Presdsednik SocijalistIčke parije Srbije (SPS) Ivica Dačić izjavio je danas da, što se tiče odnosa njegove stranke i Srpske napredne stranke, u Skupštini Beograda nema nikakvih problema i da nedavne izjave gradonačelnika Aleksandra Šapića o Titu i socijalizmu neće uticati na to.

Samo u poslednjih nekoliko nedelja Aleksandar Šapić je najavio više svojih ideja, a na tom spisku su izmeštanje grobnice Josipa Broza Tita iz Kuće cveća, podizanje spomenika Draži Mihailoviću, preimenovanje Savske ulice u Ulicu kralja Aleksandra Prvog Karađorevića, farbanje autobusa u plavu boju.

PROČITAJTE JOŠ...

„Ne podržavamo takvu reviziju prošlosti“, poručio je Dačić gostujući u jutarnjem programu TV Prva i napomenuo da su socijalisti „ozbiljni ljudi“, a da svako ima pravo na svoje mišljenje, ali da to neće uticati na funkcionisanje gradske skupštine u prestonici.

Šefica poslaničkog kluba SPS Snežana Paunović rekla je ranije na sednici Skupštine Srbije da se Socijalistička partija Srbije kaje zbog odluke da podrži kandidata SNS Aleksandra Šapića za gradonačelnika Beograda, a zatim su to potvrdili i bivši ministar prosvete Branko Ružić, ministar Novica Tončev i član Predsedništva SPS Predrag Marković.

„Možda se neko kaje i zbog podrške nama“, rekao je Dačić.

Ovakva reakcija predsednika SPS nije iznenađujuća, imajući u vidu da je upravo on taj koji je u prošlosti „spuštao loptu“ i zaklinjao se na vernost Aleksandru Vučić kad bi njegovi funkcioneri ušli u sukob sa naprednjacima ili im upućivali kritike.

To se moglo videti i nakon „incidenta“ u Blacu kad je funkcioner socijalista skandirao protiv Vučića, pa se Dačić izvinjavao. U istom gradu tamošnji odbornici nisu želeli u koaliciju sa naprednjacima, pa je izvšen pritisak vrha stranke.

Ipak, najveću pažnju u prethodnom periodu izazvali su nastupi bivšem direktora „Srbijašuma“ i Dačićevog bliskog saradnika Igora Braunovića, koji je građanima uputio poziv na pobunu protiv iskopavanja litijuma.

Igor Braunović i Ivica Dačić Foto:M.A./ATAImages

“Vekovi braćo i sestre prolaze, a ne menja se ništa. I dalje svi rade protiv ove naše zemlje i ovog našeg naroda udruženi. Ne mogu danas sa ovog mesta da ne pošaljem nekoliko poruka, našim takozvanim domaćim i stranim saveznicima. Neće moći iz svojih fotelja da vređaju i ponižavaju nas borce i da nas nazivaju izdajnicima. Da poručim onim našim stranim saveznicima, od litijuma do litija tanka je linija, vodite računa šta radite. Zato braćo i seste u borbu, život ili smrt”, poručio je Braunović.

Tu je i slučaj „Mali Zvornik“ gde su navodno okupljali „zaverenici spremni da ruše predsednika Vučića“. Naravno, Dačić je brže-bolje demantovao da izvesni Aleksandar Kojić, navodni zaverenik, nije član njegove stranke.

„U konkretnom slučaju u Malom Zvorniku naš opštinski odbor nije učestvovao ni u kakvim aktivnostima, već je reč o čoveku koji nije član SPS, niti rukovodstva, a bio je na našoj listi na lokalnim izborima kao grupa građana, i koji će biti isključen iz naše odborničke grupe“, obaćao je Dačić da neće biti milosti.

Međutim njegov koalicioni partner i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i dalje nije bio zadovoljan. Štaviše, delovalo je kao neko ko veoma dobro zna tačan raspored kotlića i učesnika na „Fišerijadi“.

„Pa dobro, bili su i direktori najvećih javnih preduzeća u Srbiji su držali govore tim povodom, plaćali ljude, podsticali ljude na sve to, poput Srbijašume i tako dalje“, rekao je predsednik i dodao da je i predsednik opštinskog odbora SPS iz Uba bio na mitingu u tom mestu.

A kad je već krenula priča o socijalistima, predsednik je ovu priliku iskoristio da još jednom podseti na slučaj Igora Braunovića.

„Pa dobro, i direktori najvećih državih preduzeća u Srbiji su držali govore tim povodom, plaćali ljude, podsticali, poput direktora Srbija šuma“, naveo je Vučić i time potencijalno najavio nastavak, sad već tradicionalnog, disciplinovanja Dačića i socijalista.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare