Nakon vrlo oštre Rezolucije Evropskog parlamenta, potpunog debakla srpske politike na Kosovu, a uoči novih beogradskih izbora i “kuvanja” odluke o međunarodnoj istrazi izbora u našoj zemlji, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u novoj turneji “brže, jače, bolje” po televizijama s nacionalnom frekvencijom. Tako je u razmaku od dva dana gostovao na TV Prva i RTS. U razgovoru sa Zoranom Stanojevićem na javnom servisu, predsednik je govorio o mnogo toga, ipak, izdvajamo pet ključnih poruka.

Poruka broj jedan odnosi se na formiranje nove Vlade. Predsednik Srbije najavio je da uskoro počinje razgovore na ovu temu.

Miloš Vučević i Bratislav Gašić Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Od ponedeljka konsultacije

“Od ponedeljka ću krenuti u konsultacije s onima koji žele da razgovaraju i poštuju Ustav i zakone ove zemlje”, rekao je Vučić i dodao da će posle toga biti spreman da odredi mandatara.

“Ušli smo u važne procese odlučujuće za formiranje nove Vlade i Skupštine. Nadam se da će taj postupak biti završen relativno brzo”.

Poruka broj dva odnosi se na Rezoluciju Evropskog parlamenta, kojom se traži međunarodna istraga izbora u Srbiji.

Notorna laž Evropskog parlamenta

Kad je u pitanju Rezolucija, Vučić je rekao da se već na njenom početku navodi da je on „zloupotrebio poziciju“ time što je raspisao izbore.

Evropski parlament Foto:EPA-EFE/RONALD WITTEK

“Reč je o notornoj laži Evropskog parlamenta”, rekao je Vučić i podsetio da je izbore raspisao na zahtev opozicije.

Zatim je komentarisao navode iz Rezolucije da je nakon izbora, na demonstracijama ispred RIK, policija na brutalan način prekoračila svoja ograničenja.

Vučić je uveren da nijedan čovek u Srbiji ne deli to mišljenje.

“Policajci su te večeri dva i po sata trpeli teror batinaša koji su ih gađali šipkama, motkama, kamenicama…”, rekao je Vučić i istakao da je reakcija policije bila 50 puta blaža od bilo koje zemlje koje daju poslanike u Evropski parlament.

“Zbog geopolitičkih interesa bilo važno da se „kesa laži“ prospe po Srbiji”, rekao je predsednik i ocenio da naša država ima dovoljno organa da sprovode istrage kada su one potrebne. Tako je, praktično, odbio mogućnost međunarodne istrage.

Poruka broj tri odnosi se na izbore u Beogradu. Oni, naravno, prema onome što je Vučić rekao, nemaju veze sa neregularnostima i najavom istrage, već navodno nema ubedljive većine.

Imamo legalnu većinu u Beogradu

Miloš Pavlović, Vladimir Obradović, Dobrica Veselinović, Konstitutivna sednica Skupštine grada Beograda Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

S tim u vezi rekao je da ako ne bude legitimne većine, imaćemo nove beogradske izbore.

“Imamo legalnu većinu od 56 ili 57 odbornika, a potrebno je 56. Mi ne želimo da budemo neko ko će na nelegitiman način da upravlja. Neki kažu „vi to radite zbog izveštaja rezolucije, plašite se ne znam čega“, mene jedino zanima da postoji poštovanje građana Srbije, ne stranaca. Imamo čak veći legitimitet nego što je imao Đilas sa socijalistima. Najveći broj ljudi je glasao zbog gospodina Nestorovića. Ako se on ne usaglasi sa tim, ići ćemo na nove izbore”, ocenio je Vučić.

Ipak, i dalje se nada da će lista “Mi, glas iz naroda” prelomiti na SNS stranu.

“Ja se i dalje nadam da će on (Branimir Nestorović) da pokaže odgovornost jer grad i država moraju da budu važniji od partikularnih interesa”, istakao je Vučić.

Na red je došao EXPO i to je četvrta ključna poruka izrečena u studiju RTS.

Zašto EXPO košta 17 milijardi

Na “nezgodno” pitanje voditelja, zašto će nas EXPO koštati 17 milijardi evra, kad je onaj u Astani 2017. bio nešto skuplji od tri milijarde, Vučić je rekao:

Aleksandar Vučić Foto: TANJUG/MARKO ĐOKOVIĆ/ bs

“Suština je sledeća. EXPO nije samo EXPO. Nije samo sajam, napravićemo najmoderniji. Mi pod Ekspom ne podrazumevamo izgradnju našeg severnog osmeha, to nema veze. Nas će troškovi za Ekspo da izađu preko 2,5 milijarde, za izložbu. Sve ovo drugo što sam pričao pruga Beograd – Niš, skoro tri milijarde, sve je to deo Ekspa. Deo Ekspa je i pruga od aerodroma do Obrenovca preko Ekspa i Nacionalnog stadiona, i aerodrom u Nišu gde sad mi moramo da intervenišemo i uradimo kanalizaciju, da bismo mogli dalje da ulažemo, jer recimo aerodrom u Nišu sa 27.000 putnika, došao je ove godine do 448.000 putnika”, rekao je Vučić i dodao da u EXPO ulaze i mamografi i magnetne rezonance i porodilišta.

Na posletku i najneverovatnija vest – da Srbija može postati predsedavajući Globalnog partnerstva za veštačku inteliigenciju.

Srbija jedan od dva favorita

Vučić je rekao da se 5. marta bira predsedavajući i da postoji mogućnost da od 29 zemalja bude izabrana baš naša.

Foto: Shutterstock

“Postoji mogućnost da petog marta treba da se izabere predsedavajući za Partnerstvo za veštačku inteligenciju. 29 zemalja je u tome, najmoćnijih zemalja sveta, primili su i nas zato što imamo Institut za veštačku inteligenciju, zato što dobro to radimo. Može da se desi, mi smo jedan od dva favorita. Ja i dalje ne verujem da ćemo mi da budemo, kao što nisam verovao da ćemo da dobijemo EXPO. Zamislite da Srbija bude predsedavajući za partnerstvo za veštačku inteligenciju u celom svetu. Ali na tome, to ne može da radi jedan, dva ili tri čoveka, na tome moramo da radimo svi i da se borimo za sve”, rekao je Vučić.

BONUS VIDEO: Kako je Zoza jednim udarcem zaledio Vučića 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare