Zdravko Ponoš i Aleksandar Vučić Foto: Goran Srdanov/Nova.rs/TANJUG/TARA RADOVANOVIĆ

Predsednik Srbija centra Zdravko Ponoš izjavio je povodom potpisivanja vraćanja vojnog roka, što je danas učinio predsednik Srbije, da Vučiću zakon ne daje ama baš nikakve nadležnosti na temu vraćanja vojnog roka u miru.

„Vučić danas reče da je potpisao nešto na temu vraćanja vojnog roka pozivajući se na svoje ingerencije kao ‘vrhovni komandant’ i kao predsednik. Prvo, Zakon o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi nije sreo ni u prolazu nikakvog ‘vrhovnog komandanta’. Nema, ne postoji“, napisao je Ponoš na društvenoj mreži X.

On je naveo kao drugo, da navedeni zakon ne daje predsedniku ama baš nikakvu nadležnost na temu vraćanja vojnog roka u miru.

„Zakon jasno kaže da predsednik ima nadležnosti na tu temu samo u ratu i u vanrednom stanju. (član 135.)“, objasnio je.

Takođe je na kraju postavio predsedniku pitanje: „Najbolji studente pravnog fakulteta, ko je i kada proglasio vanredno ili ratno stanje?“.

Pročitajte još:

Podsećamo da je, Aleksandar Vučić, izjavio danas da je kao vrhovni komandant i predsednik Republike potpisao saglasnost za obavljanje redovnog vojnog roka u trajanju od 75 dana i dodao da veruje da će vlada da usvoji tu odluku, jer je Srbiji potrebna jaka vojska koja bi mogla da odvrati one koji nam prete.

Nakon Vučićeve najave, Vlada Srbije usvojila je danas na posebnoj sednici zaključak kojim se nalaže Ministarstvu odbrane da hitno pokrene proceduru za vraćanje obaveznog služenja vojnog roka u trajanju od 75 dana, izjavio je predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević.

***

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare