Ministar policije Bratislav Gašić nije smenjen na zasedanju Skupštine Srbije u sredu. Očekivano, s obzirom na to da su najviši predstavnici vlasti od samog isticanja ovog zahteva protesta “Srbija protiv nasilja” govorili da “ne daju Gašića”. Međutim, nakon glasanja otvorila se polemika oko toga zašto je za smenu ministra glasalo samo 37 poslanika opozicije od ukupno 61 koliko je potpisalo zahtev. Objašnjenje opozicije je da im je rečeno da će glasanje biti održano samo dva sata ranije, da su mnogi poslanici imali obaveze, neki su bili bolesni, a neki u inostranstvu. Smatraju da je to još jedna predstava vlasti kojom se želi poručiti da je opozicija neozbiljna.

Ukupno 61 poslanik opozicije potpisao je zahtev da se održi sednica na kojoj bi se glasalo o smeni ministra Bratislava Gašića, zbog odgovornosti za tragedije u OŠ “Vladislav Ribnikar” i selima blizu Mladenovca.

Nakon što se o ovom predlogu nadugačko i naširoko raspravljalo u Skupštini, u sredu je održano glasanje. Za smenu Gašića glasalo je 37 poslanika opozicije, protiv je bilo 148 poslanika vlasti, dok je sedam poslanika prisustvovalo sednici, ali nije glasalo. Među njima troje poslanika koalicije NADA i Srpske stranke Zavetnici. Doduše, oni nisu ni potpisali zahtev za Gašićevu smenu.

Iznenađenje u koaliciji NADA

Iznenađenje je samo jedan poslanik koalicija NADA, koji nije potpisao zahtev, a ipak je mimo stava svoje poslaničke grupe glasao za smenu ministra policije. Reč je o poslaniku Veroljubu Stevanoviću.

Foto: BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/MO

Od pet samostalnih poslanika koji su podržali zahtev, nisu glasali Aleksandar Olenik i Aleksandar Jerković.

Glavno pitanje u sredu uveče, ipak, je bilo – šta se desilo s potpisnicima i zašto ih je glasalo samo 37.

Objašnjenje smo tražili od svih šefova poslaničkih grupa koje su potpisale zahtev za Gašićevu smenu.

Marinika Tepić: Glasanje je trebalo da se održi sledeće nedelje

Kad je reč o listi Ujedinjeni, od 15 poslanika glasalo je devet. Nisu glasali: Pavle Grbović, Đorđo Đorđić, Dalibor Jekić, Marija Lukić, Ana Oreg i Slaviša Ristić.

Potpredsednica SSP i šefica poslaničke grupe Ujedinjeni Marinika Tepić za novine “Nova” kaže da je razlog tome to štu su obavešteni maltene uoči glasanja.

Marinika Tepić
Marinika Tepić

“Glasanje o smeni Gašića je trebalo da se obavi sledeće nedelje, po završetku sednice, kako i uvek. Potpuno iznenada i nepredviđeno, u toku dana je odlučeno da će se glasati za smenu Gašića. Kada je nastao skandal s Martinovićem i kad nismo želeli da dozvolimo da se sednica nastavi dok on ne bude udaljen iz sale, održan je Kolegijum svih poslaničkih grupa. Tada smo Vladimiru Orliću jasno stavili do znanja da od tog zahteva nećemo odustati. Na kraju je to shvatio i pristao da Martinovića udalji iz sale, a onda najavio da bi posle podne možda bilo glasanja samo o Gašiću ukoliko ne bude drugih prekida. Na naše pitanje kako je to moguće usred sednice, s obzirom da nismo završili raspravu o svim tačkama dnevnog reda i tek čeka rasprava o smeni Radeta Baste, Orlić se pozvao na Poslovnik i rekao da je to moguće za člana Vlade”, navodi Tepić i dodaje:

“I onda je nastala jedna potpuno vanredna situacija, koju ne pamtim da je ikada do sada bila, da ne znamo kada će tačno biti glasanje dok on to ne izgovori u mikrofon. Imate poslanike koji su bili kod lekara, imate druge koji su profesori i imali su predavanja sa studentima, nekoliko njih koji su bili na kraćem putu i svakako se vraćaju do kraja nedelje upravo stoga što je glasanje trebalo da bude naredne sedmice, po završetku rasprave, kao i uvek, osim očito sada i još jednog manevra režimske većine”.

Zoran Lutovac: Svi bismo bili tu da je najavljeno na vreme

Od 10 poslanika Demokratske stranke zvanično je glasalo četvoro. Prema zvaničnom izveštaju nisu glasali Srđan Milivojević, Miodrag Gavrilović, Sanja Milovanović, Nebojša Novaković, Branimir Jovančićević i Dragana Rakić.

PROČITAJTE JOŠ:

Potpredsednik Skupštine i šef poslaničkog kluba Demokratske stranke Zoran Lutovac kaže da bi svi njegovi poslanici bili na glasanju da je to bilo najavljeno na vreme, te i da u izveštaju postoji greška jer je Novaković glasao.

Foto:A.K./ATAImages

“Postoje obaveze i van plenarnog zasedanja. S obzirom da je vlast imala taktiku da razvlači ovu sednicu u nedogled, niste mogli da predpostavite kad će biti glasanje. Dosad je bilo pravilo da se glasa po završetku sednice, ovog puta ona nije završena, a glasalo se odmah po prvoj tački. Što se DS tiče nas je na glasanju bilo pet. Na početku sednice nas je bilo osam, ali je Jovančićević morao da ode jer je imao ispite, Srđan Milivojević i Miodrag Gavrilović su otputovali u Solun na sahranu Đorđa Mihailovića, čuvara Zejtinlika. Da su znali da će biti glasanje odložili bi put. Dragana Rakić je u inostranstvu, a Sanja je bolesna. Pritom, tamo je registrovano da nas je glasalo četvoro, a glasalo je nas pet. Novaković je glasao i to ne samo da je glasao, već je i koleginici pomagao oko nekog problema s karticom. Dakle, ovo je samo predstava kojom vlast želi glasačima opozicije da poruči da smo neozbiljni. A ova sednica je i zakazana da bi se vlasti dala institucionalna šansa da smene Gašića, kad već on nije imao dovoljno moralnog integriteta da to sam uradi. Jasno je odmah u startu bilo da bez glasova vlasti, Gašić ne može da bude smenjen”, navodi Lutovac.

Miroslav Aleksić: Saznali smo dva sata ranije

Za Gašićevu smenu je glasalo šest od ukupno 12 poslanika Narodne stranke. Nisu glasali Vladimir Gajić, Siniša Kovačević, Sanda Rašković Ivić, Vladeta Janković, Ivana Parlić i Branislav Tomašević.

Potpredsednik Narodne stranke i šef njihove poslaničke grupe u parlamentu Miroslav Aleksić, takođe, kaže da je glavni problem u tome što se samo dva sata ranije saznalo da će se glasati tog dana.

Foto:A.K./ATAImages

“Što se naše poslaničke grupe tiče, Vladimir Gajić je bio opravdano odsutan zbog porodične situacije. Ivana Parlić je na godišnjem odmoru, kao i Siniša Kovačević, Sanda Rašković Ivić je imala nekih obaveza, dok je Vladeta Janković bio na sednici sve vreme, ali je ne znajući da će tog dana biti glasanje otišao nešto ranije”, kaže Aleksić.

Radomir Lazović: Samo Jerinić nije bila tu, bila je na forumu u Madridu

Od pet poslanika Zeleno-levog kluba Ne davimo Beograd, glasalo je njih četvoro. Nije bila prisutna Jelena Jerinić.

Šef ovog kluba Radomir Lazović kaže da je njihova poslanička grupa jedna od najredovnijih na svim zasedanjima.

Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

“To javno potvrđuju čak i predstavnici režima, pa smo tako svi i učestvovali na ovoj sednici i po ovoj tački dnevnog reda, a naša narodna poslanica Jelena Jerinić je poslednjeg dana rasprave otputovala u Madrid. Ona je učestvovala na Evropskom forumu za podršku porodici – kreiranje agende za 2030. To je završna konferencija COST projekta EurofamNet. Dakle, ona je bila opravdano odsutna na glasanju, ali je učestvovala na svim prethodnim zasedanjima ove sednice. Svi ostali članovi naše poslaničke grupe su bili u sali i glasali su za smenu Gašića. Iako su pokušali da pripišu opoziciji da ne dolazi na zasedanja, Ana Brnabić nije imala izbora već da prizna da je naša poslanička grupa Zeleno-levi klub, Ne davimo Beograd uvek tu, i da se naši poslanici uvek javljaju za reč koristeći svaku priliku kako bi oponirali naprednjačkoj vlasti”, navodi Lazović.

Aleksandar Jovanović Ćuta: Prebrojavanje je u stilu Orlića

Od troje poslanika Ekološkog ustanka, glasalo je dvoje. Nije glasala Danijela Nestorović.

Poslanik Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta kaže da je prebrojavanje ko je glasao, a ko nije glasao u maniru predsednika Skupštine Vladimira Orlića.

Aleksandar Jovanović Ćuta Foto: Printscreen/RTS

“Ja sam bio tu tokom cele sednice i glasao sam za Gašićevu smenu. Zašto neko nike bio tu je pitanje za svakog od njih ponaosob, ali ja zaista ne krivim nikog i ne mislim da je to nešto loše, pobno zato što smo o terminu glasanja saznali dva sata ranije. Zato mislim d aprebrojavanje ide samo u korist Orliću, mnogo je važnije sve ono što se dešavalo tokom ove sednice,a to je da je opozicija pokazala apsolutno jedinstvo”, zaključuje Jovanović.

Poslanica Ekološkog ustanka Danijela Nestorović za Novu kaže da je prisustvovala gotovo celom zasedanju, ali da na glasanju nije bila zato što joj je u jednom trenutku u toku rasprave pozlilo.

Nebojša Zelenović: Svi smo glasali

Foto:Zoran Mrđa/FoNet

Šef poslaničkog kluba Zajedno – Moramo Nebojša Zelenović kaže da je svih pet njegovih poslanika bilo na sednici i glasalo.

Obradović: Neverovatan odnos predsednika parlamenta

Kad je desnica u pitanju, zahtev za smenu Gašića potpisale su samo Dveri, a glasalo je troje njihovih poslanika koji su prisustvovali zasedanju u sredu. Nisu glasali Tamara Kerković Milenković, Borko Puškić i Milovan Jakovljević. 

Šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović kaže da poslanici od konstituisanja ovog saziva parlamenta imaju problem sa tim što nemaju nikakav kalendar skupštinskih obaveza. 

Foto:A.K./ATAImages

“Predsednik parlamenta ima neverovatan odnos prema poslanicima, jer izbegava da nam da kalendar skupštinskih obaveza. Veliki broj poslanika nije zaposlen u Skupštini, svi mi imamo i privatne, ali i stranačke obaveze, odlazak na teren, razgovor s građanima, obilazak odbora, skupštinske odbore…. Posao poslanika nije samo sedenje u sali. Naša poslanica Tamara Kerković Milenković radi kao profesor na Ekonomskom fakultetu u Nišu i imala je juče obaveze, Borko Puškić je iz Prijepolja, a Jakovljević je iz Ivanjice. Ali sve se to da uskladiti, kad se unapred zna raspored”, zaključuje Obradović. 

BONUS VIDEO: Martinović vređao poslanike koji nemaju decu 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare