Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u nedelju je stavio tačku na potrebu za postojanjem Skupštine Srbije kao takve. Saopštio je javnosti da će već zakazani nastavak konstitutivne sednice biti odložen za sledeću nedelju, iako on kao predsednik države s tim nema nikakve veze. Ostade već prostrt tepih na stepenicama parlamenta da se crveni, kao i obrazi onih kojima je predsednik “ošinuo” još jedan šamar.

Prošlog petka objavljeno je da je nastavak konstitutivne sednice Skupštine Srbije zakazan za ponedeljak, 11 mart. Na ovom zasedanju Ana Brnabić trebalo je da bude izabrana za predsednicu parlamenta.

Trebalo je… To su ključne reči.

Od plana i procedure do izvršenja stoji amin predsednika države. A to se moglo videti i sad.

U nedelju Aleksandar Vučić, mimo svojih ovlašćenja i zakonskih procedura, saopštava javnosti da se sednica odlaže.

Aleksandar Vučić Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

„Biće odložena sednica Parlamenta za tačno sedam dana, da bismo pripremili izbor potpredsednika“, rekao je Vučić.

Džabe je naknadno Stojan Radenović, najstariji poslanik koji do izbora predsednika Skupštine njom predsedava, pustio saopštenje o dlaganju sednice, kojim se navodno ispoštovala procedura. Šteta je već učinjena.

Stojan Radenović, Skupština Srbije Foto:Amir Hmazagić/Nova.rs

Međutim, za Vučićevim saopštenjem ostalo je nekoliko pitanja.

Prvo i osnovno je otkud predsedniku pravo da odlaže sednicu parlamenta?

Drugo je o kakvim potpredsednicima je reč, kad ih opozicija neće davati?

Na posletku, da li to znači da SNS i partneri imaju problem da se dogovore?

Država, to sam ja

Komentarišući ono što smo čuli i videli juče, politički analitičar i bivši poslanik Đorđe Vukadinović u izjavi za Nova.rs kaže da je Vučić na ovaj način ponizio parlament, ali da mu to nije prvi put.

Foto: Nova

“Naravno da Vučić nije imao pravo da odloži sednicu, niti da to objavljuje u javnosti. Ali jasno je da je to njegova odluka, kao i sve one koje se odnose na formiranje vlasti, Vlade, izbor ministara…”, kaže Vukadinović.

Istog je mišljenja i politički konsultant Dušan Milenković.

Foto: Nova

“Jasno je da je Vučić o tome odlučio i naložio da se to uradi. Zato je on to i objavio, a sve to jeste realan način funkcionisanja države Srbije. On odlučuje. On je uništio sve institucije u ovoj zemlji. Aktuelni predsedavajući je samo pijun u toj igri, koji im je pomogao da mogu da odglume da su neke procedure ispoštovali”, navodi Milenković.

Zašto odlaganje? Šta naprednjacima znači ova nedelja?

Ivice, ti li si?

Na ova pitanja, Milenković odgovara:

“Da im se ne žuri to je očigledno, kao i prethodnim godina. Ni sa konstituisanjem Skupštine, ni sa formiranjem Vlade. SNS sigurno osam godina vlada vaninstitucionalno. Sve svoje poslove i kriminalne radnje i dalje rade, nevezano za to u kojoj nedelji se konstituiše Skupština i formira Vlada”, kaže Milenković i zaključuje:

“Ovo odlaganje može da bude samo dodatno vreme za neke njihove nedovršene poslove, u smislu konačnih dogovora u okviru samog SNS, ali i kolicije. Tu mislim pre svega na SPS. Jer videli smo da su lideri stranaka saopštili da će ići zajedno na beogradske izbore, ali još se ne zna da li će ići zajeno i na lokalne, koji će praktično biti održani istog meseca”.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare