Foto: EPA/Srdjan Suki

Dvadeset četvrtog marta 1999. godine počela je vojna intervencija koju niko nije želeo, navodi se u zajedničkom saopštenju ambasada Francuske, Italije, Nemačke, Norveške, Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije, koje je objavljeno na Fejsbuku britanske Ambasade u Srbiji.

Kako se ističe, operacija saveznička snaga osmišljena je da natera tadašnjeg predsednika Savezne Republike Jugoslavije Slobodana Miloševića da prekine zlostavljanje civilnog stanovništva na Kosovu, da spreči humanitarnu katastrofu i omogući izbeglicama i raseljenim licima povratak, a humanitarnim organizacijama pristup Kosovu.

Dodaje se da je vojna operacija pokrenuta nakon što su iscrpljena sva politička i diplomatska sredstva da se Milošević ubedi da se opredeli za rešenje putem pregovora i za mir na Kosovu, na osnovu sporazuma iz Rambujea i uz ispunjenje zahteva iz Rezolucije 1199 Saveta bezbednosti, usvojene u okviru Poglavlja VII, uz podršku Rusije.

„Operacija saveznička snaga nije bila usmerena protiv naroda Srbije i osećamo duboko žaljenje zbog izgubljenih ljudskih života na Kosovu i u Srbiji. Danas se sećamo i žalimo za izgubljenim životima nedužnih, ali i razmišljamo o našoj zajedničkoj budućnosti sa Srbijom i Kosovom u evropskoj porodici naroda“, stoji u saopštenju.

Ukazuje se da ambasade podržavaju nalaženje rešenja za spor između Kosova i Srbije, što je hitno pitanje evropske bezbednosti, i dodaje da su uvereni da je potpuna primena Ohridskog sporazuma, postignutog pod okriljem i posredstvom Evropske unije, najbolji put napred ka miru i stabilnosti u korist naroda koji žive u Srbiji i Kosovu.

„Vojska Srbije sve tešnje sarađuje sa NATO alijansom i evropskim partnerima učestvujući u misijama Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike. Partnerstvo je način na koji možemo zajedno graditi mirnu i stabilnu budućnost kakvu naši narodi zaslužuju“, poručuje se u zajedničkom saopštenju šest ambasada.

***

BONUS VIDEO – Četvrt veka od slučaja Račak – akcije nakon koje je usledilo NATO bombardovanje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare