Ana Brnabić Foto:TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

Predsednica Skupštine Ana Brnabić rekla je danas da nema saznanja o "korupcionaškim aferama" koje je u vezi sa kompanijom Rio Tinto izneo poslanik Miroslav Aleksić. "Sve što je ta kompanija dobila u Srbiji, dobila je u periodu od 2001. do 2012. godine", istakla je Brnabić.

„Čuli smo da (Aleksić) ima direktna saznanja ne samo o korupcionaškim aferama Rio Tinta nego i o tome da ta kompanija svuda u svetu može da utiče na izbore, bira predsednike… Nadam se da je saznanja podelio sa Interpolom“, rekla je Brnabić na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije.

Recimo da je tako, kako je kazala, ona takva saznanja nema.

„Recimo da je tako, Aleksić je uz Rio Tinto optužio svoje koalicione partnere sa kojima je potpisao Zakon o rudarstvu i koji su bili na vlasti do 2012. godine. On ih je direktno optužio za mito i korupciju. Mi doveli Rio Tinto u Srbiju nismo, pozvali ih nismo“, rekla je Brnabić.

Kako je podsetila, svi građani su od generalnog direktora kompanije na skupu u Ljuboviji mogli da čuju, kako je citirala: „došli smo kada su nas pozvali 2001. godine“.

„Oni koji su danas u opoziciji doveli su taj i takav Rio Tinto u Srbiju“, rekla je ona navodeći da saznanja o korupciji za koju sada optužuju tu kompaniju, ona nema niti je u svom političkom životu imala bilo kakve razgovore i insinuacije na temu mita i korupcije.

Kako je kazala, nema nameru da brani Rio Tinto, ali je, kaže, zanima da Aleksić kaže zašto su njegovi koalicioni parteri – Demokratska stranka, Demokratska stranka Srbije, G17 plus i svi njihovi sateliti zašto su baš takav Rio Tinto doveli u Srbiju.

Ponovila je da je Rio Sava, ćerka kompanije Rio Tinto registrovana 16. maja 2001. godine i pitala ko je bio na vlasti tada. „Bili su oni koji sada najgore govore o Rio Tintu“, navodi.

Miroslav Aleksić je iskoristio konferenciju za novinare da napadne sve svoje koalicione partnere.

„Zašto je optužio Rio Tinto me ne zanima, njega smo nasledili, ali zašto je sada Aleksić optužio kolege iz poslaničke klupe“, pitala je Brnabić.

Kompanija Rio Tinto je, kako je navela, istražna prava dobila 2004. godine, a godinu kasnije, dobila je drugu dozvolu. Prema rečima Brnabić, 2006. godine je promenjen Zakon o rudarstvu kojim se, uvodi načelo da onaj koji ima istražno pravo, jedini može da se prijavi i za eksploataciono pravo.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar