Srećko Đukić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Diplomata Srećko Đukić, bivši ambasador Srbije u Belorusiji, za Glas Amerike ocenjuje da je Zapad prethodnih godina vodio „meku“ politiku prema Srbiji i režimu predsednika Aleksandra Vučića koja nije dala rezultate.

„Stvari ne samo da se ne rešavaju, već i vode ka konfliktu, potencijal konflikta je danas daleko veći nego što je bio pre koju godinu“, smatra Đukić.

Prema njegovom mišljenju, razlog „meke“ politike je uverenje koje su Vašington i Brisel stekli da će, posle 2012. godine, Beograd voditi politiku članstva u EU i NATO, što bi Srbiju udaljilo od Rusije.

„Ali, sada je možda maksimalna tačka udaljenosti od takve politike, skoro da se u Srbiji ne govori o članstvu u EU, ili ako se i govori, onda je to formalno“, ukazao je Đukić.

PROČITAJTE JOŠ

Suštinski se na integracijama ništa ne radi, ocenio je on i predočio da je ruska strana to iskoristila kao slobodan prostor za svoje pozicioniranje, što ne dovodi u pitanje samo poziciju Srbije, nego i celog Zapadnog Balkana.

Kako je podsetio, „Srbija ima interese u BiH, u Republici Srpskoj, u Crnoj Gori, na Kosovu, Severna Makedonija čvrsto je vezana za Srbiju“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar