Foto: Nova S

Profesor Univerziteta u Gracu Florijan Biber smatra da je jučerašnji sukob pripadnika Kfora i građana u Zvečanu najgora situacija u poslednjih 10 godina i da se situacija samo pogoršava. Ocenjuje da proces dijaloga između Beograda i Prištine od samog početka nije baziran na tome da se gradi međusobno poverenje među državama i da su zakazale i EU i SAD, čiji pokušaj da sakriju neuspeh procesa nije uspeo, "i vidi se da je potreban neki novi pristup".

„Imali smo sastanak u Ohridu, a sada su tenzije veće, broj povređenih veći, sveukupna situacija je nikad gora od početka pregovora“, ocenio je Biber u emisiji Iza vesti na TV N1.

Ističe i da Srbija i Kosovo „igraju neku igricu, i zbog toga ne vidimo nikakav napredak“.

Na pitanje da li je ohridski plan mrtav, Biber kaže da nikad nije ni bio živ.

„To je problem, hvalili su se (specijalni predstavnik EU za Zapadni Balkan Miroslav) Lajčak i (šef evropske diplomatije Žozep) Borel, a već na dan tog dogovora (predsednik Srbije Aleksandar) Vučić je rekao da to ne tumači kao obavezu za Srbiju“, rekao je Biber za N1.

Dodaje da je od početka bilo jasno da ohridski plan ne vodi nikuda, kao i da EU toliko želi uspeh u regionu, da zatvara oči pred očiglednim problemima i „vidimo koliko su bili nekritični i prema Srbiji i Kosovu“.

„Krajnje je vreme da se vidi da taj proces nije vodio do rezultata, i ne može da se nastavi sa glumom da je potrebna još jedna runda pregovora da se dođe do dogovora“, poručio je Biber.

Ističe da EU nema hrabrosti da kaže „nismo uspeli u tom procesu, potrebno je nešto novo“.

Upitan da li su sankcije SAD Kosovu posle jučerašnjih događaja na severu ozbiljna kazna, on smatra da to nije toliko ozbiljno, „više je kao žuti karton u fudbalu“.

„Nema baš puno konkretnih posledica za kosovsku vladu“, ocenjuje.

Opširnije čitajte na N1.

***
BONUS VIDEO – Koje su posledice po Beograd i Prištinu posle nemira na severu Kosova?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar