Predstavnici koalicije "Srbija protiv nasilja" obratili su se javnosti nakon pregovora sa predstavnicima vlasti u Skupštine Srbije, poručivši da vlast ima rok od dva dana donese odluku da li će da prihvati njihove zahteve I da pod ovakvim uslovima nema izbora.

Iza nas je još jedan neuspešan sastanak predsednice Skupštine Ane Brnabić i predstavnika opozicije okupljene oko koalicije „Srbija protiv nasilja“.

Dan ranije, ova grupacija uputila je predlog Brnabić u kom predlažu promenu ustavnog zakona koji bi podrazumevao odlaganje svih izbornih radnji u Beogradu i spajanje svih izbora(lokalnih i beogradskih) koji bi se, kako su naveli u predlogu, održali najranije na jesen i to nakon što se usvoje i primene preporuke ODIHR-a za unapređenje izbornih uslova.

PROČITAJTE JOŠ...

Upravo je ovaj predlog bio među centralnim temama razgovora vlasti i opozicije koji je, za razliku od prethodnih puta, trajao duže od 4 sata.

Prema rečima Marinike Tepić iz Stranke slobode i pravde, vladajuća stranka u prethodnim ciklusima, tokom pregovora, odbijala svaki predlog opozicije.

Ona je dodala da ne postoji politička volja za dogovorom i da se tokom pregovora “nisu pomerili ni za milimetar”.

“Netačno je i nije istina da su izašli u susret svim našim zahtevima, samo ne trećem – da lokalni i beogradski izbori budu objedinjeni. Oni nisu prihvatili komisijski format rada za jedinstveni birački spisak”, kazala je ona.

Tepić je rekla da će do kraja nedelje, u petak, saopštiti odluku koalicije „Srbija protiv nasilja“ da li izlaze na izbore.

„To će biti zajednička odluka. Imaju još dva dana shvate ozbiljnost situacije. Za njih su izbori najčistiji i ne postoji nikakava migracija birača… I dalje stojimo otvoreni do naše konačne odluke u petak da li će shvatiti ozbiljnost situacije i da su odgovornost i krivica na njihovoj strani“, podvukla je ona.

Ponoš: Pod ovim uslovima mi ne želimo da idemo na izbore

Predsednik stranke “Srbija-centar” Zdravko Ponoš rekao je, tokom obraćanja medijima, da su se i vlast i opozicija saglasili da više nema vremena da se poprave bitno izborni uslovi.

Zdravko Ponoš izjave za medije posle konsultacija Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

“Na neki način to je konstotvano sinoć u izveštaju ODHR-a koji nam je dostavljen, a u kom se isto to kaže. Oko toga smo saglasni, ali je pitanje šta dalje radimo. Vlast je rekla da nisu spremni da odustanu od održavanja tih izbora i odlučili su da idu na te izbore sa nama ili bez nas. Oni insistiraju da, bez obzira što nema uslova za izbore, da mi sednemo i da razgovoramo o uslovima za neke druge izbore koji će se nekad desiti. Mi nismo spremni na to. Pod ovim uslovima, mi na te izbore ne možemo, a oni neće da ih pomere”, naglasio je Ponoš.

Govoreći o predlogu opozicije za promenu ustavnog zakona, Zdravko Ponoš je rekao da bi njegovo usvajanje pokazao snažno jedinstvo u situaciji kad postoji duboka podeljenost u društvu.

„U situaciji kad imam delikatnu geopolitičku poziciju, kad imamo kosovsku tematiku koja je u jednom vrlo nezgodnom momentu, kad imamo situaciju kojaoja se komplikuje situaciju oko Republike Srpske, to bi bila snažna podrška i pokazala bi visok nivo spremnosti i odgovornosti za zajednički rad vlasti i opozicije. Ja sam probao da ukažem tokom moje diskusije na to. Ako vlast nije spremna na to, mislim da preuzima ozbiljnu odgovornost samu na sebe“, podvukao je Ponoš.

Đorđević: Vlast negira da postoje problemi

Biljana Đorđević iz Zeleno-levog fronta rekla je da se na sastanku razgovaralo o izmenama ustavnog zakona koji je opozicija predložila, uz napomenu da im je danas rečeno kako se ispunjavanju njihovi zahtevi.

„Pretpostavljam da će Ana Brnabić reći da su oni prihvatili naše zahteve, a da mi nećemo ono što smo predložili, pa da to pojasnimo. Naš zahtev je bio komisija za reviziju birački spisak, za koju smo jasno rekli da mora da ima zakonski osnov, njihov predlog je da to bude radna grupa u okviru odbora za pravosuđe i da se njeni zadaci formulišu tek kad se ona obrazuje. A mi sve vreme pričamo o nadležnostima te komisije da bi mogla da reši probleme sa biračkim spiskom… Jasno je da oni negiraju da tog problema ima, a mi tvrdimo da ga ima i da postoje brojni dokazi za to“, istakla je Đorđević i dodala da čak postoje problemi i za stvari za koje su prethodno bili saglasni.

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

„Vlast tvrdi da hoće da nam učine i da daju tu radnu grupu, ali da neće da pričaju unapred o nadležnostima“, navela je ona.

Đorđević je dodala da nisu dobili informacije kako bi izlgedale nadležnosti tog tela.

„Njihova tvrdnja je da to rade kako bi već sutra mogla da se formira ta radna grupa i da žure, a 12 godina ne rešavaju probleme sa biračkim spiskom.. Oni tvrde da oni žure, a da mi sada odugovlačimo, što nije tačno. Govorili smo o našem predlogu o formiranju Radnog predloga Skupštine Srbije koji će raditi na ispunjavanju svih preporuka ODIHR. I oni tu nisu izašli sa tekstom kako bi to telo moglo da izgleda, a mi smo svi dostavili neka naše predloge. Oni su nama samo pročitali ko bi činio to radno telo, ali ne i kako bi ono radilo i donosilo odluke. To, dakle, nije stavrno prihvatanje zahteva. Da imaju želje da nešto stvarno prihvate, oni bi došli sa nekim papirima. Čak i za one stvari za koje se načelno slažemo, postoje dijametralno suprotna gledišta“, ističe ona.

Aleksić: Vlast nije spremna da napravi kompromis

Predsednik Narodnog pokreta Srbije i poslanik Miroslav Aleksić rekao je, tokom obraćanja medijima, da postoji način da se izađe iz političke krize, ali da ne postoji volje.

Miroslav Aleksić Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

„Profesor Tanasije Marinković je objasnio danas kako možemo da prevaziđemo ovu situaciju, kako da primenimo preporuke ODIHR-a u narednom periodu, da izbore pomerimo na jesen i da postoji način. Naravno, oni su imali neke svoje komentare na to, ali nisu predložili drugi način. Isto kao što su odbili da 2. juna budu svi izbori u jednom danu, isto tako se odnose prema našem zahtevu da se izbori pomere za jesen. Jasno je svima u kakvom smo političkom trenutku danas, ali ne deluje da je vlast spremna da napravi tu vrstu kompromisa“, zaključio je Aleksić.

BONUS VIDEO: Tepić: SPN će u petak doneti odluku, vlast do tada da shvati ozbiljnost situacije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare