Kancelarija OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) uputila je urgentno mišljenje učesnicima dijaloga o izbornim uslovima u Srbiji u kom se, između ostalog, navodi da bi izmene u izbornom zakonodavstvu trebalo da se sprovedu mnogo pre održavanja narednih izbora. Iz ove organizacije poručuju sve što je predložila akutelna vlast, ne predstavlja sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva, te da je neophodno uključiti u dijalog sve relevantne zainteresovane strane.

Dok uveliko traje kampanja za izbore u Beogradu, parlalno se organizuju razgovori vlasti i opozicije o ispunjenju preporuka ODIHR za unapređenje izbornog procesa, sa kojima je javnost upoznata krajem februara ove godine kad je objavljen konačni izveštaj.

PROČITAJTE JOŠ...

I dok ishod međustranačkog dijaloga ne ukazuje da će doći do dogovora vlasti i opozicije, te time postaje sve jasnije da su male verovatnoće da se izborni uslovi unaprede u kratkom vremenskom periodu (do 2. juna), iz ODIHR-a stiže urgentno mišljenje.

Urgentno mišljenje ODIHR-a odnosi se na predložene izmene i dopune seta izbornih zakona.

“U kontekstu Radne grupe, pripremljen je paket izmena i dopuna izbornog zakonodavstva, i od ODIHR-a je zatraženo da pruži svoje stručno pravno mišljenje o nacrtima. Navedeno obrazloženje za svaku izmenu i dopunu je bilo direktno povezano sa sprovođenjem konkretnih preporuka ODIHR-a.
Priprema ovih izmena i dopuna nije predstavljala sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva, te stoga preporuka ODIHR-a da se iniciraju bilo kakve dalje izmene i dopune, mnogo pre održavanja narednih izbora, kroz inkluzivni konsultativni proces koji uključuje relevantne zainteresovane strane poput organizacija civilnog društva, i kojim se unapređuje široki politički konsenzus, i dalje postoji. Ipak, predložene izmene i dopune predstavljaju sveukupno dobrodošao korak ka sprovođenju određenih preporuka ODIHR-a u pogledu zakonodavstva”, navodi se u uvodnom delu.

Dokument: Urgentno mišljenje na nacrt izmena i dopuna nekoliko delova izbornog zakonodavstva

Poruka ODIHR-a da je neophodno inicirati promene mnogo pre izbornog procesa dovodi i u pitanje mogućnost da se bilo šta unapredi pred glasanje u prestonici Srbije, koje je planirano za 2. jun.

“ODIHR je ranije izjavio da „[i]ako proces promene izbornih pravila nije dovoljno inkluzivan i transparentan, odnosno ako svi relevantni akteri nisu uključeni na odgovarajući način, postoji rizik da se nova izborna pravila shvate kao favorizovanje postojećeg stanja umesto poboljšanja izbornog sistema”. U tom smislu, iako je razvijen od strane Radne grupe, primećuje se da aktuelni nacrt amandmana nije razvijen u okviru istinski inkluzivnog procesa konsultacija suprotno gore pomenutim načelima i obavezama OEBS-a. Kao takav, ODIHR ponavlja svoju preporuku da je za efikasno sprovođenje preporuka navedenih u izveštajima ODIHR-a o posmatranju izbora potrebno pokrenuti neophodne zakonodavne izmene mnogo pre narednih izbora kroz inkluzivni konsultativni proces zasnovan na širokom političkom konsenzusu. Ukoliko se ponovo konstituiše, međuagencijska radna grupa za koordinaciju i praćenje sprovođenja preporuka za unapređenje izbornog procesa trebalo bi da deluje potpuno transparentno, između ostalog, uključivanjem relevantnih zainteresovanih strana, kao što su organizacije civilnog društva”, navodi se u nastavku dokumenta.

U delu koji se odnosi na obezbeđivanje obavezne obuke izbornim zvaničnicima, ODIHR napominje da se član 9. Predloga zakona o izmenama i dopunama Zakona o lokalnim izborima obavezuje članove izbornih komisija da prođu obaveznu obuku u roku od šest meseci od dana stupanja na snagu odgovarajućih odredbi, koji je prema nacrtu člana 10, šest meseci od dana objavljivanja zakona u Službenom glasniku.

“U suštini, svi stalni članovi izbornih komisija treba da prođu obaveznu obuku u roku od godinu dana, koja, prema priloženom „Obrazloženju“, treba da obezbedi osposobljenost komisija za sprovođenje i parlamentarnih i lokalnih izbora „u narednom periodu“. S tim u vezi, preporučuje se da izmene dodatno razjasne primenjivost uslova za predstojeće izbore za Skupštinu grada Beograda 2. juna, kao i za druge lokalne izbore koji se mogu održati u prelaznom periodu”, navodi se u tekstu.

Konkretno, i pored prethodno navedenog, ODIHR daje sledeće preporuke za dalje unapređenje ili dopunu predloženih izmena i dopuna:

– Kako bi se osigurala konzistentnost izbornog zakonodavstva, neophodno je dalje razmotriti usklađivanje odredbi Zakona o izboru narodnih poslanika i Zakona o lokalnim izborima;

– Kako bi se obezbedila pravna sigurnost, izmene i dopune koje se odnose na obuku komisija za lokalne izbore i članova biračkih odbora trebaju da jasno preciziraju primenjivost na predstojeće izbore;

Pregovori vlasti i opozicije Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

– Kako bi se sprečila zloupotreba posebnih odredbi za liste nacionalnih manjina, potrebno je dalje razmotriti definisanje jasnih, objektivnih i pravičnih kriterijuma za podnošenje liste nacionalnih manjina i za davanje statusa nacionalne manjine u okviru listi;

– Kako bi se obezbedila veća transparentnost u pogledu zloupotrebe javnih resursa u kampanji, neophodno je da Agencija za sprečavanje korupcije brzo objavljuje upozorenja upućena javnim funkcionerima za srodne prekršaje;

– Kako bi se obezbedio delotvoran pravni lek, potrebno je dalje razmotriti vreme potrebno za rešavanje žalbi na izborne rezultate od strane Ustavnog suda;

– Kako bi sveobuhvatno sagledao neophodne izborne reforme, ODIHR podseća na preporuke iz svojih izveštaja i Zajedničkog mišljenja Venecijanske komisije iz 2022. godine.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare