Premijerka Srbije Ana Brnabić najavila je juče da će se najverovatnije ići na nove izbore u Beogradu. To potvrđuje i vikend za nama, tokom kojeg su aktivisti i članovi Srpske napredne stranke autobusima stizali iz raznih gradova u Srbiji, a zatim išli od vrata do vrata i postavljali samo jedno pitanje - hoćete li podržati Aleksandra Vučića na narednim gradskim izborima?

Iako se zvanično čeka 1. mart, kada će se održati nastavak konstitutivne sednice Skupštine grada Beograda, na kojoj bi SNS trebalo da saopšti da li ulazi u formiranje vlasti sa SPS i odbornicima s liste “Mi, glas iz naroda”, premijerka Srbije Ana Brnabić kaže da su novi izbori najizvesniji epilog beogradske postizborne drame.

Ona je juče izjavila da će se najverovatnije ići na nove izbore u Beogradu, zato što za sad niko nije uspeo da obezbedi dovoljnu većinu u gradskoj Skupštini.

Ana Brnabić Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

“Da budem sasvim precizna. Matematički može. Mi imamo većinu. Aleksandar Vučić je postavio taj standard, još jedan lep, dobar standard u srpskoj politici, koji nije postojao ranije, a to je da politika nije matematika“, istakla je Brnabić i dodala:

„Dakle, mi matematički imamo većinu. Ljudi su tražili iz različitih lista da nas podrže, da podrže našu listu ‘Aleksandar Vučić – Beograd ne sme da stane’. Rekli smo, nismo sigurni da je to u potpunosti legitimno”, istakla je ona, ponavljajući po ko zna koji put stav SNS – ili svi odbornici liste “Mi” ili nijedan. Odnosno, ide se na nove izbore.

Kao da čitaju misli premijerki, naprednjaci su se tokom prethodnog vikenda sjatili u Beograd. Iz nekoliko gradova u Srbiji autobusi sa aktivistima Srpske napredne stranke krenuli su put glavnog grada.

“Ajmo, naprednjaci, istovar“

Na društvenim mrežama su se pojavili snimci ovih autobusa, ali i aktivista koji kucaju na vrata Beograđana sa jednim te istim pitanjem – da li ćete podržati Aleksandra Vučića?

Kako saznaje Nova više autobusa sa aktivistima i članovima SNS u subotu je iz Zrenjanina krenulo za Beograd.

„Tu je bilo oko 200 ljudi. Obilazili su Zvezdaru i Mirijevo, gde su za SNS radili kampanju od vrata do vrata. Predvodio ih je poslanik SNS u vojvođanskom parlamentu Darko Bađok”, kaže sagovornik Nove.

Zrenjanince koji su tokom vikenda “radili” u Beogradu, po povratku u njihov grad dočekali su predstavnici Stranke slobode i pravde, pokušavajući da saznaju odgovore na nekoliko pitanja.

“Ajmo naprednjaci, polako… Istovar. Ajmo Zvezdarci. Ajmo Mirijevčani. Gde ste Beograđani? Gde su paketići? Jeste kucali na vrata i rekli Beograđanima da u Zrenjaninu 20 godina nema pijaće vode?“, dovikivali su oni aktivistima SNS, koji su iz autobusa izlazili uglavnom pognutih glava i odlazili ubrzanim korakom.

Poslanica Stranke slobode i pravde iz Zrenjanina, Sonja Pernat, ovim povodom za novine “Nova” kaže da je sve u vezi ovog događaja apsurdno.

Sonja Pernat
Sonja Pernat

“Da lokalni SNS iz Zrenjanina agituje za već propalu beogradsku priču, dok u svom gradu pristaju na to da imaju neispravnu pijaću vodu više od dve decenije, da im fabrika guma niče usred žitnice, da plaćaju najskuplje grejanje u regionu i zatvaraju škole. S obzirom da je Zrenjanin za poslednjih šest godina napustilo 16.000 ljudi, to je dokaz kakvu politiku vodi ova vlast”, kaže Pernat i nastavlja:

“U kakvom je SNS problemu tek u Beogradu, kada su pozvali dokazano nesposobne aktiviste iz Zrenjanina da im rade kampanju? Inače, predvodnik ove SNS ofanzive na Beograd je Darko Bađok pokrajinski poslanik, bivši naviijač, koji je javnosti poznat po tome što je pesničio svoju radnicu. Verujem da će Beograd uspeti da se odupre još jednoj podvali ove vlasti”.

Nedavno je zrenjaninski pokret „Promene u fokusu“ izvestio javnost da lokalni odbor SNS primorava zaposlene u državnim firmama, koji su angažovani na osnovu ugovora o privremeno-povremenim poslovima da organizovano idu u Beograd i tamo sprovode stranačku kampanju.

U poruci koju su radnici prethodnih dana dobijali, između ostalog piše:

“Potrebno je da pomognemo beogradskim odborima. Ovo nije dobrovoljna aktivnost, već obaveza. Idu svi koje smo zaposlili, dali nešto…”.

Foto: Društvene mreže

Politikolog i istraživač Centra savremene politike Aleksandar Ivković kaže da je njegov utisak da je SNS u jednom trenutku promenio planove za Beograd.

Traže izgovor za nove izbore …

“Da ste me pitali pre nekoliko nedelja, ja bih bio prilično siguran da će oni napraviti većinu sa SPS-om i Aleksandrom Jerkovićem sa liste “Mi”, bez obzira na to što bi ta koalicija bila upitnog legitimiteta. Sve je izgledalo kao da ide ka tome, a onda su funkcioneri SNS-a krenuli da pričaju o „podizanju lestvice legitimiteta“ i da praktično traže izgovor za nove izbore”, kaže Ivković za Novu.

Aleksandar Ivković, portal European Western Balkans. SNS ISTRAŽIVANJA. Rezultati istraživanja za nastavak evropske podrške, prilog, emisija Među nama, Medju nama Nova S
Aleksandar Ivković Foto: Nova S

Šta je uticalo na ovu promenu kursa?

Ivković kaže da vidi dva moguća objašnjenja.

“Prema prvom, SNS nije uspeo da iz javnosti odagna priču o izbornim neregularnostima, uprkos mnogobrojnim pokušajima (na primer, prezentacija plana „Skok u budućnost“). Ta priča se održala u javnosti, pre svega zahvaljujući rezoluciji Evropskog parlamenta, i time se održala i šansa da dođe do daljeg angažovanja Evropske unije. Novi izbori mogu da se tumače kao pokušaj da se to izbegne i da se ta priča preseče. Drugo objašnjenje je više unutrašnje prirode”, kaže Ivković i dodaje:

“Meni je indikativno koliko u poslednjih nedelju dana funkcioneri SNS-a naglašavaju neodgovornost Branimira Nestorovića i njegovu krivicu za potencijalne nove izbore. To bi mogla da bude koordinisana predstava, ali možda je i pokušaj da se Nestoroviću saseku krila pre nego što zadre u biračko telo SNS-a, a tome bi služilo i ponavljanje beogradskih izbora. Oba faktora mogu da objasne zašto bi SNS želeo na nove beogradske izbore, tj. nisu međusobno isključivi”.

Ubeđeni u pobedu

O novim beogradskim izborima govorio je juče i lider Socijaldemokrateske partije Srbije (SDPS) Rasim Ljajić.

Aleksandar Šapić i Rasim Ljajić Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

„Sudeći po svemu, a naročito nakon dešavanja u Nestorovićevom pokretu, čini mi se da su izbori jedino rešenje za postojeću situaciju u Beogradu“, rekao je Ljajić i podvukao da će na tim izborima zbog zamora birača odlučujući faktor biti stranačka infrastruktura.

Zato je ubeđen će vlast još lakše doći do većine nego na prethodnim izborima

Kad je reč o ovoj ubeđenosti u pobedu, Ivković kaže d aće novi beogradski izbori, svakako biti veći izazov za opoziciju.

“Ako SNS od „gotove“ većine ide na nove izbore, to znači da su zadovoljni svojim rejtingom i veruju da će na razne načine moći da sastave i novu većinu. Ne bi tako lako rizikovali vlast u Beogradu. Prema tome, opozicija će morati da sa tim na umu uđe u eventualne nove izbore i nađe način da im pokvari planove”.

Pripreme za nove izbore počele još u decembru

Nikola Burazer iz Centra savremene politike za Novu kaže da novi izbori u Beogradu svakako stoje kao mogućnost.

Foto: Nova

“S jedne strane zbog otežaog formiranja većine uz pomoć odbornika koalicije “Mi, glas iz naroda”, ali i zbog interesa vlasti da se izbegne još veći međunarodni pritisak i eventualno istraga izbora održanih 17. decembra. Jer, ta istraga bi verovatno otkrila mnogo toga i imala bi uticaja i na sve druge izbore. Ona bi ukazala da mnogi aspekti izbora u Srbiji ne funkcionišu, što bi ubuduće ozbiljno ugrozilo SNS”, kaže Burazer za Novu.

Što se tiče priprema, aktivista na terenu i pojačane kampanje u Beogradu, smatra da to nije iznenađenje.

“Verujem da su te pripreme krenule još u decembru, jer nije bilo izvesno šta će se dešavati. Mi i dalje ne znamo sa sigurnošću šta će biti. Uprkos ovim najavama i dalje ostaje mogućnost da vlast pošto-poto napravi tu većinu u Beogradu i uspe da se odupre pritisku međunarodne zajednice”, zaključuje Burazer.

BONUS VIDEO: Vučić o međunarodnoj istrazi 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar