Šef evropske diplomatije Žozep Borel pozdravio je posvećenost Kosova dogovoru koji je postignut o prvim koracima za deeskalaciju, ali je izneo i dalja očekivanja.

Borel je na Tviteru pored „pohvale“ naveo da očekuje da će Kosovo i dalje da „nastavi da napreduje u ovom pravcu“.

„Pozdravljam posvećenost Kosova dogovoru koji smo postigli o prvim koracima za deeskalaciju. Očekujemo da će Kosovo preduzeti dalje pozitivne korake i nastaviti da napreduje u ovom pravcu. Nastavićemo da radimo u dijalogu uz posredovanje EU“, napisao je Borel na Tviteru.

Kriza na severu Kosova traje od 26. maja, kada su novi gradonačelnici opština sa srpskom većinom, etnički Albanci izabrani na izborima koje su Srbi bojkotovali, ušli u zgrade lokalnih samouprava u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku, uz pomoć kosovskih specijalaca.

EU i SAD od Beograda i Prištine traže hitnu deeskalaciju, odnosno povlačenje kosovskih policajaca iz zgrada lokalnih samouprava na severu Kosova i srpskih demonstranata sa ulica. Zapad zahteva i hitno održavanje novih lokalnih izbora na severu Kosova, uz bezuslovno učešće Srba i povratak Beograda i Prištine primeni dogovora iz Ohrida, što uključuje i sve ranije postignute sporazume.

U nacrtu zaključaka samita EU, u koji je agencija Beta imala uvid, lideri Unije upozoravaju da će izostanak popuštanja zategnutosti na Kosovu imati „nepovoljne posledice“ i zahtevaju hitno održavanje izbora na severu Kosova, nastavak dijaloga dve strane i sprovođenje dogovora iz Ohrida, što uključuje stvaranje Zajednice srpskih opština.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar