju Rakić kaže da nije) intonirana je himna Kosova.

“Na zvuke himne ustali su svi u skupštinskoj Sali, ali su poslanici Srpske liste posle nekoliko sekundi seli. Od Srba su u “stavu mirno” himnu do kraja odslušali ministri Dalibor Jevtić i Goran Rakić”, pisao je Glas Amerike.

Trebalo bi podsetiti i da mesec dana kasnije Agencija za borbu protiv korupcije pokreće postupak protiv Rakića, kao direktora JKP „Standard“ i ministra u kosovskoj Vladi, zbog sumnje da je prekršio zakon, jer toj agenciji nije prijavio imovinu i prihode.

Godinu dana kasnije, Rakić je opet u kosovskoj Vladi. Ovog puta u onoj na čijem je čelu Aljbin Kurti. Kao ministar za zajednice i povratak.

“Odmah po izboru, novi ministri su položili zakletvu”, piše u tadašnjim izveštajima Kossev.

Članovi Srpske liste su se u međuvremenu uvek pravdala da nisu ništa potpisali, da nisu izgovarali zakletvu itd. Kao da je to neko opravdanje…

BONUS VIDEO: Marko Đurić sa Milanom Radoičićem 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare