Olivera Zekić Foto: TvPink

Targetiranje opozicije i novinara nezavisnih medija kao saradnika u pripremi ubistva predsednika države i to u udarnom terminu televizije sa nacionalnom pokrivenošću, još jedan je slučaj pred kojim je REM zvanično zatvorio oči. Iako neodoljivo podseća na spot protiv Olivera Ivanovića, koji je emitovan na istoj televiziji neposredno pre njegovog ubistva. Iako je reč o vrlo opasnoj pojavi. Izuzev Judite Popović, koja najavljuje prijavu, ostali članovi Saveta REM za sada su bez reakcije. I nije im prvi put.

Televizija Pink u nedelju uveče je u Nacionalnom dnevniku emitovala video snimak u trajanju od 21 minuta u kojem se političari opozicije, novinari i urednici medija koji se usuđuju da kritikuju vlast, stavljaju u isti koš sa vođom kriminalne grupe Veljkom Belivukom. Svi zajedno označeni su kao saradnici u pripremi ubistva predsednika države Aleksandra Vučića i članova njegove porodice. Iako je reč o televiziji sa nacionalnom pokrivenošću, odgovornosti za emitovanje ovakvog sadržaja nema.

Reagujući na ovaj snimak, direktor NjusMax Adria Slobodan Georgiev i direktor Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) Branko Čečen koji se spominju u pomenutom video, za Nova.rs rekli su da je reč o vrlo opasnoj i uznemirujućoj pojavi.

Uprkos tome REM do sada zvanično nije reagovao.

Članovi Saveta Regulatora su: predsednica Olivera Zekić, zamenik predsednice Goran Petrović i članovi Saveta Olivera Janković, Aleksandar Vitković, Radoje Kujović, Višnja Aranđelović, Judita Popović i Milorad Vukašinović.

Na pitanja portal Nova.rs zašto REM nije reagovao na više nego opasne poruke poslate za vreme udarnog termina na televiziji sa nacionalnom pokrivenošću nisu odgovorili Olivera Zekić, Goran Petrović, ni Aleksandra Janković.

Sa druge strane, članica Saveta REM Judita Popović kaže da će podneti prijavu. Ona je, moglo bi se reći jedini član Saveta koji reaguje. Problem je u tome što je gotovo uvek u manjini.

Foto: N1

“To što REM do sada nije reagovao ne znači da neće. Ja podnosim prijavu ostalim članovima Saveta REM. Poučena ranijim iskustvom nemam puno nade, ali možda će pozitivno da reaguju. Moramo makar da raspravljamo kakav nam je javni prostor, kakvu medijsku scenu želimo i kakve poruke šaljemo, jer ja sam ovim slučajem zgrožena”, kaže Popović za Nova.rs i dodaje:

“Mi u bliskoj prošlosti imamo slučajeve kada su ljudi na ovaj način targetirani i nq kraju ubijeni. Setimo se Slavka Ćuruvije, premijera Zorana Đinđića, Olivera Ivanovića… Ovo što smo videli na Pinku je priprema za sledeći nivo političke borbe uoči izbora. Ovo je uigravanje i zagrevanje, a tek je januar. Činjenica je da je javnost oguglala i to je strašno. Kad smo imali fotografije odsečenih glava, šta možemo da očekujemo nego rijaliti pripremu ubistva političkih neistomišljenika. Ovo više nije samo pitanje za REM, već i za nadležne organe”, zaključuje Popović.

Na naša pitanja odgovorila još samo članica Saveta Višnja Dugalić.

„Razumem javnost koja očekuje da REM reaguje istog trenutka kada se nešto dogodi, ali Zakon o opšte upravnom postupku i pravilnici propisiju rok za zakazivanje sednica od tri, odnosno osam dana. Verujem da Služba za monitoring i Pravna služba već rade izveštaj i da će se on naći uskoro naći na sednici“, navela je ona.

Dodaje da ovakvi prilozi ne doprinose ni smirivanju strasti ni profesionalnom izveštavanju.

„A nažalost, mogli su se videti ne samo na Pinku, već i na kablovskim kanalima koji se nalaze u vlasništvu kablovskog operatera koji je dugo dominantan na tržištu“, ocenila je Dugalić.

Uprkos pokušaju relativizacije i izjednačavanja sadržaja koji se emituje na TV Pink ili Tv Hepi sa ostalim televizijama, činjenica i praksa pokazuju sasvim drugačiju stvarnost.

Pored svih scena nasilja, neprimerenih sadržaja, neravnomerne zastupljenosti političkih aktera u programu televizija sa nacionalnom pokrivenošću, gotovo je nemoguće setiti se bilo koje reakcije REM.

Olivera Zekic
Olivera Zekić Foto:TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Za celu prošlu godinu to telo izreklo je samo tri mere nacionalnim televizijama od koje su dve za prekršaje koji su se dogodili 2020. godine. Radi se o blažim merama upozorenja – dve su upućene TV Hepi, a jedna TV Prva.

O nereagovanju REM polemisalo se i prvih dana nove godine, nakon emitovanja eksplicitnih scena seksa na televiziji Pink.

Tim povodom predsednica Saveta Olivera Zekić je rekla da REM nije ni streljački stroj, ni preki sud, nego nezavisno regulatorno telo čiji rad propisuje zakon.

BONUS VIDEO: Zašto je TV Pink otporna na kazne i sankcije

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar