Radomir Počuča. POČUČA. Može li poslanik biti neko ko je osuđivan, prilog, emisija Među nama, Medju nama Nova S
Radomir Počuča Foto: Nova S

Zakon zabranjuje odlazak i ratovanje u inostranstvu i ne pravi se razlika da li su to plaćenici koji odlaze da ratuju za novac ili dobrovoljci koji idu da se bore iz nekih ideala. Iako su najviše kazne na papiru stroge, u praksi je to drugačije.

Zakon koji sankcioniše odlazak državljana Republike Srbije na inostrana ratišta usvojen je početko 2015. godine, a prem nekim procenama srpskih službi u tom trenutku je oko 120 državljana naše zemlje učestvovalo u ratovima na stranom tlu. Tada su bile aktuelne dve zemlje, Ukrajina i Sirija.

U Krivično zakonu Republike Srbije stoji da „državljanin Srbije koji učestvuje u ratu ili oružanom sukobu u stranoj državi, kao pripadnik vojnih ili paravojnih formacija strana u sukobu, a nije državljanin te strane države, kao ni pripadnik zvanične misije međunarodne organizacije čiji je Srbija član, kazniće se zatvorom od šest meseci do pet godina“.

Pročitajte još:

Ukoliko državljani Srbije na strana ratišta odlaze u grupi prediđene su strože kazne: „učinilac će se kazniti zatvorom od jedne do osam godina“, a organizovanje učestvovanja u ratu ili oružanom sukobu u stranoj državi kažnjava se još najstrože; „Ko… na teritoriji Srbije vrbuje ili podstiče drugo lice na izvršenje tog dela, organizuje grupu ili vrši obuku drugog lica ili grupe za izvršenje tog dela, opremi ili stavi na raspolaganje opremu radi izvršenja tog dela ili daje ili prikuplja sredstva za izvršenje tog dela, kazniće se zatvorom od dve do deset godina.

Na taj način su zemlje regiona, pa i Srbija, htele da spreče pre svega odlazak ljudi koje je indoktrinirala takozvana Islamska država, ali su među prvima u Srbiji našao Radomir Počuča, bivši voditelj koji se motao po otcepljjenim samozvanim narodnim republikama Donjeck i Lugansk.

Foto: Sergey Averin / Sputnik / Profimedia

Počuča, bivši voditelj i bivši portparol Protivterorističke jedinice MUP Srbije, boravio je u Donjetsku gde se, makar po fogografijama koje su se pojavile u javnosti i na društvenim mrežama, borio u redovima proruskih snaga. Njegova uloga je ostala nejasna, čak je bio i uhapšen od strane vlasti tih samoproklamovanih republika. Na neki način se našao na slobodi u Rusiji i odatle je doputovao u Srbiju.

Optužen je za učestvovanje u ratu u inostranstvu, ali je postigao sporazum sa tužilaštvom koj je potvrdio i sud. Na kraju je Radomir Počuča osuđen na godinu i po zatvora, uslovno na  4 godine.

Do početka 2018. godine, amo Viši sud u Beogradu osudio je 26 osoba zbog učešća u ratnim sukobima u Ukrajini i svi su osuđeni pošto su priznali krivifcu. Ali, od tog broja, samo njih 4 je završilo u zatvoru, dok su ostalima izrečene uslovne kazne. Svi ti osuđeni učesnici ratnih sukoba u Ukrajini su postigli su sporazum sa tužilaštvom koji je potvrdio sud.

Vođa četničkog pokreta Bratislav Živković uhapšen je 2018. godine zbog istog krivičnog dela, učestvovanja u oružanom sukobu u inostranstvu, ali on nikada nije osuđen zbog tog dela, jer je tužilaštvo odustalo od gonjenja. Živković se takođe slikao u uniformi u Donjecku, ali to nije bilo dovoljno. Živković se ovidh dana pojavljuje kao analitičar po raznim televizijama i objašnjava situaciju u Ukrajini, naravno, sa ruske tačke glediišta.

BONUS VIDEO: Zaplena 30 kilograma marihuane

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar