Dragan Šutanovac Utisak nedelje Foto:Nova

Vučić nije bio upoznat sa onim što će se dogoditi u Banjskoj na Kosovu, bio je duboko iznenađen razvojem događaja, smatra bivši ministar odbrane Dragan Šutanovac. Izjava koju je Šutanovac dao za N1 na tragu je onoga što je poslednjih dana i izjavljivao i tvitovao, a što su prenosili mediji bliski SNS. Može li ovakva retorika biti korak ka novoj poziciji za bivšeg "žutog tajkuna" - kako su ga kolovođe SNS nekada nazivale?

Naime, Šutanovac je, u prvim godinama post-DS vlasti, često bio meta napada posebno na pitanjima vezanim za vojsku, ali je u poslednje vreme primetno da su nesporazumi na relaciji Vučić-Šutanovac izglađeni i da nekadašnji predsednik demokrata veoma često iznosi argumente u korist određenih poteza vladajuće koalicije.

Poslednji su vezani za Banjsku.

Kako je Vučić zavoleo Šutanovca i počeo da ga poštuje i kada je prestao da bude „lopovčina“ i „žuti tajkun“ koji je topio tenkove za 1.400 evra? Glasine kažu da je odnos evoluirao do toga da bi Šutanovac mogao i zvanično da bude predložen za ambasadora Srbije u Vašingtonu.

O Šutanovcu su, inače, iz redova naprednjaka stizale skandalozne optužbe da je „pljačkao sa kumovima kompaniju SDPR“, da je „imao na računu 300.000 evra čije poreklo ne može da dokaže“, da je kupovao stan od pola miliona evra na pašnjaku prve klase kod Hrama i da je vlasnik najskupljih satova. Šutanovca su optuživali i da je „baron iz Mirjeva“, koji je bio „najveća sramota za državu Srbiju kao ministar“. Vladajuća stranka izražavala je godinama i žaljenje i stid što je Šutanovac obavljao bilo koju funkciju, jer je „bahati lopov i prevarant koji je u centru Beograda izgradio vile na pašnjaku“.

U međuvremenu, Šutanovac je 2019. godine osnovao nevladinu organizaciju „Savet za strateške politike“. Od tada je u predsedničkoj kampanji napadao i Zdravka Ponoša da je „najcrnji primer političkog nepotizma“ i da je hteo da instalira uređaj za tajno slušanje u Generalštabu i koristio svaku priliku da ga kritikuje, upravo dok je Ponoš trčao izbornu trku sa Vučićem.

Nije Šutanovac samo napadao Ponoša iz opozicije, zabeleženo je da je Mariniku Tepić optužio da daje „ksenofobične izjave“ kada je ona upitala Vučića da li je zbog konekcija sa Mohamedom Dahlanom i seljenje ambasade u Jerusalim ugroženo. Tvitovao je: “Kad su ti informacije sajtovi koje kontrolišu muslimanska braća, a glavni savetnik fake 007, onda u Moroviću vidiš zasade marihuane, a u Dahlanu islamskog teroristu“. Napadao je Šutanovac i Dragana Đilasa i to zbog rečnika u pismima u kojima je kritikovao međunarodnu zajednicu zbog odnosa prema vlastima u Srbiji, a branio je Vučića i od napada na društvenim mrežama kada je on hospitalizovan na VMA, tvrdeći da ti napadi služe za lajkove na mrežama.

Srpska napredna stranka redovno je napadala Šutanovca za pljačku, pa je tako Aleksandar Martinović 2010.godine u Skupštini Srbije izneo podatak da je Šutanovac kao ministar oštetio državu za 270 miliona dinara. Optuživali su Šutanovca i da je učestvovao u sumnjivom poslu kupoprodaje Doma vojske u Smederevskoj Palanci i da su opština i država tada oštećeni za 13.695.000 dinara.

Foto: Nova

Najoštrije napade ipak je ka Šutanovcu upućivala Stranka socijalista Aleksndra Vulina redovno ističući da je Šutanovac opustošio zemlju. Jedino kada su ga hvalili iz vladajuće koalicije bilo je zbog debakla Demokratske stranke tvrdeći da su mu zahvalni što je uništio to „zlo“. Naime, kad je Šutanovac bio predsednik DS, ta stranka 2018.godine nije prešla cenzus u Beogradu i nije imala odbornike u grdaskoj skupštini, zbog čega je Šutanovac podneo ostavku.

U međuvremenu, optužbe su utihnule. Čak je Vladimir Đukanović u emisiji KCN koju je vodio kao novinar počeo da ističe da „Šutanovac nije topio tenkove“. Istovremeno, mediji bliski vlasti redovno su prenosili sve susrete Dragana Šutanovca sa američkim zvaničnicima. On je, inače, čest gost u Vašingtonu, redovno se viđao sa američkim zvaničnicima poput Metjua Palmera, nekadašnjeg specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan i Gabrijela Eskobara sa kojima se video 2021. godine. U Srbiji se redovno susreće sa američkim ambasadorom Kristoferom Hilom i nedavno su zajedno nastupali na javnoj debati u Medija centru pod nazivom „Promenjeno geopolitičko okruženje i izazovi međunarodnom pravnom poretku“ koji je organizovala Šutanovčeva nevladina organizacija.

Pa, imamo li novog ambasadora u Vašingtonu?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare