Horgoš granični prelaz Foto:TANJUG/ SINIŠA KOPUNOVIĆ/MILAN TIMOTIC/BETAPHOTO / Sipa Press / Profimedia/TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/Tanjug/AP Photo/Olivier Matthys/Foto:EPA-EFE/EDVARD MOLNAR

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić upoznao je mađarskoj premijera Viktora Orbana o trenutnoj situaciji na Kosovu.

On je nakon sastanka sa mađarskim premijerom, rekao da se Orban posebno zainteresovao, za stav kosovskog premijera Aljbina Kurtija o napretku dijaloga Beograda i Prištine.

„Pitao me je da li Kurti ima bilo kakvu ideju o nekim dogovorima ili stalno pokušava da nekim incidentima minira bilo kakav dolazak do dogovora“, rekao je Dačić.

Kako je rekao, glavna poruka Mađarske prema Srbiji je jasna – da moramo da se „držimo zajedno“.

Na pitanje Tanjuga koje su bile glavne poruke posle sastanka sa Orbanom Dačić je kazao da je sa Orbanom imao veoma dugačak razgovor.

„Razmenili smo mišljenja o nekim bitnim pitanjima. Orban je nas upoznao što se tiče političke situacije u Mađarskoj, koja je isto kompleksna kao i naša. Ja sam ga upoznao sa situacijom na Kosovu i Metohiji“, rekao je Dačić.

Kako je istakao Srbija i Mađarska moraju zajednički da traže odgovore na aktuelna pitanja koja ne potresaju samo naše zemlje nego ceo svet, ali i odgovore na razna ekonomska i energetska pitanja.

„Oni su veoma zainteresovani da imamo zajednički pristup, da jedni drugima pomažemo kada su u pitanju nafta, gas. Naročito u oblasti energetike, važno je da imamo dobro povezana dva energetska sistema,“ rekao je Dačić.

Dačić i Orban razgovarali su i o važnim strateškim projektima dve zemlje, o železničkoj pruzi, o gradnji auto-puteva.

„Orban me je pitao ko je kriv za gužve na granicama prethodnih dana. Dogovorili smo se da to u narednom periodu mora da se reši“, rekao je Dačić.

Nakon sastanka zaključeno je da Mađarska i Srbija imaju najbolju saradnju na najboljem mogućem nivou do sada, kako je rekao Dačić, u modernoj istoriji.

Bilo je reči i o trećem trilateralnom sastanku zvaničnika Srbije, Mađarske i Austrije na kojima će biti razmatram problem ilegalnih migracija, ali kako je Dačić rekao, za sada se ne zna kada će trilaterala biti zakazana.

***

BONUS VIDEO – Hrvatska bez granica – 2023. godina i ulazak u Šengen

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar