Medjustranacki dijalog opozicija vlast Vladimir Bilcik
Vladimir Bilčik Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Vladimir Bilčik, izvestilac za Srbiju u Evropskom parlamentu, izjavio je nakon usvajanja rezolucije o Srbiji u Spoljnopolitičkom odboru EP, da su imali ozbiljne i teške pregovore oko teksta rezolucije, kao i da nije srećan zbog toga što se u njoj pominje međusobno priznanje Srbije i Kosova.

„Pet država Evropske unije ne priznaje vlasti u Prištini. To je politička odluka većine da to bude u tekstu“, navodi Bilčik.

On je rekao da je njegov stav da Priština nije konstruktivan partner u poslednjih nekoliko meseci, ali i da su svesni da dijalog nije jednostavan.

„Ali EP ne odlučuje o tome kako će se neka država članica odnositi prema Kosovu. A mi sada ne vidimo nikakve pomake u tome da će neke države priznati Kosovo. U kontaktu sam sa Vladom u mojoj zemlji (Slovačka, prim. aut) i tu je identična situacija“, naveo je Bilčik.

On je izjavio i da se međusobno priznanje našlo u izveštaju o Srbiji, ali da EP nema moć da utiče na priznanje ili da natera nekog da prizna (Kosovo).

„Ja sam čovek kompromisa. Moj je izveštaj, nije da sam srećan sa svim, ali stojim iza njega. Moje mišljenje je, kada je reč o Kosovu, da da se mora razgovarati“, rekao je Bilčik.

BONUS VIDEO Ko je stopirao „Aidu“ na RTS? 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar