Foto: Printscreen/YouTube/Dejann Bericc

Vojnik koji godinama ratuje na strani Rusije Dejan Berić napravio je video snimak u kojem je pokazao kako se spremaju srpski dobrovoljci koji ratuju protiv ukrajinskih snaga. Mesecima je trajala priprema za dolazak srpskih dobrovoljaca u Ukrajinu, koji navodno dobijaju i dnevnice zbog toga što ratuju na strani Rusije. Sa druge strane, ukoliko se odluče na povratak u Srbiju, njih će čekati višegodišnje kazne zatvora.

Berić je nedeljama unazad snimao klipove u kojima je obaveštavao Srbe na koji način mogu da dođu na ratište, a sada je uradio reportažu sa poligona na kojima se pripremaju vojnici za rat.

Dejan Berić Foto: Printscreen/YouTube/Dejann Bericc

Kako sam tvrdi, snimak je napravljen zbog toga da bi pokazao „idiotima u Srbiji“ kako se pripremaju Srbi za rat na ukrajinskom frontu. Dva vojnika su stala pred kameru, a većina njih nije htela da priča kako ne bi imala problema kada se vrate u Srbiju.

Berić je na svom kanalu na Jutjubu pokazao atmosferu sa poligona, na kojima se vidi kako će vojnici spremaju hranu na vatri u šumi. Dok je snimao vojnike koji roštiljaju u šumi, deo vojnika nije hteo da govori pred kamere u strahu od kazne u Srbiji.

Jedan od onih „hrabrijih“ rekao je da su besmislice da vojnici koji su pobegli odatle govore kako su oni topovsko meso, što nema nikakve veze sa istinom.

„Dok jedni rade i prave roštilj, drugi čiste toalet, neko samo dobacuje“, priča jedan od vojnika.

Foto: Printscreen/YouTube/Dejann Bericc

Nakon toga, Berić je svojim gledaocima pokazao snimak iz šatora gde vojnici spavaju.

„Ovako izgleda šator ruske armije, pravi momci“, rekao je Berić na snimku. Na pomenutom snimku vidi se prostorija sa krevetima u kojima se nalazi oprema, čizme, uniforme, ormani…

„Grejemo se na naftu, voda je topla, sve je u fulu… Ovu opremu da su imali svi ranije rat bi bio odavno završen“, kazao je jedan vojnik poreklom iz Borče.

Berić je u više navrata ponovio da neće snimati lica, da ne bi imali probleme.

Pročitajte još...

Zbog čega Berić neće da snima lica vojnicima i kakve ih kazne čekaju ako se vrate u Srbiju?

Prema važećem zakonodavstvu Srbije, državljani koji učestvuju u ratovima i oružanim sukobima u drugim državama ili za odlazak organizuju i vrbuju građane Srbije suočiće će se s kaznom zatvora od šest meseci do 10 godina.

Dopune krivičnog zakonodavstva odnose se na one koji u ratu u stranoj državi učestvuju kao pripadnici vojnih ili paravojnih jedinica koje su u sukobu, a nisu pripadnici neke misije pri međunarodnim organizacijama.

Za učešće građana Srbije u oružanom sukobu u stranoj zemlji predviđen je zatvor od šest meseci do pet godina, dok je teži oblik tog krivičnog dela ako je počinjeno u sastavu grupe i u tom je slučaju predviđena kazna od jedne do osam godina zatvora.

Vrbovanje ili organizovanje drugih osoba da počine ova krivična djela, organizuju grupu, sprovode obuku, osiguravaju opremu ili omogućuju logistiku i finansijsku potporu ili finansiranje tih krivičnih dela kazna je od dve do 10 godina zatvora, a ove odredbe odnose se i za strane državljane koji ta krivična dela počine na teritoriji Srbije.

Bonus video: Borba iz prvog lica ukrajinskog tenka sa ruskim snagama

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare