Šta se tačno desilo u Banjskoj tog 24. septembra prošle godine? Ni osam meseci kasnije nije jasno. Učinilo se da će biti - kada se u nacrtu izveštaja Komisije za odbranu i bezbednost Parlamentarne skupštine NATO-a pojavila informacija da su zvaničnici KFOR-a pregovarali o povlačenju napadača. Pozvali su se na raniji izveštaj Međunarodne krizne grupe. Međutim, KFOR je tokom dana ove navode demantovao.

Snimci naoružane grupe Srba koja je bila predvođena Milanom Radoičićem kako se kreće proplancima kod sela Banjska izazivali su brojne polemike i nedoumice u javnosti. Za sada je u dva međunarodna izveštaja navodeno da je značajnu ulogu tokom njihovog povlačenja imao KFOR, piše N1.

Izveštaj Komisije za odbranu i bezbednost Parlamentarne skupštine NATO-a:

„Zvaničnici KFOR-a su pregovarali o povlačenju ostatka grupe u okolne šume, u kojima su oni nestali. Kosovske vlasti veruju da se potencijalno više stotina boraca krilo u šumama između Banjske i granice sa Srbijom i da su otkrili veliku zalihu oružja sposobnog da nanese značajnu štetu i žrtve“.

Ova komisija se poziva na navode koje je ranije iznela Međunarodna krizna grupa:

„Usledio je napet sukob između grupe i kosovske specijalne policije koja ih je okruživala. U strahu od krvoprolića, KFOR je pregovarao o povlačenju grupe u okolne šume“.

Ovo je netačno, poručuje misija KFOR:

„Ni u jednom trenutku KFOR nije bio uključen u navodne pregovore. Nakon što je pozvan da pojača svoje prisustvo, KFOR je blisko koordinirao sa Kosovskom policijom i misijom EULEKS kako bi osigurao bezbednost u toj oblasti“.

Parlamentarna skupština nije zvanično telo NATO-a iako postoje situacije u kojima je njihovo mišljenje značajno, pojašnjava Igor Novaković iz ISAC fonda.

„Ono što je meni ovde indikativno je, u stvari, da ovo nije doneto u formi pitanja na koje treba neko da odgovori već samo kao zbir zaključaka drugih i biće pitanje, u stvari, da li će ovo biti postavljeno kao nešto na šta se traži odgovor od same Alijanse“, kaže Novaković.

Nekadašnji šef srpske delegacije u Parlamentarnoj skupštini NATO, tada iz redova naprednjaka, veruje da navodi u izveštajima međunarodnih organizacija nisu bez osnova, te da je to kamen oko vrata srpskom predsedniku.

„A drugi kamen oko vrata su upravo ti ljudi, Radoičić i svi ostali koji su sada na poternici i koji se traže da budu isporučeni ili da im se sudi u Srbiji. I jedno i drugo je previše za Aleksandra Vučića. Sve se završava onako kako Priština hoće i završiće se sve kako Priština hoće, jer on više nema manevarski prostor“, ocenjuje Dragan Šormaz, predsednik Evroatlantskog saveza Srbije.

Predsednik Vlade Miloš Vučević, koji je do nedavno bio minisitar odbrane, možda ima više informacija o 24. septembru. Ali danas to nismo uspeli da ga pitamo, jer je događaj napustio neodgovarajući na pitanja novinara.

***

BONUS VIDEO – U Njujorku izveštaj UNMIK-a i poruka – Banjska se mora istražiti: Vučić pita EU gde je ZSO?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare