Foto:TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/

Predsednika Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević izjavio je večeras da će sutrašnje glasanje na republičkim, pokrajinskim i lokalnim izborima u pojedinim opštinama i gradovima sprovesti birački odbori u kojima će od ukupno 148.987 predstavnika podnosilaca izbornih lista, "ubedljivu većinu imati predstavnici opozicije".

On je kazao da bi to „čak i onim najnepoverljivijima trebalo da predstavlja dovoljnu garanciju da zloupotreba ne sme i ne može biti“.

„Povodom nastavka talasa insinuacija i zlonamernih tvrdnji da se na sutrašnjem glasanju na izborima za narodne poslanike priprema
izborna krađa, čiji je očigledan cilj da u javnost unese nemir i osećaj nesigurnosti u regularnost izbora, dužan sam sve da podsetim da sutrašnje glasanje sprovode organi za sprovođenje izbora koje, u skladu sa zakonom, čine predstavnici i vlasti i opozicije“, naveo je Dimitrijević u pisanoj izjavi.

Dimitrijević je naveo i da je u Republičkoj izbornoj komisiji, od ukupno 35 članova, opozicija zastupljena sa 20 svojih predstavnika.

„To treba imati u vidu kada se od jednog dela te opozicije upire prstom upravo ka Republičkoj izbornoj komisiji, zahtevima da se drži zakona i svojih zakonskih obaveza. Međutim, da bi se sutrašnje glasanje zaista sprovelo u svemu u skladu sa zakonom, demokratskom tradicijom i u tolerantnoj atmosferi, i ovom prilikom, još jednom, apelujem na sve učesnike na izborima da ozbiljno shvate svoju ulogu i potrebu da svojim sveukupnim delovanjem daju puni doprinos legitimitetu sutrašnjeg glasanja i celog izbornog procesa“, rekao je predsednik RIK-a.

***

BONUS VIDEO – Rekordan broj kontrolora na izborima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare