rusija, tenk, rat, mobilizacija
Foto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Širom Rusije formiraju se dobrovoljački bataljoni sa ciljem da više od 30.000 ljudi bude angažovano u ratu u Ukrajini, takozvanoj „specijalnoj vojnoj operaciji“ koju je objavio predsednik Vladimir Putin, koji iz unutrašnjih političkih razloga nastoji da izbegne opštu mobilizaciju.

Od Murmanska u Arktičkom krugu do Perma na Uralu i Primorskog kraja na ruskom Dalekom istoku, upućen je poziv dobrovoljcima, sa apelom na patriotizam, piše portal Si-en-ena (CNN).

Relevantno vojno iskustvo nije uvek potrebno.

Analitičari procenjuju da bi više od 30.000 dobrovoljaca moglo biti mobilisano da dopune ruske redove osiromašene petomesečnim borbama u istočnom regionu Donbasa, gde bi većina dobrovoljaca verovatno biti poslata.

Ranije je šef britanske MI6 Ričard Mur izjavio je da su „ratni napori Rusije u Ukrajini ‘iscrpljeni’“.

Dobrovoljački bataljni su jedan od načina da se poveća ruska vojna snaga, bez tako drastičnog koraka kao što je opšta mobilizacija, koje se predsednik Rusije Vladimir Putin kloni.

Kampanja je, čini se, fokusirana na siromašnije i izolovanije regione, koristeći mamac brzog novca, navodi Si-en-en.

Istraživačica Rusije na Institutu za proučavanje rata u Vašingtonu Katerina Stepanenko kaže da će neki bataljoni „učestvovati isključivo u borbenoj podršci i operacijama borbene podrške, dok će drugi pojačavati već postojeće vojne jedinice ili formirati borbene bataljone”.

„Malo je verovatno da će kratkotrajna obuka pretvoriti dobrovoljce bez prethodnog iskustva u efikasne vojnike u bilo kojoj jedinici“, dodaje Stepanenko.

Kvalifikacije potrebne za pridruživanje dobrovoljcima razlikuju se od mesta do mesta. Jedan onlajn letak u Kazanju, u Tatarstanu, poziva „prave muškarce“ do 49 godina da se pridruže borbi u Ukrajini, obećava visoke plate, kao i obuku i osiguranje, dok se na drugim mestima traže muškarci do 60 godina, koji nemaju krivični dosije, a često uslov nije ni prethodno vojno iskustvo.

Prema nekim procenama, nakon obuke čak 8.000 Čečena je otišlo da se bori u Ukrajini. Oni su uveliko učestvovali u kampanjama za zauzimanje Severodonjecka i Lisičanska.

Formira se i nekoliko jedinica kozačkih boraca – što nije iznenađenje s obzirom da su oni bili značajno angažovani u istočnoj Ukrajini 2014. godine.

Tempo regrutacije se ubrzava, pa su poslednjih dana regioni Murmansk u Arktičkom krugu i Tjumen u Zapadnom Sibiru najavili formiranje dobrovoljačkih jedinica.

Portparol Glavne obaveštajne uprave ukrajinske vojske Vadim Skibicki rekao je da Rusija planira da formira 16 novih bataljona do kraja jula i da će „prema procenama, u svakom regionu, uključujući Krim, biti oko 4.000 ljudi“, navodi Si-en-en.

BONUS VIDEO: Ruska vojska patrolira Severodonjeckom


***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare