U Srbiji su juče održani vanredni parlamentarni izbori koji su doneli nekoliko iznenađenja, među kojima je najveće priredio dr Branimir Nestorović koji je sa svojom listom "Mi - glas iz naroda" prema preliminarnim rezultatima osvojio 4,8 odsto glasova. To znači da je prešao cenzus i da ulazi u parlament. Ono što se postavlja kao pitanje je kome je Nestorović uzeo glasove. Ono što je izvesno je da su, bar delom, na tom spisku Zavetnici i Dveri

Cenzus je prešlo pet lista.

Na osnovu 90,2 odsto uzorka CeSID/IPSOS-a lista „Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane“ osvojila je 46,3 odsto glasova odnosno 128 mandata, na drugom mestu je „Srbija protiv nasilja“ sa 23,6 odsto ili 65 mandata. Treću poziciju zauzima koalicija oko SPS-a sa 6,6 odsto ili 18 mandata, koalicija NADA osvojila je 4,9 odsto ili 13 mandata. Cenzus, prema ovim projekcijama, prolazi i lista „Dr Branimir Nestorović – mi – glas iz naroda“ sa 4,8 odsto glasova, odnosno 13 mandata.

Izborna lista „Milica Đurđević Stamenkovski – Boško Obradović – Nacionalno okupljanje – državotvorna snaga – Srpska stranka Zavetnici – Srpski pokret Dveri“  koja je u prošlom sazivu bila u Skupštini Srbije, za sada nije prešla censuz osvojivši 2,8 odsto glasova. Za ulazak u parlament nedostaje im još 0,2 odsto. Imajući u vidu da nisu obrađeni svi rezultati postoji realna šansa da i oni uđu u Skupštinu.

Prema mišljenju Slaviše Orlovića, profesora Fakulteta političkih nauka, najveći pobednik ovih izbora je Aleksandar Vučić, a najveće iznenađenje dr Branimir Nestorović.

„Dr Nestorović je deo ukupnog aranžmana na desnici“, navodi Orlović.

Sam Nestorović je rekao da su, iako im niko nije davao šanse, ušli u krug četiri, pet najjačih partija, ali je odbacio mogućnost saradnje sa listom Srbija protiv nasilja ali i Srpskom naprednom strankom.

„To važi i za Beograd i za Republiku“, naveo je on.

Međutim, jedni od najvećih gubitnika ovih vanrednih parlamentarnih izbora smatraju se socijalisti, koji su sada osvojili samo 6,7 odsto glasova, skoro duplo manje nego na prošlim kada je SPS osvojio 11,79 odsto.

Ivica Dačić, predsednik Socijalističke partije Srbije, rekao je u izbornoj noći da ova partija i on lično nisu zadovoljni postignutim rezultatom, te da je potrebno naći novog lidera SPS-a.

„Ovaj rezultat je što se nas tiče nezadovoljavajući i razgovaraću sa kolegama šta je najbolje za stranku u narednom periodu. Moje mišljenje je da je potrebno naći novog lidera SPS-a“, rekao je Dačić.

Napominjujući da treba analizirati šta je razlog i uzrok ovakvog izbornog rezultata, on je rekao da su „unapred doneli odluku da su spremni da nastave saradnju u koaliciji sa SNS, naravno ako to bude njihova odluka na svim nivoima“.

Komentarišući izborni debakl socijalista, Orlović ističe da je SPS dugo bio u zagrljaju naprednjaka.

„Socijalisti su podneli žrtvu jer ranijih godina nisu imali svog kandidata za predsednika Srbije, pa im je manevarski prostor bio sužen zato su u ovoj kampanji ubacili i unuka Slobodana Miloševića, a Dačića za premijera“, rekao je on, podsećajući da su i Aleksandar Vučić i Ana Brnabić upozoravali birače da glas za SPS nije siguran glas.

Podsetimo, tokom izborne kampanje bilo je tenzija između SPS i SNS iako su se obe stranke borile za isto biračko telo.

Premijerka Ana Brnabić započela je napad na funkcionere SPS i praktično ih svrstala među opoziciju. Ovog puta na udaru su se našli predsednik Izvršnog odora SPS Vladan Zagrađanin, bivši ministar prosvete Branko Ružić i direktor JP “Srbijašume” Igor Braunović.

Zatim je ministar iz redova SPS Novica Tončev optužio da Aleksandar Vučić i predsednik SNS Miloš Vučević pokušavaju da uzmu deo glasova socijalistima svojim netačnim izjavama, da bi Vučić najavio odlazak u Jagodinu i Surdulicu, tradicionlana uporišta socijalista kako bi se borio za svaki glas, ističići da više „nikome neće da prepušta glasove na bilo koji način“.

Vrhunac tenzija nastao je kada je “isplivao” snimak iz Blaca, na kojem je zabeleženo kako socijalista peva “Vučiću, pe*eru”, nakon čega se oglasio SPS i pokušao da ugasi vatru.

Džaba smena predsednika Opštinskog odbora SPS u Blacu i izvinjenje Dačića Vučiću, rezultati izbora pokazuju da je sve to ostavilo posledice.

Komentarišući najavu Dačićeve ostavke zbog loših izbornih rezultata, Orlović kaže da je lider SPS pokazao odgovornost.

„Ivica Dačić se odgovorno poneo rekavši da je stranci možda potreban novi lider, iako je on faktički od kada je preuzeo stranku uspeo da je održi na vlasti. Ipak on je jedan od najvećih gubitnika ovih izbora“, istakao je Orlović.

Prema mišljenju direktora Centra za praktičnu politiku Dragana Popovića biračko telo SPS i SNS je jedno telo, ali treba istaći da se nastavlja njihov veliki pad jer su sada osvojili manje glasova nego na prošlim izborima.

„Ne vidim razlog za pesimizam, ovo je dugotrajni proces i ne može da se promeni preko noći. Nisam očekivao mnogo drugačije rezultate, za Srbiju je dobro i što ekstremna desnica nije osvojila glasove. Njihovi glasovi ipak nisu otišli SNS jer Vučić i Dačić imaju manje glasava nego ranije“, objasnio je Popović.

Prema njegovom mišljenju, glavno je da nema porasta broja glasača SNS, a drugo pitanje je da li je opozicija spremna za nove izbore u aprilu.

Upitan da li će biti nekih političkih promena, Popović kaže da će trećinu parlamenta činiti čista opozicija i to može da bude dobro za početak promena u Srbiji.

Orlović se sa tim ne slaže jer smatra da Vučić sada ima apsolutnu većinu, a opozicija drugi put za redom propušta priliku da ne osvoji većinu u Beogradu kako bi došlo do promene vlasti.

BONUS VIDEO: Dačić najavio ostavku: Potrebno je naći novog lidera SPS-a

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar