Ana Brnabić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Premijerka Srbije Ana Brnabić nastavila je sa napadom na Novu i Danas. Ona je izjavila da u Srbiji postoje mediji koji su "svete krave i o njima ne sme niko ništa da kaže". Rekla je i da Nova.rs koči strane investicije u Srbiji.

Brnabić je za televiziju Hepi izjavila da to što takve medije naziva tajkunskim, „nije nikakva uvreda“, jer su „oni u vlasništvu tajkuna“, i da nije tačno da je to targetiranje medija.

Kazala je da je njen tim uradio analizu naslovnih strana svih dnevnih novina, i da je predsednik Srbije i Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić bio na 85 odsto naslovnica lista Danas, i 77 odsto na naslovnim stranama lista Nova, koji kritički pišu o njemu.

Ona je rekla da je važna tema šta su u stvari napadi na medije, i da li postoje mediji koji su ‘svete krave’ i niko o njima ne sme ništa da kaže.

„Mislim da smo otvorili jednu temu koja je izuzetno važna za naše društvo, ja od toga neću odustati. Nikada ih nisam napadala, nikada nikome nisam pretila. Nikada nikog od njih nisam tužila kada su lagali o meni, kada su lagali o mojoj porodici“, rekla je Brnabić.

Dodala je da su mediji koje je pomenula poslali otvoreno pismo Radnoj grupi za zaštitu i bezbednost medija, koju je ona kao premijerka formirala, „a koju su oni svi napustili“.

„I to govori o stepenu licemerja i izvrtanju informacija i (o tome) koliko sami od sebe prave žrtve. Mi otvaramo debatu o tome šta jeste slobodno novinarstvo u Srbiji. Neće me svakako oni ućutkati“, kazala je Brnabić.

Premijerka je rekla da je „njen posao“ da tako komentariše medije zato što se „bori za normalnu i pristojnu Srbiju“.

Povodom navoda o njenoj promeni od ulaska u Vladu Srbije, na čijem je čelu u trećem mandatu, tako da se sada izjednačava sa liderom Srpske radikalne stranke Vojislavom Šešeljom, Brnabić je rekla da se od ulaska u vlast „ni za jotu“ nije promenila, ali da se promenio odnos medija prema njoj.

Navela je i da je bilo slučajeva kada je pisanje “tajkunskih medija”, nanelo štetu Republici Srbiji, te za to optužila portal Nova.rs.

„Tajkunski mediji nije uvreda. Sporno je kada oni pišu laži koje neretko štete ugledu naše zemlje. Jedan primer je kada je tabloid Nova.rs “ekskluzivno saznao” da je Vučić odbio da potpiše i podrži teritorijalni integritet Ukrajine“, navela je premijerka.

„I da li je to profesionalno novinarstvo? Ja mislim da nije i da imam obavezu to da kažem. Oni su znali da to nije istina, ali je prioritet bio napad na Aleksandra Vučića. Mislite da to nije video nijedan strani investitor, pozvao nas i rekao – nismo sigurni da li ćemo sada doći u Srbiju? Da, to nam je napravilo štetu. I onda smo morali da radimo dupli posao, da dokazujemo da to nije istina i nastavimo da radimo na privlačenju te investicije“, rekla je Brnabić.

BONUS VIDEO: Ana Brnabić kao „Šešelj nedelje“ i robotska Verica Bradić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar